Witamina A

Rola: warunkuje prawidłowy stan nabłonków, skóry i siatkówki oka, a także prawidłowy wzrost, wzmacnia odporność, głównie na ropne zakażenia.

Niedobór powoduje: ślepotę zmierzchową, choroby gruczołów potowych i łzowych, a także śluzówek, zahamowanie wzrostu.

Występowanie: mleko, wątroba, masło, korzenie marchwi (prowitamina), owoce, liście szpinaku, pomidory, papryka, tłuste ryby.

Witamina D 

Rola: warunkuje prawidłowe wchłanianie wapnia i rozwój kości.

Niedobór powoduje: krzywicę, tracenie zębów, złamania kości.

Występowanie: jaja, tran, mleko, drożdże (prowitaminy), nowalijki i tkanki zwierząt.

Witamina E 

Rola: warunkuje właściwy przebieg rozmnażania i ciąży.

Niedobór powoduje: nieprawidłowy przebieg ciąży, choroby gonad, zwyrodnienia mięśni.

Występowanie: sałata, olej lniany, kiełki pszenicy, jaja, wołowina, mleko, wątroba.

Witamina K 

Rola: uczestniczy w utlenianiu biologicznym, reguluje krzepliwość krwi.

Niedobór powoduje: spadek krzepliwości krwi.

Występowanie: szpinak, lucerna, kapusta, wątroba, mięso.

Witamina C 

Rola: pełni funkcję aktywatora wielu enzymów, uczestniczy w utlenianiu biologicznym, wzmacnia odporność organizmu.

Niedobór powoduje: gnilec (szkorbut), spadek odporności organizmu, trudne gojenie się ran.

Występowanie: cytryny, kapusta kiszona, porzeczki, pomarańcze, liście pietruszki, ogórki, sałata.

Witamina B1

Rola: uczestniczy w przemianach tłuszczów i węglowodanów, a także w utlenianiu biologicznym; warunkuje prawidłowe działanie tkanki nerwowej.

Niedobór powoduje: choroby serca i układu nerwowego, zaburzenia metaboliczne oraz chorobę beri-beri.

Występowanie: otręby pszenne, marchew, drożdże, wątroba, jaja, mleko, pomidory, jabłka.

Witamina B2

Rola: zwiększa odporność organizmu, jest składnikiem enzymów łańcucha oddechowego.

Niedobór powoduje: choroby skóry (zajady, łojkot), oczu, zahamowanie wzrostu.

Występowanie: jaja, drożdże, jarzyny, nabiał, wątroba, nerki.

Witamina B6

Rola: reguluje metabolizm aminokwasów, wchodzi w skład enzymów, uczestniczy w krwiotworzeniu.

Niedobór powoduje: anemię, łojotok, epilepsję, schorzenia skóry, depresję.

Występowanie: otręby ryżowe, kiełki pszenicy, wątroba, drożdże, mięso, nabiał.

Witamina B12

Rola: uczestniczy w rozwoju i dojrzewaniu erytrocytów.

Niedobór powoduje: osłabienie i anemia ogólna.

Występowanie: wątroba, mięso, wytwarza ją flora bakteryjna jelit.

Witamina PP 

Rola: bierze udział w regulacji procesów utleniania biologicznego.

Niedobór powoduje: choroby układu nerwowego, przewodu pokarmowego i skóry (pelagra).

Występowanie: drożdże, otręby, wątroba, nerki, ryby nasiona grochu i fasoli.

Witamina H 

Rola: wpływa na wygląd włosów i skóry, wchodzi w skład niektórych enzymów.

Niedobór powoduje: wypadanie włosów, zapalenia skóry.

Występowanie: wątroba, mleko, marchew, jaja, maliny, drożdże.