1. Kwas benzoesowy

Może występować w postaci benzoesanu sodu lub metylu.

Zastosowanie:

- substancja zapachowa;

- procesy konserwowania produktów żywnościowych;

- antyseptyki;

- produkcja substancji barwnikowych.

2.Kwas cytrynowy

Uzyskiwany jest w wyniku fermentacji sacharydów, melasy oraz dekstryn. Obecny w dużych ilościach w świecie roślin.

Zastosowanie:

- włókiennictwo;

- przemysł spożywczy;

- poligrafia (farby drukarskie);

- farmacja (w postaci cytrynianów).

Poza tym cytrynian sodu chroni krew przed krzepnięciem i jest wykorzystywany w przechowywaniu krwi używanej do przetłaczania.

3.Kwas mrówkowy

Zastosowanie:

- substancja zapachowa;

- garbarstwo;

- procesy produkcyjne farb;

- impregnacja materiałów;

- uzyskiwanie kwasu szczawiowego w wyniku syntezy organicznej;

- dezynfekcja;

- reduktor.

4.Kwas octowy

Zastosowanie:

- rozpuszczalnik;

- ocet (gospodarstwo domowe);

- procesy produkcyjne tworzyw sztucznych;

- substancje zapachowe;

- lecznictwo;

- uzyskiwanie jedwabiu sztucznego;

- produkcja substancji barwnikowych;

- substancja owadobójcza;

- otrzymywanie substancji organicznych takich jak: estry, bezwodnik octowy, aceton.

5.Kwas propanowy

Najczęściej występuje w formie estrów.

Zastosowanie:

- rozpuszczalnik;

- środki zapachowe.

6.Kwas akrylowy

Zastosowanie:

- procesy produkcyjne żywic akrylowych.

7. Kwas antranilowy

Najczęściej występuję w formie: estrów etylowych lub metylowych.

Zastosowanie:

- branża kosmetyczna oraz spożywcza (zapach intensywnej pomarańczy);

- odczynnik laboratoryjny w analizach chemicznych.

8.Kwasy owocowe

Do kwasów owocowych zaliczamy kwasy: mlekowy, glikonowy, jabłkowy, cytrynowy, salicylowy oraz winowy.

Zastosowanie:

- branża kosmetyczna (kremy, substancje złuszczające).

9. Kwasy borowe

Zastosowanie:

- metalurgia;

- dezynfekcja;

- szklarstwo;

- środek konserwujący produkty spożywcze.

10.Kwasy karboksylowe

Najczęściej wykorzystywane w formie: soli, estrów, halogenków arylowych.

Zastosowanie:

- substancje zapachowe;

- rozpuszczalniki;

- półprodukt reakcji syntezy organicznej;

- surfaktanty.

11.Kwasy żywiczne

Najczęściej wykorzystywane w formie soli.

Zastosowanie:

- procesy produkcyjne lakierów oraz farb.