Składniki pokarmowe:
- organiczne (białka, cukry, tłuszcze, witaminy)
- nieorganiczne (woda i sole mineralne)
Funkcje składników pokarmowych
- energetyczne (cukry, tłuszcze)
- budulcowe (białka, sole mineralne)
- regulujące (witaminy, sole mineralne)
Związki zbudowane z węgla, wodoru, tlenu, azotu i siarki. Z tych pierwiastków powstają aminokwasy(jest ich 20). Białka są składnikiem budulcowym organizmu.
Podział białek ze względu na budowę chemiczną:
- białka proste (zbudowane z aminokwasów)
- białka złożone = białko + podstawnik
Podział białek ze względu na pochodzenie:
- zwierzęce (pełnowartościowe)
- roślinne (niepełnowartościowe)
denaturacja - ścięcie białka
Cukry (węglowodany) są zbudowane z węgla, wodoru i tlenu
Cukry:
- proste (C6H12O6)(glukoza, fruktoza)
- złożone (dwucukry C6H12O6 x2 - sacharoza)
(wielocukry C6H12O6 n - celuloza, chityna, skrobia
Tłuszcze (lipidy) są zbudowane zwęgla, wodoru i małej ilości tlenu..
Zbudowane są z glicerolu + wyższe kwasy tłuszczowe = tłuszcz
Podział tłuszczy ze względu na pochodzenie
- zwierzęce (smalec, masło, tran)
- roślinne (margaryna, oleje)
Ważne składniki regulujące przemiany zachodzące we wszystkich komórkach. Nie stanowią źródła energii.
magdzia1718
Użytkownik
Punkty rankingowe:
Zdobyte odznaki:
0magdzia1718
Użytkownik