Wigilijna kutia

Potrzebne składniki:

  • szklanka pszenicy
  • szklanka maku
  • pół szklanki słodkiej śmietanki
  • pół szklanki cukru pudru
  • cztery łyżki miodu
  • 5 dag migdałów
  • 5 dag rodzynek
  • trzy łyżki likieru Amaretto

Sposób przygotowania:

Pszenicę oczyść i zalej na noc wrzącą wodą. Następnego dnia krótko zagotuj, odcedź, wlej świeżą wodę i gotuj, aż zmięknie (około 4 godziny). Znów odcedź. Mak opłucz, sparz wrzątkiem, odsącz i drobniutko zmiel. Połącz z odcedzoną pszenicą. Rozpuść i podgrzej miód i dodaj do masy razem z cukrem pudrem i likierem. Posiekaj bakalie i dodaj do masy. Wymieszaj i schłodź przez kilka godzin w lodówce. Podawaj ze śmietanką w oddzielnym dzbanuszku lub wymieszaj ją z kutią przed włożeniem do lodówki.