Metanol (alkohol metylowy) CH3OH należy do rodziny alkoholi, charakterystyczna jest dla niego grupa funkcyjna OH (hydroksylowa, wodorotlenowa).

Właściwości fizyczne

  • lotna, bezbarwna ciecz o charakterystycznym zapachu i smaku
  • bardzo dobrze rozpuszczalna w wodzie
  • jest dobrym rozpuszczalnikiem wielu substancji organicznych
  • temp. wrzenia 65 C

Grupa -OH alkoholi wpływa na ich właściwości polarne. Cząsteczki tych substancji oddziaływają ze sobą tworząc wiązania wodorowe, przedstawiane poniżej:

wiązanie wodorowe

Właściwości chemiczne:
  • Wodne roztwory alkoholi posiadają odczyn obojętny
  • Ulegają reakcjom z rozerwaniem wiązania C-O (wskazujące na charakter zasadowy alkoholi)
  • reakcja z kwasami chlorowcopochodnymi

  • Ulegają reakcjom z rozerwaniem wiązania O-H

Jak widać alkohole zachowują się jak słaby kwas lub słaba zasada, posiadają więc właściwości amfoteryczne.

  • Utlenianie alkoholi
  • alkohole pierwszorzędowe utleniają się do aldehydów lub kwasów karboksylowych

Otrzymywanie

  • dawniej w procesie suchej destylacji drewna, stąd nazywany tez jest spirytusem drzewnym
  • obecnie duże ilości metanolu powstają w reakcji katalitycznego uwodornienia tlenku węgla:

Zastosowanie:

  • wykorzystywany jest do produkcji formaldehydu i innych związków
  • jako rozpuszczalnik
  • jako ciecz zapobiegająca zamarzaniu