Funkcje alkoholu

Już ludzie starożytności znali alkohol. Można znaleźć o nim wzmiankę w najstarszych dokumentach, kodeksach praw czy dziełach literackich. Napój ten pełni różne funkcje.

Funkcje alkoholu to:

  • fizjologiczne: odżywcze, energetyczne, przeciwbólowe, trawienne
  • psychologiczne: usuwające lęki, dodające odwagi, pobudzające wiarę we własne siły, rozładowujące napięcia
  • ekonomiczne: utrzymujące równowagę rynkową, jest źródłem dochodów państwowych i rodzajem uzależnienia gospodarczego
  • polityczne: alkohol może stanowić element władzy, występuje jako część walki politycznej, czasem służy do manipulowania ludźmi

Wpływ na organizm

Alkohol bardzo szybko zostaje wchłonięty przez ludzki organizm. Zaraz po spożyciu przedostaje się do układu pokarmowego, a potem, wraz z krwioobiegiem do wszystkich tkanek ciała. Szczególnie negatywny wpływ ma ten napój na mózg, wywołuje zmniejszanie sprawności umysłowej oraz fizycznej (samemu pijącemu wydaje się, że ma "jasny" umysł i myśli szybko), a także ruchy nieskoordynowane, krok chwiejny, język plączący się.

Tempo występowania konsekwencji picia alkoholu jest zależne od:

  • dawki alkoholu
  • jego stężenia
  • indywidualnych cech organizmu (odżywiania, wagi, stanu zdrowia)
  • od przyzwyczajenia swojego organizmu do spożywania alkoholu

Trunek ten, jak wskazują statystyki, powoduje śmierć większej ilości osób niż wszystkie narkotyki razem wzięte. Niszcząc komórki mózgowe, jest przyczyną zmiany uczuć, myśli i zachowań. Powoduje nie tylko tak znane schorzenia jak: wady wrodzone oraz rak piersi i uszkodzenia wątroby, ale także uszkodzenia wielu narządów: mózgu, serca oraz wielu innych.

Alkohol może również wpływać pozytywnie na organizm, jeśli jest spożywany w rozsądnych ilościach. Poprawia on krążenie (rozszerzając naczynia krwionośne i umożliwiając lepsze dotlenione oraz odżywione wszystkich komórek), rozgrzewa czy pomaga rozluźnić się. Lampka czerwonego wina np. do obiadu zwiększa poziom dobrego cholesterolu we krwi, chroniąc przed miażdżycą. Wino białe, natomiast, zawiera substancje bakteriobójcze, niszczące drobnoustroje salmonelli. Nawet piwo posiada lecznicze działanie: lekarze polecają je chorym, którzy mają problemy z nerkami (piasek oraz kamienie)

Niewielka ilość etanolu może złagodzić skutki przeziębienia, a także pomóc w kłopotach trawiennych.

Nałóg alkoholowy

Niestety nie każdy umie pić "z kulturą". Zbyt częste i zbyt duże spożywanie alkoholu prowadzi

do uzależnienia alkoholowego, co w konsekwencji może nawet skończyć się śmiercią.

Alkohol etylowy, czyli główny komponent alkoholowych napojów, można otrzymać przez fermentację cukru lub skrobi przy użyciu enzymów drożdżowych. Podczas tego procesu, oprócz etanolu, powstają polifenole,

a także fuzle, powodujące objawy nadmiernego picia alkoholu, ale i nadające tym napojom specyficzny smak oraz aromat.

Dla każdego granica pomiędzy dobroczynnym działaniem alkoholu, a szkodliwym jest inna i bardzo trudna do określenia. Już niewielki nadmiar alkoholu wystarczy, aby nastąpiły "złe objawy": apatię, tendencję do płaczu lub wręcz przeciwnie wywołuje agresję. Z nadmiarem etanolu w organizmie są związane kłopoty trawienne, przyspieszenie utraty ciepła oraz ciśnienia krwi (prowadzi to do uszkodzenia naczyń wieńcowych), większa podatność na różnorodne infekcje.

Należy również podkreślić, że napoje alkoholowe to nie tylko te wysokoprocentowe, ale również piwo i wino.

Zbyt częste, systematyczne picie zbyt dużych ilości napojów alkoholowych prowadzi bardzo poważnych uszkodzeń:

  • żołądka
  • jelit
  • trzustki
  • serca (powiększenie i uszkodzenie serca, arytmia)
  • wątroby (częściowa lub całkowita marskość wątroby)
  • mózgu (podczas stanu upojenia alkoholowego możliwa jest utrata świadomości)

Powody choroby alkoholowej

Osoby narażone na uzależnienie to te, które:

  • zbyt wcześnie miały kontakt z alkoholem (powyżej 80% dzieci szkół podstawowych próbowało alkoholu)
  • zły przykład najbliższego otoczenia: sąsiedztwa czy rodziców
  • złe przystosowanie społeczne
  • nie posiadające celów w życiu oraz ludzi, którym zabrakło motywacji bądź środków do ich realizacji tych którzy nie potrafią bądź nie mogą ich zrealizować
  • nie mają wiedzy na temat szkodliwości pici alkoholu

Pije się również gdy następuje:

  • zwiększenie ilości wolnego czasu, brak obowiązków
  • pogarszanie się relacji z rodzicami, sąsiadami lub przyjaciółmi
  • wzmaganie się kłopotów
  • brak stabilizacji
  • zwiększanie ilości oraz dostępności alkoholu na rynku
  • bezrobocie i stresy
  • bierność zawodowa, sportowa, społeczna

Podsumowanie

Picie alkoholu, sporadycznie i z umiarem wpływa zazwyczaj korzystnie. Gdy spożywanie trunków zaczyna być regularne i wiąże się z koniecznością zapomnienia o powszednich troskach i problemach, staje się już chorobą. A leczenie jej jest skomplikowane … Tak więc od nas samych zależy czy alkohol stanie się przyjacielem czy wrogiem.