Jod należy do grupy mikroelementów, czyli pierwiastków które muszą być dostarczane do organizmu w niewielkich ilościach lecz ich obecność jest niezbędna do jego prawidłowego funkcjonowania. Jod ma strukturę krystaliczną , jest czarno- szarym niemetalem. Organizm człowieka gromadzi około 0,025 grama jodu , który występuje w największej ilości w tarczycy w postaci jodków. Dziennie, organizm ludzki powinien być zaopatrywany w 0,000015 grama jodu , a więc w ciągu całego życia człowieka stanowi to zaledwie kilka gramów.

Najlepszym źródłem jodu są wody mórz i oceanów. W związku z tym ludzie mieszkający w centralnej części lądu mają gorszy dostęp do tego pierwiastka niż ludzie żyjący u wybrzeży lądu. Najbardziej ubogi e w jod są tereny górzyste, z których jod został wymyty poprzez wędrujące lodowce i opady atmosferyczne.

Jod jest ważnym pierwiastkiem ze względu na to że wchodzi w skład hormonów syntetyzowanych w tarczycy. Tarczyca jest głównym miejscem magazynowania jodu. Jest ona niewielkim organem umieszczonym w okolicy krtani, ważącym około 20 gramów. W tarczycy wytworzone są specjalne mechanizmy powalające na wychwycenie jodu cząsteczkowego krążącego w organizmie wraz z krwią. Mechanizm ten działa jak pompa ssąca. W momencie niedoboru jodu komórki tarczycy wychwytują nawet pojedyncze atomy tego pierwiastka. W przypadku dużego niedoboru jodu komórki tarczycy mogą powiększyć się kilkusetkrotnie , czego wynikiem jest powstanie woli. Hormony tarczycowe w 70% zbudowane są z jodu, ich aktywność warunkuje prawidłowy przebieg wielu procesów życiowych. Hormony te są zarazem bardzo podatne na degradację pod wpływem substancji szkodliwych zawartych w zanieczyszczonym powietrzu. Funkcje ochronne dla tych hormonów pełni witamina C dostarczana do organizmu.

Jod jako mikroelement organizmu ludzkiego warunkuje jego witalność, zapewnia prawidłową pracę serca, prawidłowe wchłanianie węglowodanów, wzrost organizmu oraz poprawia koncentrację. Prawidłowy poziom jodu w organizmie zapewnia zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci , pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała oraz wytwarzaniu energii.

Niedobór jodu powoduje niedoczynność tarczycy, czego widocznym symptomem jest powstanie woli. Osoby chore na niedoczynność tarczycy cierpią na kołatanie serca, osłabienie, brak koncentracji, drżenie mięśni, ciągłe marznięcie, wypadanie włosów oraz na mniejszą odporność na warunki stresowe.

Cennym źródłem jodu są ryby morskie, kraby ,małże oraz sól jodowana. Aby jod mógł być przyswojony w organizmie niezbędna jest obecność witamin zawartych w mięsie, drobiu, rybach, świeżych owocach, ziarnach zbóż i jajach.

Dostarczanie jodu w nadmiernych ilościach do organizmu nie prowadzi do żadnych zaburzeń. Jednak ostatnie badania wykazały że przy spożyciu dziennym jodu w ilości ponad 2 miligramów mogą wystąpić zaburzenia funkcjonowania tarczycy, czego efektem boże być wytworzenie się woli.