Chmiel jest rośliną z rodziny konopiowatych, dwupienną i pnącą. Występuje w strefie klimatu umiarkowanego Europy, Azji i Ameryki Północnej. Typowy jest dla wilgotnych zarośli i zagajników olszynowych. Należy ponadto do roślin uprawnych. Wyrasta do kilku-kilkunastu metrów długości, pnąc się po drzewach czy specjalnie wystawionych tyczkach. Chmiel uprawia się na glebach żyznych i wilgotnych. Jego owocostany stanowią tzw. szyszki chmielu, które zbiera się w sierpniu i suszy w specjalnych suszarniach w temperaturze do 40ºC. Mają one aromatyczny zapach oraz nieco gorzkawy smak, stąd odgrywają podstawową rolę w przemyśle piwnym. Ponadto chmiel wykorzystuje się także w przemyśle perfumeryjnym do produkcji wody kolońskiej i olejków eterycznych. Posiada on właściwości uspokajające, bakteriostatyczne oraz moczopędne. Pobudza także i usprawnia procesy trawienne.
Największe zbiory chmielu na świecie osiąga się w Niemczech, Stanach Zjednoczonych, Chinach oraz Czechach. Duży udział ma także Polska.
W Polsce istnieją trzy regiony uprawy chmielu:
- województwo lubelskie,
- województwo wielkopolskie,
- województwo opolskie.
W 2000 r. weszła w życie "Ustawa o organizacji rynków owoców i warzyw, rynku chmielu oraz rynku suszu paszowego". Reguluje ona m. in. sposób dostosowania krajowego rynku chmielu do norm obowiązujących w Unii Europejskiej.