Wanilia płaskolistna - nazwa łacińska Vanilla planifolia, znana jako popularny dodatek do ciast, kremów, lodów, czy perfum. Mało kto wie, że liana ta należy do tej samej rodziny co storczyki, do rodziny storczykowatych. Wanilia jest rodzimą rośliną w Ameryce Południowej, a największym importerem tej przyprawy jest obecnie Madagaskar. Nie cała roślina znalazła zastosowanie w kuchni - najwięcej substancji dostarczającej smaku i aromatu mają owoce wanilii - kształtem przypominające strąk torebki, które suszy się i poddaje fermentacji. W ten sposób uzyskujemy kupowane w sklepach laski wanilii. Sproszkowana i zmieszana z cukrem wanilia to popularny cukier waniliowy. Poza walorami smakowymi wanilia ma znaczenie jako afrodyzjak oraz pomaga w stanach przeciwgorączkowych.

Do powstania torebek nasiennych wanilii potrzebne są odpowiednie gatunki pszczół, które jako jedyne są wyspecjalizowane do zapylenia dużych, pachnących zielono-żółtych kwiatów wanilii. Pszczoły te do występują jedynie w Meksyku. Aby móc rozpowszechnić uprawę wanilii w innych miejscach na świecie, zamiast sprowadzać pszczoły, hodowcy wprowadzili ręczne, sztuczne zapylenia kwiatów.

Do 10-11 lat od momentu od wysadzenia uzyskuje się największe plony wanilii.