W organizmach żywych jak do tej pory opisano ok. 70 różnych pierwiastków (u człowieka ok. 60). Obejmują one tzw. makroelementy, które należy dostarczać z pożywieniem w znaczących ilościach, powyżej 0,1g dziennie oraz tzw. mikroelementy, niezbędne organizmowi w mniejszych dawkach, zwykle poniżej 0,1g dziennie. Oprócz pierwiastków biogennych, które są podstawowym budulcem organizmów żywych (C, H, O, N, S) do makroelementów zaliczamy wapń, fosfor, sód, potas oraz magnez. Wapń i fosfor obficie występują w nabiale. Ich niedobory prowadzą do krzywicy, łamliwości kości, zaburzeń w przemianach metabolicznych. Ważnym makroelementem jest także magnez. Picie zbyt dużej ilości kawy oraz nerwowy i stresujący tryb życia sprzyja wypłukiwaniu magnezu z organizmu, prowadzi to do kurczów mięśni, osłabienia i nieregularności pracy serca. Dobrym źródłem magnezu są kasze, produkty zbożowe, czekolada, kakao.

Potas związany jest z sodem, oba pierwiastki wspólnie odpowiadają za prawidłową gospodarkę wodną organizmu. Dobrym źródłem potasu są banany, ziemniaki, kapusta, awokado, orzechy, szpinak.

Do najważniejszych mikroelementów należą: żelazo i cynk. Żelazo, będące składnikiem hemoglobiny (czerwonego barwnika krwi) oraz wielu enzymów jest niezbędne do prawidłowej budowy skóry, włosów, paznokci. Najlepszym źródłem żelaza jest mięso, wątroba, żółtka jaj, szpinak.

Cynk, podobnie jak żelazo wpływa na stan włosów i paznokci. Jest on również niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Występuje w frutti di mare, czosnku, orzechach, mleku, mięsie.