Witamina A
Rola: warunkuje prawidłowy stan nabłonków, skóry i siatkówki oka, a także prawidłowy wzrost, wzmacnia odporność, głównie na ropne zakażenia.
Niedobór powoduje: ślepotę zmierzchową, choroby gruczołów potowych i łzowych, a także śluzówek, zahamowanie wzrostu.
Występowanie: mleko, wątroba, masło, korzenie marchwi (prowitamina), owoce, liście szpinaku, pomidory, papryka, tłuste ryby.
Witamina D
Rola: warunkuje prawidłowe wchłanianie wapnia i rozwój kości.
Niedobór powoduje: krzywicę, tracenie zębów, złamania kości.
Występowanie: jaja, tran, mleko, drożdże (prowitaminy), nowalijki i tkanki zwierząt.
Witamina E
Rola: warunkuje właściwy przebieg rozmnażania i ciąży.
Niedobór powoduje: nieprawidłowy przebieg ciąży, choroby gonad, zwyrodnienia mięśni.
Występowanie: sałata, olej lniany, kiełki pszenicy, jaja, wołowina, mleko, wątroba.
Witamina K
Rola: uczestniczy w utlenianiu biologicznym, reguluje krzepliwość krwi.
Niedobór powoduje: spadek krzepliwości krwi.
Występowanie: szpinak, lucerna, kapusta, wątroba, mięso.
Witamina C
Rola: pełni funkcję aktywatora wielu enzymów, uczestniczy w utlenianiu biologicznym, wzmacnia odporność organizmu.
Niedobór powoduje: gnilec (szkorbut), spadek odporności organizmu, trudne gojenie się ran.
Występowanie: cytryny, kapusta kiszona, porzeczki, pomarańcze, liście pietruszki, ogórki, sałata.
Witamina B1
Rola: uczestniczy w przemianach tłuszczów i węglowodanów, a także w utlenianiu biologicznym; warunkuje prawidłowe działanie tkanki nerwowej.
Niedobór powoduje: choroby serca i układu nerwowego, zaburzenia metaboliczne oraz chorobę beri-beri.
Występowanie: otręby pszenne, marchew, drożdże, wątroba, jaja, mleko, pomidory, jabłka.
Witamina B2
Rola: zwiększa odporność organizmu, jest składnikiem enzymów łańcucha oddechowego.
Niedobór powoduje: choroby skóry (zajady, łojkot), oczu, zahamowanie wzrostu.
Występowanie: jaja, drożdże, jarzyny, nabiał, wątroba, nerki.
Witamina B6
Rola: reguluje metabolizm aminokwasów, wchodzi w skład enzymów, uczestniczy w krwiotworzeniu.
Niedobór powoduje: anemię, łojotok, epilepsję, schorzenia skóry, depresję.
Występowanie: otręby ryżowe, kiełki pszenicy, wątroba, drożdże, mięso, nabiał.
Witamina B12
Rola: uczestniczy w rozwoju i dojrzewaniu erytrocytów.
Niedobór powoduje: osłabienie i anemia ogólna.
Występowanie: wątroba, mięso, wytwarza ją flora bakteryjna jelit.
Witamina PP
Rola: bierze udział w regulacji procesów utleniania biologicznego.
Niedobór powoduje: choroby układu nerwowego, przewodu pokarmowego i skóry (pelagra).
Występowanie: drożdże, otręby, wątroba, nerki, ryby nasiona grochu i fasoli.
Witamina H
Rola: wpływa na wygląd włosów i skóry, wchodzi w skład niektórych enzymów.
Niedobór powoduje: wypadanie włosów, zapalenia skóry.
Występowanie: wątroba, mleko, marchew, jaja, maliny, drożdże.