Wigilijna kutia
Potrzebne składniki:
- szklanka pszenicy
- szklanka maku
- pół szklanki słodkiej śmietanki
- pół szklanki cukru pudru
- cztery łyżki miodu
- 5 dag migdałów
- 5 dag rodzynek
- trzy łyżki likieru Amaretto
Sposób przygotowania:
Pszenicę oczyść i zalej na noc wrzącą wodą. Następnego dnia krótko zagotuj, odcedź, wlej świeżą wodę i gotuj, aż zmięknie (około 4 godziny). Znów odcedź. Mak opłucz, sparz wrzątkiem, odsącz i drobniutko zmiel. Połącz z odcedzoną pszenicą. Rozpuść i podgrzej miód i dodaj do masy razem z cukrem pudrem i likierem. Posiekaj bakalie i dodaj do masy. Wymieszaj i schłodź przez kilka godzin w lodówce. Podawaj ze śmietanką w oddzielnym dzbanuszku lub wymieszaj ją z kutią przed włożeniem do lodówki.
Kaj
Użytkownik
Punkty rankingowe:
Zdobyte odznaki:
0Kaj
Użytkownik