Opakowania

1)ROLE OPAKOWAŃ

2) PODZIAŁ OPAKOWAŃ

3)KORZYŚCI WYNIKAJĄCE Z PRODUKTÓW PAPIEROWYCH

4)PODZIAŁ PAPIERÓW DO PAKOWANIA

5)PAPIER JAKO RODZAJ PERGAMINU

6)PAPIERY Z DODATKAMI USZLACHETNIAJĄCYMI

7)KONSTRUKCJE OPAKOWAŃ Z PAPIERU

8)PLUSY ORAZ MINUSY OPAKOWAŃ ZE SZKŁA

9)BUTELKI ORAZ SŁOIKI

10)Z CZEGO WYTWARZA SIĘ OPAKOWANIA METALOWE

11)OPAKOWANIA METALOWE JEDNOSTKOWE I PRZEWOZOWE

12)BUDOWA BĘBNÓW CIĘŻKICH I LEKKICH

13)LAKIERY

14)KORZYŚCI Z TWORZYW SZTUCZNYCH

15)TYPY TWORZYW SZTUCZNYCH

16)RODZAJE ZAMKNIĘĆ

17)DĄŻENIE DO REDUKCJI WYKORZYSTYWANIA DREWNA

18)TYPY DREWNA UŻYWANE DO WYTWARZANIA OPAKOWAŃ

19)OPRACOWANIE PROJEKTU PJŁ

20)EKOLOGISTYKA

1) ROLE OPAKOWAŃ

1. chroniące towar

2. wynikające z systemu logistycznego

3. dostarczające informacji o produkcie

4. wynikające z funkcji marketingu

5. ekologiczne

6. spełniające rolę użytkową

Rola ochronna:

-zabezpiecza towar w opakowaniu

-chroni przyrodę przed negatywnymi właściwościami wyrobu

-chroni osobę korzystającą z wyrobu

Rola logistyczna:

W pewien sposób powiązana jest z rolą ochronną ponieważ celem jest:

-dostawa właściwych wyrobów wyrób

-we właściwej ilości ilość

-we właściwe miejsce miejsce

-we właściwym czasie czas

-właściwej jakości jakość

-przy optymalnych kosztach koszty

6R

-Role magazynowe

-Role transportowe

-Role kompletacyjne

- maksymalizacja przemieszczeń wyrobów

- opakowania jak najmniejsze, ale takie jakie są konieczne

Rola informacyjna:

-opakowanie powinno dostarczać dużo wiadomości o produkcie

-wytwórca powinien napisać na opakowaniu dużo wiadomości typu: co to jest za produkt, z czego się składa, termin przydatności, jaka są gabaryty wyrobu itp.

-precyzyjne dane pomagają szybciej dokonać wyboru i oszczędzać (szybsze obsłużenie przez kasjerkę)

Rola marketingowa:

Role istotne ze względu na:

-samoobsługę,

-zachęcenia nabywcy do zakupu,

-modelowanie wizerunku przedsiębiorstwa i marki produktu.

DOWNSIZEING- zamierzone stosowanie mniejszych opakowań, przyczynia się do zwiększonych odwiedzin marketów, a co za tym idzie zwiększają się zakupy.

Marketing MIX Zasad 4P

1. produkt

2. cena

3. dystrybucja

4. promocja

Marketing mix powoduje efekt synergii - jeżeli wszystkie elementy marketingu mix będą razem występować, finalny wynik będzie lepszy, niż gdyby te składniki występowały osobno.

Promocja musi:

-dostarczać wiadomości na temat wyrobu,

-zwracać szczególna uwagę na cechy charakterystyczne wyrobu.

Normalnie klient ma 3 sekundy, aby zainteresować się opakowaniem, gdy tego nie zrobi, to znaczy, że nie nabędzie produktu. 3 sekundy są po to by zapamiętać opakowanie, wtedy klient powróci do wyrobu.

