Białka zbudowane są z aminokwasów. Te aminokwasy, które pobierane są z otoczenia nazywamy egzogennymi. Istnieją aminokwasy, które mogą być tworzone w organizmie, nazywamy je endogennymi.

Obecnie znanych jest dwadzieścia aminokwasów. Dziewięć spośród nich jest egzogenna, dlatego musi być dostarczana do organizmu w pożywieniu.

Podział białek.

Białka są głównymi składnikami żywych organizmów. Białka budują hormony, enzymy a także układy transportujące we krwi.

Są to związki organiczne, syntetyzowane we wszystkich tkankach i narządach, szczególnie intensywna produkcja następuje w wątrobie oraz w mięśniach.

Niektóre białka powstają w wyniku przemian enzymów oraz innych białek.

Białka dzielimy na:

-białka proste, inaczej proteiny, są to związki zbudowane z łańcuchów polipeptydowych bez składnika białkowego,

-białka złożone, czyli proteidy, oprócz polipeptydów w ich skład wchodzi także substancja niebiałkowa.

Białkami prostymi są:

I. białka włókniste

-keratyna, która znajduje się we włosach, rogach, skórze,

-kolagen, stanowiący przeważającą część tkanki łącznej,

-elastyna, występująca w wiązadłach i chrząstkach.

II. białka globularne

-albumina, przeważający składnik osocza, białka jaja, występuje także w mięśniach,

-globulina, występuje podobnie jak albumina w osoczu oraz w mleku,

-prolamina, będąca białkiem zapasowym w nasionach,

- gluteina, również występująca w nasionach.

Białkami złożonymi są:

-fosfoproteiny, występujące w mleku i jajach,

- lipoproteidy, będące elementem błon komórkowych,

- metaloproteidy, będące połączeniem białka z metalem, przykładem metaloproteidy jest hemoglobina, która odgrywa ważna funkcję transportową we krwi,

-glikoproteiny, będące elementem wszystkich komórek, wchodzą w skald glikokaliksu,

-nukleoproteiny, wchodzące w połączenia z kwasami nukleinowymi.

Funkcje białek.

- białka pełnią głównie rolę budulcową, wchodzą bowiem w skład każdego żywego elementu komórki,

- wzmacniające, przykładem białka o bardzo silnej konstrukcji jest kolagen,

- regulatorowe,

- transportujące, białka budują kanały transportujące różne substancje,

- odpornościowe, tworzą bowiem przeciwciała,

- biokatalityczne, budują bowiem enzymy, które katalizują przebieg większości reakcji chemicznych w organizmie,

-zapasowe, mogą stanowić cenne źródło substancji wysoce energetycznych.

Występowanie białek.

Pełnowartościowe białka występują w pokarmach pochodzenia zwierzęcego, w tym w mięsie, jajach, mleku, produkty te zawierają aminokwasy egzogenne. Białka niepełnowartościowe występują w nasionach, warzywach, ziarnach czy orzechach, nie ma w nich wszystkich aminokwasów egzogennych.