Co to jest Kolczakówka piekąca?
Przypominający krwawiącego zęba lub apetyczny deser grzyb to Kolczakówka piekąca (Hydnellum peckii), należąca do rodziny kolcownicowatych. Charakteryzuje ją biały kapelusz, który wraz z wiekiem grzyba zmienia barwę na rdzawą oraz wypłaszacza się, by później wklęsnąć od środka. Na jasnej powierzchni kapelusza znajduje się czerwona wydzielina, która z czasem ciemnieje — stąd skojarzenia z krwią lub owocową polewą na deserze.
Wyświetl ten post na Instagramie
Przeczytaj również: Najdziwniejsze grzyby świata
Gdzie występuje Kolczakówka piekąca?
Kolczakówka piekąca występuje w Ameryce Północnej, Azji i Europie. W wielu krajach naszego kontynentu ma status gatunku zagrożonego, a w Polsce została uznana za gatunek wymierający i objęta ścisłą ochroną. Jak można się domyślać, grzyb ten występuje więc w naszym kraju niezwykle rzadko, dlatego znalezienie go podczas górskiej lub leśnej wędrówki jest nie lada wyzwaniem.
W jakich zatem miejscach najlepiej tropić Kolczakówkę piekącą podczas spacerów? Jak przeczytamy w instagramowym poście Tatrzańskiego Parku Narodowego: „Wyrasta tylko tam, gdzie rośnie sosna lub świerk, ponieważ to z tymi gatunkami drzew żyje w symbiozie”.
oprac. Joanna Cwynar
Rozwiąż nasze quizy:
QUIZ ortograficzny. Czy wiesz, jak zapisać te rzadko używane wyrazy?
Bardzo trudny QUIZ z wiedzy ogólnej. Nieliczni zdobywają 100 proc.
QUIZ: Byłeś uczniem w PRL? Z łatwością odpowiesz na te pytania, choć przy 9. może być różnie