Rola ekologiczna:

-zredukowanie liczby wykorzystywanych opakowań dzięki zwiększeniu terminu ich użyteczności

-zainteresowaniem cieszą się opakowania, które można wykorzystać wiele razy

-przetwórstwo opakowań, których nie można wykorzystać ponownie

-spalanie bezużytecznych opakowań i odzyskiwanie w ten sposób energii cieplnej

-zmniejszenie poziomów opakowań, redukcja opakowania przewozowego z powiązań:

-ograniczenie szczebli opakowań eliminacja opakowania transportowego z łańcucha:

opakowanie jednostkowe - zbiorcze - transportowe - paleta - ochrona palety

-na złomowiska wywozić tylko odpady bezużyteczne i te, które się nie rozłożą

Rola użytkowa:

-komfort z korzystania i konsumpcji

-prostota otwarcia oraz zamknięcia

-konsumpcja w różnorodnych punktach

-możliwość użycia opakowania do czegoś innego

-zabezpieczenie wyrobów o niedługim okresie przydatności

2)PODZIAŁ OPAKOWAŃ ze względu na: 

1. Podstawową rolę opakowania w odniesieniu do tego co zawiera w środku:

-jednokrotnego użytku

-przewozowe

-zbiorcze

2. Surowca, z którego powstały najważniejsze części opakowania:

- z papieru, tektury

-ze szkła

-z metalu

-z tworzyw sztucznych

-z tkanin

-ceramiczne

-z materiałów kompozytowych np. z laminatu

- drewniane

-pozostałe

3. Fundamentalnej postaci opakowania:

opakowania jednostkowe niezupełnie zasłaniające produkt:

-kubki otwarte

-owinięcia częściowe

-pudełka bez wieka

-siatki

-tacki

-pozostałe

opakowania jednostkowe zupełnie zasłaniające produkt:

-ampułki

-balony

-fiolki

-kubki zamknięte

-owinięcia całkowite

-pudełka z wiekiem

-butelki

-puszki

-słoje

-tuby

-torby

opakowania transportowe niezupełnie zasłaniające produkt:

-klamry

-obejmy

-klatki

-płozy

-skrzynki bez wieka

-obitki

opakowania transportowe zupełnie zasłaniające produkt:

-bańki

-beczki

-hoboki

-kanistry

-owinięcia całkowite

-pojemniki zamknięte

-pudełka

-skrzynki z wiekiem

-wiadra

-worki

4. Właściwości opakowań i możliwości obrotu opakowaniem

własne - należą do wytwórcy

obce - należą do dostawcy

z punktu widzenia możliwości obrotu rozróżniamy:

opakowania sprzedawane - wartość wliczona jest w cenę produktu (jednokrotnego użytku)

opakowania sprzedawane - ich wartość zapisywana jest osobno (do wykorzystania wiele razy), po wykorzystaniu sprzedający musi oddać je dostawcy

opakowania wypożyczane - opakowania transportowe, nieszablonowe (do wykorzystania wiele razy)

5. Metody użycia opakowania

opakowania jednorazowe

opakowania wielokrotnego użytku

6. Ze względu na zabezpieczenie przyrody:

podlegające rozkładowi- biodegradowalne

te, które się nie podlegają procesom rozkładu

7. Przemysłu użytkującego

np. spożywczy, aptekarski, papierosowy, kosmetyczny

8. Pozostały podział

ze względu na stan zniszczenia: NOWE WYKORZYSTYWANE (nieuszkodzone, uszkodzone, zużyte)

Rozbierane: sztywne, składane, rozbierane

Ze względu na funkcję spełnianą na rynku:

aktywne - oddziałują na zapotrzebowanie

bierne - nie oddziałują na zapotrzebowanie

3)KORZYŚCI Z PRODUKTÓW PAPIEROWYCH

+niska waga

+nadające się do przetwórstwa na maszynach

+nienajgorsze własności mechaniczne

+mała wartość

4)PODZIAŁ PAPIERÓW DO PAKOWANIA

siarczanowy (Natron, Kraft) klasa 3 najmocniejszy

mocne torby

siarczynowy (Jawa, Sulfit) klasa 3, 4, 5

torby spożywcze, farmaceutyczne, nie trujący

celulozowo makulaturowy (Manilla) klasa 6, 7, 8, 9,

torby dla wyrobów przemysłowych

makulaturowy (Szrenc) klasa 10

nie mogą być wykorzystane do wyrobów spożywczych

5) PAPIER JAKO RODZAJ PERGAMINU

nie wytrzymałe na duże temperatury

-papier pergaminowy klasa 3

np. wykładziny do bębnów, owinięcia produktów tłustych

-pergamin sztuczny

nie przepuszczający woni

-papiery pakowe pergaminowe

nie przepuszczający woni

6) PAPIERY Z DODATKAMI USZLACHETNIAJĄCYMI:

uszlachetniane na gotowej wstędze

-papiery parafinowe (zabezpiecza przed nasiąkaniem , tłuszcze)

