Składniki pokarmowe:

- organiczne (białka, cukry, tłuszcze, witaminy)

- nieorganiczne (woda i sole mineralne)

Funkcje składników pokarmowych

- energetyczne (cukry, tłuszcze)

- budulcowe (białka, sole mineralne)

- regulujące (witaminy, sole mineralne)

Białka

Związki zbudowane z węgla, wodoru, tlenu, azotu i siarki. Z tych pierwiastków powstają aminokwasy(jest ich 20). Białka są składnikiem budulcowym organizmu.

Podział białek ze względu na budowę chemiczną:

- białka proste (zbudowane z aminokwasów)

- białka złożone = białko + podstawnik

Podział białek ze względu na pochodzenie:

- zwierzęce (pełnowartościowe)

- roślinne (niepełnowartościowe)

denaturacja - ścięcie białka

Cukry (węglowodany) są zbudowane z węgla, wodoru i tlenu

Cukry:

- proste (C6H12O6)(glukoza, fruktoza)

- złożone (dwucukry C6H12O6 x2 - sacharoza)

  (wielocukry C6H12O6 n - celuloza, chityna, skrobia

Tłuszcze (lipidy) są zbudowane zwęgla, wodoru i małej ilości tlenu..

Zbudowane są z glicerolu + wyższe kwasy tłuszczowe = tłuszcz

Podział tłuszczy ze względu na pochodzenie

- zwierzęce (smalec, masło, tran)

- roślinne (margaryna, oleje)

Witaminy

Ważne składniki regulujące przemiany zachodzące we wszystkich komórkach. Nie stanowią źródła energii.