1. Rolnictwo
Rolnictwo identyfikowane z uprawą roślin i hodowlą zwierząt towarzyszy człowiekowi od dawien dawna. Jest podstawa egzystencji człowieka i podstawa jego wyżywienia. Na początku człowiek polował i zbierał owoce dziko rosnących roślin. Była to dalece prymitywna strategia życia, którą zrewolucjonizowało właśnie rolnictwo. Człowiek po odkryciu potęgi uprawy i hodowli powoli zaczął osiadać i porzucać dawny koczowniczy tryb życia. Miało to wielkie znaczenie również dla jego kultury. Jej rozwój następował znacznie szybciej niż wcześniej.
Rolnictwo wymaga nie tylko chęci, ale również urodzajnych ziem i narzędzi. Najnowsze dane donoszą, że niestety większą część naszego lądu stanowią ziemie nieurodzajne i nie nadające się pod pastwiska. Sa to ziemie podbiegunowe, zbocza gór ale w wielu przypadkach ziemie zniszczone w wyniku działalności człowieka. Antropogeniczne wpływy polegają na budowaniu nowych i rozbudowie już istniejących miast, tras komunikacyjnych, czy tez okręgów przemysłowych.
Z danych wynika, że na każdego mieszkańca Ziemi przypada około 0,3ha gruntów o charakterze rolniczym. Natomiast zaspokojenie potrzeb naszej planety wymaga dwukrotnie większego przydziału. Ponieważ urodzajnych ziem ubywa zamiast przybywać niezbędne są różne metody ich pozyskiwania. W tym celu często odzyskuje się ziemie, np. poprzez osuszanie obszarów nadmorskich, które w większości zakryła woda w okresie historycznym. Działania takie są prowadzone np. w Holandii. Osuszanie polega na odprowadzaniu wody z terenów, gdzie występuje ona w nadmiarze. Metoda o odwrotnej konstrukcji jest nawadnianie terenów w celu nadania im wartości użytkowej dla rolnictwa. Działania takie są prowadzone w Australii oraz w Egipcie (Pustynia Libijska). Jeszcze innym sposobem nadawania wartości glebom pozornie bezużytecznym jest budowanie tarasów górskich. Takie działania podejmuje się np. w Chinach i Malezji. Kolejnym sposobem jest gospodarka żarowa. Wypala się część lasu, a pozostały popiół stanowi używkę dla gleby. Po paru latach uprawy obserwuje się wyraźny spadek plonów, wtedy wypala się inny obszar lasu dając czas ziemi na zregenerowanie się. Niestety ziemia ta już nigdy nie osiągnie poprzednich walorów.
Odzyskiwanie ziem to niestety metoda dająca efekty odbiegające od pożądanych. Ponadto stanowi ona ingerencje człowieka w naturę, czego skutkiem jest zaburzenie równowagi biologicznej ekosystemów. Uzyskujemy ziemie pod uprawę równocześnie pogarszając inne elementy przyrody. Przykładowo, gdy wypalamy las giną mieszkające w nim zwierzęta, a później zdegradowana uprawa ziemia nie odzyskuje już swoich pierwotnych walorów. Na miejsce lasu wkraczają krzaki. Dzieje się tak ponieważ wcześniej rosnącą w tym miejscu bujna roślinność, także wymagała lepszej gleby. Dochodzą do tego również wszystkie gatunki zwierząt, które ja wcześniej zamieszkiwały, a zostały brutalnie wypłoszone. Najczęściej taki obszar pozostawia się samemu sobie i nie każdy z tych gatunków tam wraca.
Człowiek powinien chronić gleby, które jeszcze nie są zdegradowane. Powinniśmy starać się odbudowywać te zniszczone, a nie pozostawiać je samym sobie i niszczyć następne. Rolnictwo musi porzucić gospodarkę rabunkowa.
Innym problemem jest nagminne, i często w sposób bezmyślny stosowanie środków ochrony roślin (tzw. pestycydów) i nawozów sztucznych. Tych pierwszych jest ponad 2000 rodzajów i służą do eliminowania insektów, chwastów i innych działań zmierzających do (najczęściej) pseudo ochrony roślin. Są to zazwyczaj związki bardzo-trudno rozkładalne, o szeregu negatywnych właściwości. Ze zjadanym pokarmem (np. pryskanymi wcześniej warzywami) trafiają do naszego organizmu i kumulują się w nim, co prowadzi do konsekwencji zdrowotnych. Są różne gatunki tych środków. Najbardziej niebezpieczne są te najdłużej rozkładające się. Podobnie jest z nawozami. Rolnicy często stosują je w zbyt dużych ilościach i gorsze gatunkowo (bo są tańsze). niestety nie są świadomi konsekwencji. Ziemia, do której trafi zbyt dużo nawozu nie jest w stanie go w sobie zatrzymać. Jest on wypłukiwany do wód powierzchniowych (przez spływ powierzchniowy) lub do wód gruntowych (przez infiltracje). Jakość wód na planecie Ziemia ulęgła znacznemu pogorszeniu właśnie między innymi przez nierozsądną, konwencjonalną gospodarkę rolną, która w 100% nie sprzyja środowisku. W laboratoriach naukowych wciąż prowadzi się badania nad wpływem wyżej wymienionych środków. Szuka się rozwiązań optymalnych. Niewątpliwie wszelkie środki podnoszące wielkość plonu są dla ludzi bezcenne ale tylko, gdy plusy ich działania przeważają nad minusami.
2. Dieta
Podstawowym składnikiem diety człowieka jest roślinność. Dieta powinna zawierać odpowiednie ilości białek roślinnych, węglowodanów i witamin, których źródłem są właśnie rośliny. Poniższa tabela jest krotka prezentacja tego co może się dziać z ludzkim organizmem, gdy jakiś z niezbędnych dla jego poprawnego funkcjonowania związek będzie występował w nieodpowiedniej ilości. Pokazuje ona również gdzie tych związków należy szukać, w celu uzupełnienia ich ewentualnych braków.
związek
|
Konsekwencje
|
Przykładowe występowanie tych związków
|
Białka
|
Karłowatość; niedorozwój mięśni
|
Nasiona grochu i fasoli
|
węglowodany
|
Ospałość i brak witalności
|
Ziemniaki, owoce
|
tłuszcze
|
Zaburzenia pracy układu krwionośnego
|
Orzechy, awokado
|
witaminy
|
Kurza ślepota, uszkodzenia wątroby, schorzenia skory, zaburzone procesy mózgowe odpowiadające za kojarzenie i pamięć, uszkodzenia w układzie krwionośnym
|
Kapusta, marchewka, brokuły, kwaśne owoce, ziarna zbóż
|
Związki mineralne
|
Kruche kości, brak energii
|
Jaja, warzywa, nasiona soi
|
błonnik
|
Zaburzenia układu pokarmowego, nowotwór jelita grubego
|
Owoce, warzywa
|