Spis treści:
- Jeden z największych grzybów świata rośnie w Polsce
- Czasznica olbrzymia w Czechach i Polsce
- Czy czasznica olbrzymia jest jadalna?
Jeden z największych grzybów świata rośnie w Polsce
Czasznica olbrzymia, znana też jako purchawica olbrzymia, kulica kurzawkowata, purchawka olbrzymia, jest kolosem wśród grzybów. Często osiąga średnicę do 60 cm, choć zdarzają się też znacznie większe okazy. Występuje głównie w Ameryce Północnej, Europie, ale można ją również znaleźć w Nowej Zelandii, Singapurze, a nawet na Tajwanie.
Jeden z największych grzybów świata należy do rodziny pieczarkowatych. Najczęściej to kuliste lub lekko spłaszczone okazy. Znacznie łatwiej trafić na nie północnej niż południowej części Polski. Od 2014 roku nie jest już pod ochroną, więc po znalezieniu na przykład w lesie, parku, na łące, czy w przydrożnych zaroślach można zabrać ją do domu. Choć jak komentują doświadczeni grzybiarze „na te grzyby chodzi się bez koszyka, bo i tak by się nie zmieściły”.
Sprawdź również: Pieczarka to grzyb czy warzywo? QUIZ nie tylko dla grzybiarzy
Czasznica olbrzymia w Czechach i Polsce
Niedawno leśnik Piotr Grześ, w internecie znany, jako „Grzybów znawca”, zamieścił w swoich mediach społecznościowych zdjęcie czasznicy olbrzymiej znalezionej w Kostrzynie. Grzyb ten rośnie do października, choć zdarza się, że stare osobniki są odnajdywane nawet wiosną następnego roku.
Obwód czasznicy olbrzymiej miewa 135 cm, a nawet więcej. W Czechach w 1955 roku znaleziono niezwykły okaz. Grzyb miał 46 cm wysokości, obwód 212 cm i ważył ponad 20 kg.
W 1980 roku Poczta Polska wyemitowała znaczek pocztowy z czasznicą olbrzymią. Autorem projektu był prof. Alojzy Balcerzak – artysta plastyk, malarz i grafik, związany z Akademią Sztuk Pięknych w Warszawie. Co ciekawe była to seria „grzyby niejadalne pod ochroną”.
Sprawdź również: QUIZ dla grzybiarzy. Wstyd, jeśli nie rozpoznasz „trujaków” ze zdjęć
Czy czasznica olbrzymia jest jadalna?
Po napisie na znaczku pocztowym można wnioskować, że próbowanie purchawicy olbrzymiej nie jest najlepszym pomysłem. Jednak to nie do końca prawda. Do spożycia nadają się tylko młode owocniki czasznicy olbrzymiej. Miąższ jest wówczas biały i delikatny, a w smaku przypomina ona zwykłą pieczarkę.

Jaki jest najpopularniejszy sposób przyrządzania tego grzyba? Czasznicę olbrzymią można pokroić w plastry, obtoczyć w jajku i bułce tartej (lub mące), a następnie usmażyć. Niektórzy wolą przyrządzić na jej bazie sos. Są też tacy, którzy odpowiednio pokrojonego i podsmażonego grzyba wykorzystują jako spód do pizzy.
Źródła: ekologia.pl, grzyby.pl, polsatnews.pl, rosliny.net.pl, przewodnik-grzybiarza.pl
Przeczytaj również:
Nietypowy grzyb występuje na wielu kontynentach. Jest uważany za przysmak i afrodyzjak
Najdroższe grzyby świata. Jak smakują i czy można je uprawiać w Polsce?
Soplówka jeżowata - jadalny grzyb o niezwykłych właściwościach