Agroturystyka jest to stosunkowo młoda forma turystyki, polegająca na spędzaniu wolnego czasu na wsi. W ostatnich kilku latach następuje jej dynamiczny rozwój w Polsce. Do głównych czynników, dla których wybiera się tę formę spędzania urlopu należą:

  • chęć przebywania w innym niż zazwyczaj środowisku,
  • mały koszt wczasów,
  • posiłki sporządzane z naturalnych produktów z gospodarstw właścicieli, np. chleb wiejski, miód własnej produkcji, czy mleko prosto od krowy.
  • możliwość zapoznania się z pracą na gospodarstwie rolnym, np. poprzez pomoc przy sianokosach czy żniwach, dojenie krów itp.
  • czynne spędzanie czasu, np. kąpiele w rzece czy jeziorze, zbieranie grzybów, jazda konna.

Letnicy mają do dyspozycji zazwyczaj całe domy, mieszczące od 1 do 2 rodzin. Pozwala to na spędzanie urlopu w kameralnym gronie przyjaciół bądź rodziny. Na terenie gospodarstwa znajdują się liczne kąciki wypoczynkowe oraz miejsca na ogniska bądź grillowanie.

Korzyści wynikające z agroturystyki czerpią zarówno turyści, gospodarze (dodatkowe źródło dochodu), jak i władze całego regionu. Jest ona bowiem formą promocji regionu oraz jego gospodarczej aktywizacji.