Ekologiczne zmiany dotyczą niemal każdej dziedziny życia. Nowinki ze świata medycyny czy przemysłu każdy z nas może w pewien sposób odczuć. Powstają ekologiczne proszki do prania, soki owocowe czy warzywne całkowicie naturalne bez dodatku żadnych konserwantów. Często określenie "ekologiczne" jest jednak nadużywane, gdyż właściwie oznacza związki między organizmami a środowiskiem. "Ekologiczny" zyskał nowe znaczenie.
W ekologii poszukujemy poprawy jakości życia. W naszym domu znajdujemy nowe rozwiązania ekologiczne. Powoli odchodzimy od wyrobów z tworzyw sztucznych i powracamy do bardziej naturalnych. Coraz częściej sortujemy odpady do specjalnych pojemników. Pojazdy są zaopatrzone katalizatory, aby nie zatruwać środowiska a niektórzy rezygnują z samochodu na rzecz roweru. Zwracamy uwagę na zużycie wody i energii. Rośnie również świadomość społeczna przez organizowanie akcji informacyjnych. Ważne jest, że już najmłodsze dzieci (od przedszkola) są uczulane na problemy ochrony środowiska, w którym żyjemy. Zmienia się także sposób produkcji żywności na bardziej bezpieczny dla środowiska. Popularne stają się farmy ekologiczne i gospodarstwa wytwarzające zdrową żywność. Nie stosuje się już tyle co kiedyś pestycydów. Modne są gospodarstwa agroturystyczne organizujące wypoczynek dla wczasowiczów. Jedzenie z takich gospodarstw spełnia wszelkie normy europejskie. Farmy takie posiadają także ekologiczne rozwiązania techniczne- utylizują śmieci, czy mają przydomowe oczyszczalnie ścieków.
Przestawienie na ekologię pochłania jednak dużo środków finansowych i może dlatego nie zachodzi jeszcze bardzo dynamicznie, wciąż dominują gospodarstwa starego typu. Często wybierane są tańsze, lecz gorsze metody choćby produkcji żywności.
Miarą postępu we współczesnym rolnictwie jest umiejętność całkowitego wykorzystania zasobów. Odpady są wykorzystywane jako nawozy, czy środki do walki ze szkodnikami, mogą też służyć do budowy pomieszczeń gospodarczych. Rozwiązania są różne. Ekologiczne gospodarstwo jest jednocześnie ekonomicznym - zużywa mniej wody i energii.
Trendy w żywieniu
Również tu widać zmiany na lepsze. O ile na początku lat osiemdziesiątych na Zachodzie furorę robiły fast foody, w których żywność trudną nazwać zdrową (zawiera bardzo dużo konserwantów i mało składników odżywczych), tak teraz widzimy powrót do zdrowszego odżywiania. Bardzo chętnie spożywamy więcej warzyw i owoców i często sami je uprawiamy we własnych ogródkach. Bary ze zdrowym jedzeniem coraz częściej odbierają klientów sieciom fast foodów. Odchodzimy od jedzenia w pośpiechu głównie pustych kalorii na rzecz wartościowych produktów wskazanych przez dietetyków. Wraca tradycja jedzenie w rodzinnym gronie produktów przez nas przygotowanych.
W poprzednich wiekach żywność była o wiele zdrowsza gdyż rolnictwo nie znało pestycydów i sztucznych nawozów. Rozwój technologii nastąpił dopiero w dwudziestym wieku. Obecnie producenci często stawiają ładny wygląd wyrobu nad jego jakość i wartość odżywczą. To człowiek decyduje o tym co je na co dzień. Jeśli wzrośnie zapotrzebowanie na zdrowe produkty, to wówczas również przestawi się produkcja. Problemem jest zasobność portfela, gdyż znaczną część społeczeństwa nie stać na zdrowsze produkty. Istnieje diametralna różnica między tym co spożywano kiedyś, a tym co dziś znajdujemy na stołach.
Osiemnastowieczny rolnik nie używał żadnych środków chemicznych wspomagających wzrost roślin, ani nie słyszał o problemie żywności modyfikowanej genetycznie.
Energia i jej źródła
Obecnie podstawowym źródłem energii są paliwa kopalne, których wydobycie bardzo źle wpływa na stan środowiska naturalnego. Zużycie węgla kamiennego, brunatnego czy ropy naftowej jest ogromne na całym świecie, a szczególnie w krajach rozwijających (tam alternatywne źródła energii jeszcze się pojawiły). W Londynie na początku ubiegłego wieku w wyniku spalania węgla powstawał tak gęsty smog, że widoczność była ograniczana do zaledwie trzech metrów.
Korzystamy głównie z nieodnawialnych zasobów energii, te zasoby ciągle się zmniejszają, a ich zużycie oddziałuje niekorzystnie na klimat (globalne ocieplenie, dziura ozonowa). Naukowcy twierdzą, że jeśli nie zmienimy podejścia do środowiska to Wielka Rafa Koralowa przestanie istnieć w ciągu pięćdziesięciu lat.
Powinniśmy lepiej wykorzystywać odnawialne źródła energii, czyli wiatr, wodę, energię słoneczną i ciepło geotermalne. Elektrownie atomowe potencjalnie niebezpieczne są likwidowane, również podobnie się dzieje z elektrowniami na paliwa kopalne tam gdzie jest to możliwe, a jeśli nie to bardziej dba się o środowisko przez np. stosowanie filtrów na kominach. Powstają osiedla czerpiące energię ze słońca, konstruktorzy tworzą prototypy samochodów elektrycznych czy silników wodorowych.
Posiadanie alternatywnych źródeł energii ma także swoje plusy finansowe. Coraz częściej inwestuje się w biopaliwa, choć jest to temat kontrowersyjny.
Ciągle rośnie konsumpcja, ale też zmienia się nasze spojrzenie na środowisko. Nie zastanawiamy się już tylko co można wziąć dla siebie ze środowiska, ale co możemy zrobić w celu jego ochrony dla nas samych i przyszłych pokoleń. Modne staje się dbanie o otoczenie, w którym żyjemy.