-papiery chroniące przed korozją (powlekane lotne inhibitory korozji)

-papiery bitumowane (asfaltowane) (wewnętrzne części worków)

-papiery sylikonowe (do wyrobów spożywczych)

-papiery powlekane polietylenem (wykorzystywane do toreb)

-papiery powlekane dyspersjami wodnymi tworzyw sztucznych (nie przepuszczające pary wodnej i gazów)

7) KONSTRUKCJE OPAKOWAŃ Z PAPIERU

Torby

- torby klockowe- dno uformowane w kształcie rombu, kwadratu boki zagięte do środka

-torby specjalne

- torby krzyżowe - dno uformowane w kształcie sześciokąta torba do ryżu

- torby płaskie brak uformowanego dna

- torby fałdowe - brak uformowanego dna boki zagięte do środka

-

Owinięcia

-bezpośrednie - owinięcie masła chleba

-zewnętrzne - mamy pudełko i ono jest owinięte

-wewnętrzne - np. cukierki owinięte dwoma papierkami

Pudełka

-otwarte - przemysł lekki np. podkoszulki

-klapkowe - np. do pakowania makaronu, proszków do prania

-szufladkowe - wyciągane szufladki np. kredki, czekoladki, plastelina

-wieczkowe - do pakowania butów

Worki papierowe

-otwarte klejone

-otwarte szyte

-wentylowe klejone

-wentylowe szyte

Pudła tekturowe

-klapowe z klapami zew. stykającymi się

-klapowe z klapami zew. nakładającymi się

-jednowieczkowe z wieczkiem zachodzącym na siebie

-jednowieczkowe z wieczkiem zachodzącym całkowicie

-dwuwieczkowe z wieczkami stykającymi się

8) PLUSY ORAZ MINUSY OPAKOWAŃ ZE SZKŁA

+mała wartość

+wytrzymałość chemiczna

+obojętność fizjologiczna

+nieprzepuszczające gazów, wody, pary wodnej

+nie pachną

+można je koloryzować

+prostota ich uformowania

+można łatwo zachować ich czystość

+wielorazowego użytku

+przetwórstwo

+nie zagrażające przyrodzie

+można szczelnie je zamknąć

-spora waga

-niska wytrzymałość mechaniczna i temperaturowa

-przymus zabezpieczenia ich podczas przewozów drugim opakowaniem

9)BUTELKI

-monopolowe zwykłe

-etylki i szartreski do wódek gatunkowych

-piwki i baryłki

-do wód mineralnych

-mleczarskie

-winiarskie

butelki do artykułów perfumeryjnych - kosmetycznych

-do perfum

-wód kwiatowych

-wód toaletowych

-pozostałych płynów

z punktu widzenia miejsca ich wykorzystania:

do produktów spożywczych

do produktów kosmetycznych

butelki apteczne

do produktów chemicznych

SŁOJE

Ze względu na miejsce wykorzystania dzieli się je na:

-spożywcze

-do leków

-do wyrobów zielarskich

-do kosmetyków

-do pozostałych wyrobów chemicznych

ze względu na zamknięcia dzieli się je na:

