Baobab (Adansonia) należy do roślin okrytozalążkowych z rodziny wełniakowatych (Bombacaeae). Rodzaj ten obejmuje 9 gatunków drzew o stosunkowo wąskim zasięgu - na Madagaskarze występuje 6 gatunków, w Australii 1 gatunek i Afryce 1 gatunek baobaba. Baobab jest to bardzo osobliwe drzewo a tubylcy w Afryce uważają, że jest to drzewo, które rośnie "do góry nogami" ze względu na bardzo charakterystyczną koronę, która swoja budową przypomina system korzeniowy. Olbrzymie rozmiary pni tych drzew sugerują, że jest to roślina długowieczna. Najstarsze okazy ocenia się na 5500 lat. Lecz są to tylko przypuszczenia, ponieważ do dziś nie wiadomo tak naprawdę ile lat żyją baobaby. Liczba słojów wskazuje, że żyją one około 4000 lat, ale dane te są niepewne gdyż liczba słojów nie odpowiada przyrostowi rocznemu. U baobabów słoje mogą tworzyć się w sposób nieregularny np. po przejściu gwałtownych burz.

Najbardziej znany jest baobab właściwy (Adansonia digitata) rosnący na terenach Afryki Środkowej i Wschodniej. Osiąga wysokość do 25 metrów zaś jego obwód wynosi 45 metrów. Ten gatunek baobaba jest najbardziej typowy dla sawann afrykańskich. Charakteryzuje się dużymi liśćmi o kształcie dłoniastym, które opadają w czasie suszy. Ma duże białe kwiaty, które zwisają na długich szypułkach.. Kwiaty zapylane są przez nietoperze. Owoce tego baobaba w kształcie ogórka o długości około 40 centymetrów zwane są "małpim chlebem". Są one jadalne dla ludzi, ale wykorzystywane są w skrajnych przypadkach np. w stanach klęski żywiołowej. Drewno baobaba ma niewielkie znaczenie gdyż jest miękkie i gąbczaste. Pnie tych ogromnych drzew wydrążone w sztuczny lub naturalny sposób służą jako zbiorniki wodne, spichlerze, czasowe pomieszczenia dla ludności a nawet grobowce. Najbardziej wartościowa jest kora baobaba, z której mieszkańcy Afryki otrzymują włókno do produkcji powrozów, sieci, worków a nawet materiałów odzieżowych. Korzenie jednorocznych siewek i ich pędy spożywane są jak szparagi. Młode liście bogate w witaminę C stanowią cenne warzywo. Miąższ owoców ma smak cytrynowy i wykorzystywany jest do produkcji orzeźwiającego napoju. Liście, owoce i kora są szeroko stosowane w medycynie ludowej do leczenia febry, dyzenterii, zapalenia oczu, chorób nerek.

Inne gatunki baobabów to baobab madagaskarski (Adansonia madagascarensis) rosnący na obszarze Madagaskaru i baobab australijski (Adansonia gregorii) występujący w Australii.