BOCIAN CZARNY

Okazały ptak, należący do rzędu ptaków brodzących. Jego długość dochodzi do 90 cm, szerokość skrzydeł osiąga nawet 190 cm a masa ciała szacuje się w granicach 3 kilogramów.

Zarówno samica jak i samiec posiadają takie samo ubarwienie. Brzuch oraz piersi są białe natomiast reszta ciała ma kolor czarny z metalicznym połyskiem. Dziób oraz nogi są czerwone.

Bocian czarny omija tereny, które zazwyczaj zasiedla bocian biały. Ptak ten gniadzi się najczęściej na rozległych lub podmokłych terenach. Oba gatunki bocianów konkurują ze sobą. Bocian czarny jest jednak bardziej płochliwy od białego. Badania i obserwacje tego gatunku są trudne, gdyż jest on płochliwy i bardzo ostrożny, najczęściej unika kontaktu z człowiekiem.

Dieta tego gatunku składa się głównie z ryb oraz z zaskrońców. Jest to ptak niemy, który nawet w czasie godów nie wydaje żadnych dźwięków prócz kłapania dziobem.

Ptak ten gniazduje w najwyższych partiach liściastych drzew.

Zasięg występowania to Europa Zachodnia, Wschodnia i Środkowa. Możemy go spotkać także w Środkowej i Wschodniej Azji. Zimę spędza w środkowej Afryce a także w Indiach. W Polsce ptak ten przebywa od marca do października.

ŁABĘDZ KRZYKLIWY

Jest to wodny ptak należący do rzędu blaszkodziobych. Jego ciało osiąga ponad 1,5 m wysokości a masa ciała wynosi średnio 10 kilogramów. Ptak ten posiada żółty dziób, ma częściowo ciemne ciało i dłuższą od łabędzia niemego szyję. Samiec i samica nie różnią się praktycznie wyglądem zewnętrznym. Gniazduje na ziemi a żywi się głównie roślinami podwodnymi i trawami. Występuje na północy w tajdze i tundrze.

WARZĘCHA

Jest to ptak należący do rodziny ibisów. Masa ciała wynosi niecałe 2 kilogramy a jego długość sięga prawie 90 centymetrów. Jest to ptak pokroju czapli siwej. Ma długi łyżkowaty dziób a na piersi przebiega mu żółta przepaska. W czasie okresu godowego na grzbiecie pojawia się żółta pręga. Samica pod względem umaszczenie jest taka sama jak samiec. Dzięki specjalnej budowie dzioba może filtrować wodę w poszukiwaniu drobnych ryb, małży, ślimaków, owadów i in. Zamieszkuje Europę środkową w okresie lata, zimuje jednak gdzie indziej. Spotkać go można na mokradłach, płytkich zbiornikach wodnych porośniętych trzciną.