WECKA

zamykane nachwytami metalowymi typu FENIKS

słoje z gwintem typu TWIST-OFF

10) Z CZEGO WYTWARZA SIĘ OPAKOWANIA METALOWE

blachę stalową czarną (nie można jej wykorzystać do wyrobów spożywczych)

blachę stalową ocynowaną - białą (do wyrobów spożywczych)

blachę aluminiową

blachą stalową ocynkowaną (opakowania transportowe bębny, hoboki)

blachę chromowaną

blachę aluminiowaną (glinowaną)

cynk nie może być używany z wyrobami spożywczymi

11) OPAKOWANIA METALOWE JEDNOSTKOWE I PRZEWOZOWE

Opakowania metalowe jednostkowe:

puszki

butelki

fiolki

tuby

tacki

puszki kombinowane

kanistry

opakowania aerozolowe

torby

owinięcia

Opakowania metalowe transportowe:

bańki

butle stalowe

bębny (ciężkie, lekkie)

hoboki

beczki

pojemniki metalowe

wiadra

12) BUDOWA BĘBNÓW CIĘŻKICH I LEKKICH

Ciężkie : blacha >1mm pojemność do 200 litrów (paliwa płynne, smary)

bębny z obręczami tocznymi nakładanymi, z wiekiem stałym

bębny z obręczami tocznymi nakładanymi, z wiekiem zdejmowanym

bębny z obręczami tocznymi wytłoczonymi z wiekiem stałym

Lekkie blacha Bębny niewielkie do 50 litrów do pakowania sproszkowanych substancji chemicznych zamykane wiekiem z pierścieniem ściągającym. Zazwyczaj jednokrotnego użytku.

Bębny do pakowania asfaltu, kalafonii, i innych materiałów wlewanych na gorąco i zastygających w opakowaniu, posiadają wieko stałe i otwór nalewny umieszczony na wieku, który jest zamykany wieczkiem wciskanym do 100 litrów

13)LAKIERY

Wybór lakieru jest uzależniony od:

1.wykorzystywanej blachy

2. metody nakładania powłoki cynowej

3.planowanej zawartości opakowania

4.metody oraz czasu składowania

5.budowy opakowania

Lakiery muszą posiadać następujące własności:

-dobra przyczepność do podłoża

-twardość oraz elastyczność

-umiejętność tworzenia powłok tłocznych

-nie trujące

-wytrzymałość na działanie zawartości opakowania

-wytrzymałość na temperatury pojawiające się podczas produkcji i przetwórstwa

-ich zapach i smak nie powinien przenikać do środka puszek

epoksydowo - fenalowy - najlepszy lakier

Rodzaje lakierów:

Kreolak - konserwy wyroby spożywcze

Aluminin 3 -puszki do produktów konserwowych

Orex -puszki do konserwowych produktów mlecznych

Geten 180 

14) KORZYŚCI Z TWORZYW SZTUCZNYCH

+termoplastyczność

+mała waga własna max. 1,5g / cm3

+wytrzymałość chemiczna

+nie przepuszczają pary wodnej i gazów

+łatwo się koloryzują

15) TYPY TWORZYW SZTUCZNYCH

Polietylen PE

PE - LD zwany wysoko ciśnieniowym lub miękkim - opakowania z folii, folia termokurczliwa i rozciągliwa, butelki, tuby, fiolki

PE - HD zwany niskociśnieniowym lub twardym - beczki, bębny, kanistry, wiadra, balony

Polipropylen PP -folia, fiolki pudełka

Polistyren PS

Polistyren zwykły niskoudarowy - opakowania do leków

Polistyren wysokoudarowy - pudełka słoje, fiolki, folia do wyrobów tacek i kubków

Polichlorek winylu PCW -folie miękkie i półsztywne, butelki kubki

Kopolimery CW i chlorku winylu PCWD

Poliamidy PA- pakowanie próżniowe jedzenia, gotowanie jedzenia w torebkach, pakowanie sprzętu chirurgicznego - sterylizacja

Poliestry

Politereftalan etylenu PETF lub PET - folia ptereftalenowa, butelki do napojów gazowanych

Poliwęglany PW -produkcja folii opakowaniowych

16) RODZAJE ZAMKNIĘĆ

ZE WZGLĘDU NA:

Surowiec oraz zastosowanie (np. zamknięcia z PA do artykułów farmaceutycznych)

Ze względu na formę zamknięcia (korek, kapsel, nakrętka)

metodę zamknięcia (wciskane, nasadzane)

typu pełnionej funkcji (zamknięcia dozujące, amortyzujące)

postaci geometrycznej (walcowe, stożkowe, miseczkowe)

