Bakterie (Bacteria) to jedna wielu gromad królestwa organizmów bezjądrzastych. Gromada ta obejmuje zarówno organizmy jednokomórkowe posiadające różne kształty (śrubowce, ziarenkowce, laseczki, pałeczki i przecinkowce), mogące składać się np. z łańcuszków luźno połączonych komórek (paciorkowiec), czy też nieregularnych skupień (gronkowiec) lub bardzo regularnych prostopadłościanów (pakietowiec).
Bakterie posiadają nie oddzielony od cytoplazmy błoną- nukleoid zamiast jądra komórkowego. W komórkach tych organizmów nie występują mitochondria, których rolę przejęły mezosomy.
Bakterie w niekorzystnych warunkach wytwarzają formy przetrwalnikowe. Rozmnażają się w sposób wegetatywny poprzez podział. Obserwowane procesy rozmnażania płciowego pełnią funkcje jedynie do wytwarzania organizmów mieszańcowych. Większość rodzajów bakterii jest cudzożywna, tylko część zaś ma zdolność samożywności . Są to organizmy chemoautotroficzne i fotoautotroficzne . Są wśród nich formy tlenowce jak i te , które oddychają beztlenowo.
Te organizmy poza uczestniczą w obiegu takich pierwiastków jak: C, N, S, P
Człowiek je wykorzystuje do produkcji kwasów organicznych, aminokwasów i witamin.
Poza tym pełnia znaczącą rolę w biologicznym oczyszczanie ścieków. Dzięki symbiozie bakterii z gatunkami roślinami uprawnych np. bakterie brodawkowe występujące u roślin motylkowych. W wyniku obecności bakterii powstają brodawki, które pewną ilość wytworzonych soli azotowych oddają roślinie, a w zamian produkują organiczne związki fotosyntezy, przez co zwiększa się wydajność wzrostową tych gatunków. Bakterie wykorzystuje się także do produkcja artykułów spożywczych (sery, kefiry). W medycynie bakterie chorobotwórcze biorą udział w zabijaniu czy hamowanie rozwoju innych, konkurencyjnych bakterii (ANTYBIOTYK)