Spis treści:
- Gdzie rośnie soplówka jeżowata?
- Jakie właściwości zdrowotne ma soplówka jeżowata?
- Co warto wiedzieć o soplówce jeżowatej?
- Jak uprawia się soplówkę jeżowatą?
Gdzie rośnie soplówka jeżowata?
Jadalny grzyb, który zamiast tradycyjnego kapelusza ma kępki przypominające zwisające włosy, rośnie tak samo nietypowo, jak wygląda. Soplówka jeżowata pojawia się na pniach żywych drzew liściastych lub na ich martwych konarach. Jest uważana za pasożyta. Z uwagi na rzadkie występowanie soplówka jeżowata jest pod ochroną. Oznacza to, że nie można jej ani zbierać, ani niszczyć.
Wyróżnia się dwa rodzaje soplówki: bukową i jodłową. Pierwszy typ jest spotykany w lasach z przewagą drzew liściastych. Chroniony grzyb występuje najczęściej na bukach, rzadziej na brzozie brodawkowatej i topoli osice. Roślina lubi wilgotne środowisko. Zagnieżdża się na ułamanych pniach i obumarłych drzewach.
Gdzie można spotkać soplówkę jeżowatą? W naturalnych warunkach jest to coraz trudniejsze. W ciągu ostatnich 50 lat w polskich lasach znaleziono ją zaledwie kilkanaście razy, m.in. na Śląsku, w Bieszczadach, w Wielkopolsce, na Pomorzu oraz na Warmii i Mazurach. W innych europejskich krajach występuje równie rzadko.
Przeczytaj również: W Tatrach znaleziono grzyb jak z horroru. Jest niezwykle rzadki
Jakie właściwości zdrowotne ma soplówka jeżowata?
Grzyb określany jako „lwia grzywa” i „głowa małpy” już w starożytności był wykorzystywany przez Chińczyków do leczenia różnego typu schorzeń. Roślina zawiera szereg substancji bioaktywnych, cennych dla prawidłowego działania układu nerwowego, pokarmowego i odpornościowego. Należą do nich podstawowe aminokwasy, polisacharydy i minerały takie jak: potas, selen, german, żelazo, cynk.
Ich połączenie poprawia stan zdrowia osób chorujących na schorzenia neurodegeneracyjne takie jak Parkinson i Alzheimer. Udowodniono również, że właściwości soplówki jeżowatej wspomagają profilaktykę przeciwnowotworową i immunologiczną. Regularne przyjmowanie preparatów z wyciągiem z hericium erinaceus poprawia koncentrację, obniża poziom cholesterolu we krwi, a także przyspiesza gojenie się ran.
Soplówkę najlepiej jest suplementować, korzystając z różnych dostępnych na rynku środków leczniczych. Najczęściej mają one postać kapsułek o mniejszym lub większym stężeniu ekstraktu z leczniczego grzyba. Mimo że przyjmowanie soplówki ma szereg pozytywnych dla zdrowia właściwości, to zawsze najlepiej jest skonsultować się z lekarzem przed podjęciem decyzji o jej stosowaniu.
Wyświetl ten post na Instagramie
Co warto wiedzieć o soplówce jeżowatej?
Soplówka od wieków fascynuje ludzi. Jej niecodzienny wygląd oraz trudności z jej znalezieniem sprawiają, że wokół tej rośliny narosło wiele mitów. Część z nich, jak ten o magicznym pochodzeniu grzyba, z pewnością nie jest prawdą. Jednak krąży też sporo ciekawostek o soplówce jeżowatej, których prawdziwość udowodniono naukowo. Jedna z nich dotyczy tego, że jadalne są tylko jej młode osobniki. Starsze grzyby wydzielają substancje, które mogą być szkodliwe dla człowieka.
Soplówka może być stosowana nie tylko jako środek wspomagający leczenie, ale również jako składnik potraw. Zawiera sporo białka, dlatego sprawdza się w roli zamiennika mięsa. Suszony i sproszkowany grzyb bywa też wykorzystywany do przygotowania takich przekąsek jak ciasteczka czy koktajle. Ekstrakt z soplówki jest też traktowany jako dodatek do kawy. Wzmacnia jej działanie i sprawia, że napój staje się jeszcze bardziej pobudzający. Jednocześnie nie zmienia jej smaku.
Jedną z niewielu niepożądanych reakcji, jakie można zaobserwować podczas przyjmowania soplówki, jest uczucie swędzenia skóry. Efekt ten tłumaczy się zwiększoną wrażliwością układu nerwowego, który pod wpływem substancji aktywnych zostaje pobudzony do wzmożonej pracy. W przypadku wystąpienia takiej reakcji zaleca się najczęściej zmniejszenie dawki. Objawy powinny samoistnie ustąpić.

Przeczytaj również: Czarci krąg. Co się wydarzy, gdy do niego wejdziesz?
Jak uprawia się soplówkę jeżowatą?
Jako że ciężko jest spotkać soplówkę w naturalnym środowisku, uprawia się ją podobnie jak inne grzyby hodowlane. Grzybnie zasadza się na wilgotnym podłożu z trocin. Roślina jest wrażliwa na zmienne warunki atmosferyczne, dlatego chroni się ją, stosując folię lub inne szczelne materiały. Zbiorów dokonuje się dwa razy w roku: wiosną oraz jesienią.
Można też zakupić grzybnię i podjąć się samodzielnej hodowli soplówki. Roślina jest sprzedawana w postaci drewnianych kołków zaszczepionych grzybnią. Umieszcza się je w kawałku pnia drzewa liściastego i przechowuje w temperaturze pokojowej, w zacienionym miejscu. Po kilku tygodniach na drewnie powinny pojawić się charakterystyczne włosy „lwiej grzywy”.
Rozwiąż nasze quizy:
QUIZ dla grzybiarzy. Wstyd, jeśli nie rozpoznasz „trujaków” ze zdjęć
QUIZ Stolice, które często się mylą. Dopasujesz odpowiednie miasto?
QUIZ dla bystrych. Po 3 słowach zgadnij, o jakie polskie miasto chodzi
Komentarze (0)