Pierwotniaki:

  • Są to mikroskopijne, jednokomórkowe organizmy o rozmaitym stopniu skomplikowania budowy. Pod względem fizjologicznym pierwotniak samodzielnie spełnia wszystkie funkcje życiowe - odżywia się, oddycha, wydala, rozmnaża się i porusza.
  • Środowisko życia: słodka i słona woda, jako formy wolno pływające lub osiadłe, występują także pierwotniaki pasożytnicze.
  • Pierwotniaki reagują na bodźce mechaniczne, chemiczne i świetlne, a ich ruchy na skutek tych bodźców to tzw. taksje.
  • Wydalają za pomocą wodniczek tętniących.
  • Większość pierwotniaków jest cudzożywna, tylko niektóre np. euglena zielona maja zdolność do samodzielnego wytwarzania pokarmu, dzięki obecności chloroplastów.
  • Pierwotniaki oddychają tlenowo, a wymiana gazowa zachodzi całą powierzchnią ciała, tylko formy pasożytnicze mogą oddychać beztlenowo.
  • Pierwotniaki dzielą się podłużnie lub poprzecznie-w ten sposób powstają najczęściej nowe osobniki. Orzęski (np. pantofelek) mogą rozmnażać się płciowo w skutek koniugacji.
  • Nibynóżki, wici i rzęski to narządy ruchu pierwotniaków.

Jamochłony:

  • To najbardziej prymitywne tkankowce, żyjące głównie w wodach morskich.
  • Występują w postaci osiadłego polipa lub planktonicznej meduzy.
  • Zwierzęta te wykazują symetrię promienistą.
  • Przykładami są chełbia modra, stułbia, czy koralowce, których wapienne szkieleciki tworzą rafy koralowe. Jamochłony rozmnażają się bezpłciowo (polip) i płciowo (meduza), zachodzi więc przemiana pokoleń.

Płazińce:

  • Zajmują różnorodne siedliska. Wiele płazińców to pasożyty wewnętrzne człowieka np. tasiemiec uzbrojony, nieuzbrojony, motylica wątrobowa.
  • Ciało ich jest płaskie, dwubocznie symetryczne.
  • Przystosowania płazińców do pasożytniczego trybu życia:

.

Obleńce:

  • Są to organizmy lepiej rozwinięte od płazińców, ciało ich ma kształt walcowaty w przekroju.
  • Występują formy wolnożyjące oraz pasożytnicze (glista ludzka, owsiki, włosień spiralny)
  • Przeważają osobniki rozdzielnopłciowe
  • Układ pokarmowy ma charakter rurki, a trawienie jest pozakomórkowe i zachodzi pod wpływem soków trawiennych, wydzielanych przez komórki jelita.

Aby ustrzec się zakażeniem pasożytem należy jeść mięso pochodzące ze znanego źródła i opieczętowana pieczęcią weterynaryjną, pić przegotowaną wodę, starannie myć owoce i warzywa, dbać o higienę rąk.