Jod
Jod odgrywa ogromną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Jest składnikiem hormonów produkowanych przez tarczycę, takich jak tyroksyna i trójjodotyronina. Funkcją tych hormonów jest regulacja metabolizmu, wzrostu i rozwoju. Ponadto kontrolują funkcjonowanie układu mięśniowego, nerwowego i krwionośnego. Ponad 60% jodu występującego w organizmie, zgromadzone jest w tarczycy. Reszta wchodzi w skład kości oraz krwi.
Objawy niedoboru
Jeśli ilość jodu, dostarczanego do organizmu jest niewystarczająca, pojawiają się groźne nieprawidłowości, związane z niedoczynnością tarczycy. Jeśli niedoczynność tarczycy dotyka dziecko, wówczas dochodzi do spowolnienia procesów metabolicznych. Z reguły prowadzi to do opóźnienia rozwoju psychicznego i umysłowego, którego skrajną formę stanowi kretynizm. U dorosłych, niedoczynności tarczycy towarzyszy uczucie senności, brak energii i osłabienie zdolności intelektualnych. Ponadto dochodzi do patologicznego rozrostu gruczołu tarczycowego, w efekcie którego tworzy się tak zwane wole.
Źródła jodu
Z uwagi na tak groźne skutki niedoboru jodu dla organizmu, bardzo istotną rolę odgrywa dostarczanie odpowiednich ilości tego pierwiastka wraz z pożywieniem. Zawartość jodu w warzywach, owocach oraz produktach mlecznych i zbożowych nie jest stała. W przypadku owoców, warzyw i zbóż zależy w dużej mierze od tego, czy podłoże, na którym rosły, było zasobne w jod. Z kolei mleko i produkty mleczne zawierają jod tylko wówczas, gdy był obecny w paszy, którą karmiono krowy.
W związku z tym od lat stosuje się szereg metod, mających zwiększyć zawartość jodu w pożywieniu. Należy do nich jodowanie soli kuchennej, wprowadzanie jodu do gotowych produktów spożywczych, jodowanie paszy hodowlanej, czy stosowanie preparatów zawierających jod. Jod można ponadto dostarczyć organizmowi, pijąc wodę mineralną wzbogaconą w ten pierwiastek.