Metanol (alkohol metylowy) CH3OH należy do rodziny alkoholi, charakterystyczna jest dla niego grupa funkcyjna OH (hydroksylowa, wodorotlenowa).
Właściwości fizyczne
- lotna, bezbarwna ciecz o charakterystycznym zapachu i smaku
- bardzo dobrze rozpuszczalna w wodzie
- jest dobrym rozpuszczalnikiem wielu substancji organicznych
- temp. wrzenia 65 C
Grupa -OH alkoholi wpływa na ich właściwości polarne. Cząsteczki tych substancji oddziaływają ze sobą tworząc wiązania wodorowe, przedstawiane poniżej:

wiązanie wodorowe
Właściwości chemiczne:
- Wodne roztwory alkoholi posiadają odczyn obojętny
- Ulegają reakcjom z rozerwaniem wiązania C-O (wskazujące na charakter zasadowy alkoholi)
- reakcja z kwasami chlorowcopochodnymi

- Ulegają reakcjom z rozerwaniem wiązania O-H

Jak widać alkohole zachowują się jak słaby kwas lub słaba zasada, posiadają więc właściwości amfoteryczne.
- Utlenianie alkoholi
- alkohole pierwszorzędowe utleniają się do aldehydów lub kwasów karboksylowych
Otrzymywanie
- dawniej w procesie suchej destylacji drewna, stąd nazywany tez jest spirytusem drzewnym
- obecnie duże ilości metanolu powstają w reakcji katalitycznego uwodornienia tlenku węgla:

Zastosowanie:
- wykorzystywany jest do produkcji formaldehydu i innych związków
- jako rozpuszczalnik
- jako ciecz zapobiegająca zamarzaniu