17) DĄŻENIE DO REDUKCJI WYKORZYSTYWANIA DREWNA

-wykorzystanie w zamian za trociny tworzyw drewnianych typu sklejka, płyta pilśniowa

-wykorzystanie w obrocie wewnętrznym opakowań wielorazowego użytku (głównie skrzynki)

-wybór sensownych opakowań, standaryzowanych konstrukcji skrzynek oraz klatek

18) TYPY DREWNA UŻYWANE DO WYTWARZANIA OPAKOWAŃ

sosna - prosta do przetwórstwa, nie może być wykorzystania do wyrobów spożywczych, ponieważ ma silną woń żywicy

świerk- bardziej łamliwy, od sera, masła, beczki - śledzie

jodła - nieczęsto wykorzystywana, do wytwarzania części skrzynek

buk - twarde beczki do win i alkoholi

lipa- prosta do przetwórstwa, beczki do wyrobów spożywczych

brzoza i topola- produkcja łuszczki (tubianki)

wiklina- kosze skrzynki

tworzywa drzewne sklejki płyty pilśniowe

Beczki do płynów gazowanych np. wina musujące - wysoka szczelność - dębowe

do ciał stałych - lipa i świerk

pobocznice - dąb świerk buk sosna

19) OPRACOWANIE PROJEKTU PJŁ

uzyskanie informacji na wejściu

1.Dane na temat klientów i zasad zbytu

ilość klientów i ich rozlokowanie

rozmiar jednorazowej partii dostaw

zasady przewozu zewnętrznego

możliwości transportu jednostki ładunkowej środkami transportu wewnętrznego

dostosowanie magazynów klientów

2.Wiadomości na temat własności chemicznych i fizycznych opakowanych produktów

3. Ocena zdolności tworzenia pił 

System logistyczny z dwóch punktów widzenia, rozpoczynając budowę projektu powinno się rozpocząć od precyzyjnego ustalenia zasad używania opakowania czyli prześledzić główne warunki, jakimi są:

-własności materiałów wykorzystywanych do opakowań na produkty, ich waga, gabaryty, postać, a oprócz tego możliwości usytuowania produktów pod względem ich ustawienia i ich zapakowania,

- oczekiwane metody magazynowania, typ pojazdu transportowego, typy przeładunków, odległość, okres transportu,

- wytrzymałość zapakowanych produktów na awarie pojawiające się podczas przewozów, składowania oraz przeładunków,

- mała odporność produktów oraz opakowań na działanie klimatu, warunków biologicznych i wytrzymałość na korozję,

- propozycje wytwórcy odnoszące się do ilości wyrobów w opakowaniu,

- zalecenia klienta, przewoźnika, służb celnych

- cena produktu pakowanego oraz opakowania przewozowego.

20) EKOLOGISTYKA

Ekologistyka - wykorzystanie użytych opakowań

50% objętości wszystkich odpadów stanowią opakowania

30% wagi wszystkich odpadów to opakowania

Prawa ekologistyki:

- zredukowanie ilości odpadów

-wydłużenie czasu korzystania z produktów

-wytwórstwo koncentratów

-minimalizacja liczby opakowań dzięki redukcji liczby poziomów pakowania

-wybieranie opakowań wielorazowego wykorzystania

-przetwórstwo opakowań bezużytecznych oraz wytwarzanie z nich innych użytecznych opakowań

-kompostowanie odpadów z opakowań biodegradowalnych

-wykorzystanie bezużytecznych opakowań w celu odzysku energii cieplnej

-wywożenie na składowiska tylko odpadków bezużytecznych i nie podlegających rozkładowi, skierowanych do likwidacji, przy jednoczesnym rozsądnym zarządzaniu wysypiskami.

- wybór właściwych surowców, powinno się wykorzystywać surowce naturalne, a unikać stosowania surowców niebezpiecznych dla ekosystemu,

-planowanie opakowań z surowców jednorodnych, dzięki czemu możliwa jest utylizacja

-prostota rozdziału części opakowań w działaniach przygotowujących do utylizacji

-powtórne stosowanie opakowań albo ich części

-stosowanie na opakowaniach symboli recyklingowych

-stosowanie znaków graficznych na opakowaniach w celu łatwej segregacji.