Makaron z salami

Składniki na jedną osobę: 125 dkg makaronu świderki, 5 plastrów salami (lub 10 małego), 2 liście sałaty, 1/3 papryki czerwonej albo pomarańczowej, sól, masło, prażona cebulka, tarty żółty ser

Sposób przygotowania:

  1. Ugotować makaron w osolonej wodzie.
  2. W międzyczasie pokroić plastry salami w paski, paprykę w kostkę, a sałatę porwać na małe kawałki.
  3. Usmażyć plastry salami na gorącym maśle.
  4. Do smażącego się salami dorzucić ugotowany makaron. Smażyć dwie-trzy minuty, cały czas mieszając.
  5. Dorzucić pokrojoną w kostkę paprykę. Smażyć dwie-trzy minuty, cały czas mieszając.
  6. Wyłączyć gaz, dorzucić sałatę i prażoną cebulkę do smaku, szybko wymieszać.
  7. Wyłożyć na talerz i posypać do smaku startym żółtym serem.
  8. Można jeść z konserwowymi ogórkami, kiszoną kapustą albo dowolną surówką.