Glista ludzka

Glistą można się zarazić, połykając jaja, które mogą znajdować się na nie umytych owocach i warzywach lub w nie oczyszczonej wodzie. Połknięte jaja dostają się do żołądka, a następnie do jelita. Tam enzymy trawienne rozpuszczają otoczki jaja i uwalniane są larwy. Przebijają się one przez ściany jelita i dostają się do naczyń krwionośnych. Wraz z krwią wędrują do płuc. Tam znowu przebijają ściany pęcherzyków płucnych i dostają się do górnych dróg oddechowych: tchawicy i gardła. Tutaj ponownie zostają połknięte i tą samą drogą co pierwotnie dostają się do jelita. W jelicie następuje rozmnażanie dojrzałych glist, które żyją tam około 1 roku.

Włosień kręty

Włośniem można zarazić się, zjadając zakażone mięso świni, w którym znajdują się larwy. Połknięte larwy w układzie pokarmowym zostają uwolnione z otoczek pod wpływem działania enzymów trawiennych. Osiągnięcie dojrzałości płciowej oraz kopulacja następują w jelicie cienkim. Zapłodnione samice przebijają się do naczyń limfatycznych i w węzłach chłonnych składają jaja. Wyklute z jaj larwy wędrują z krwią do mięśni szkieletowych, gdzie tworzą formy przetrwalnikowe - zwinięte spiralnie i otorbione wągry.

Owsik

Owsikiem można zarazić się, połykając jaja, które obecne mogą być zarówno na produktach pokarmowych, jak i przedmiotach codziennego użytku, a także w powietrzu. W jelicie z jaj wykluwają się larwy i po osiągnięciu dojrzałości płciowej następuje kopulacja. Samce giną, a zapłodnione samice wędrują do wylotu otworu odbytowego. W jego okolicy składają jaja, ale odbywa się to na powierzchni ciała, ponieważ do ich rozwoju potrzeby jest dostęp tlenu. Przemieszczanie się pasożytów po powierzchni ciała powoduje uczucie silnego swędzenia - osoba zarażona drapie się i nieświadomie przenosi jaja na dłoniach np. do ust. W ten sposób następuje ciągłe samozarażanie się. Zakażenie owsikami często występuje u dzieci, które często biorą dłonie i różne przedmioty do ust.