Co to jest Kolczakówka piekąca?

Przypominający krwawiącego zęba lub apetyczny deser grzyb to Kolczakówka piekąca (Hydnellum peckii), należąca do rodziny kolcownicowatych. Charakteryzuje ją biały kapelusz, który wraz z wiekiem grzyba zmienia barwę na rdzawą oraz wypłaszacza się, by później wklęsnąć od środka. Na jasnej powierzchni kapelusza znajduje się czerwona wydzielina, która z czasem ciemnieje — stąd skojarzenia z krwią lub owocową polewą na deserze.

 
 
 
 
 
Wyświetl ten post na Instagramie
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Post udostępniony przez Tatrzański Park Narodowy (@tatrzanskiparknarodowy)


Przeczytaj również: Najdziwniejsze grzyby świata

Gdzie występuje Kolczakówka piekąca?

Kolczakówka piekąca występuje w Ameryce Północnej, Azji i Europie. W wielu krajach naszego kontynentu ma status gatunku zagrożonego, a w Polsce została uznana za gatunek wymierający i objęta ścisłą ochroną. Jak można się domyślać, grzyb ten występuje więc w naszym kraju niezwykle rzadko, dlatego znalezienie go podczas górskiej lub leśnej wędrówki jest nie lada wyzwaniem.  

W jakich zatem miejscach najlepiej tropić Kolczakówkę piekącą podczas spacerów? Jak przeczytamy w instagramowym poście Tatrzańskiego Parku Narodowego: „Wyrasta tylko tam, gdzie rośnie sosna lub świerk, ponieważ to z tymi gatunkami drzew żyje w symbiozie”.

oprac. Joanna Cwynar

 

Rozwiąż nasze quizy:

QUIZ ortograficzny. Czy wiesz, jak zapisać te rzadko używane wyrazy?

Bardzo trudny QUIZ z wiedzy ogólnej. Nieliczni zdobywają 100 proc.

QUIZ: Byłeś uczniem w PRL? Z łatwością odpowiesz na te pytania, choć przy 9. może być różnie