Spis treści:
- Czym jest trufla?
- Jak smakuje trufla?
- Jakie są odmiany trufli?
- Ile kosztuje trufla?
- Czy trufle można uprawiać w Polsce?
Czym jest trufla?
Najdroższym gatunkiem grzybów są trufle. W samej Europie można znaleźć prawdopodobnie do 200 jej odmian. Najdroższa z nich – trufla biała nie rośnie niestety w Polsce. Ten gatunek najczęściej uprawiany jest we Włoszech w regionie Piemont. Znalezienie trufli nie jest jednak tak proste, jak borowików czy kurek, ponieważ ten typ należy do grzybów mikoryzowych, które żyją pod ziemią. Trufle ukryte są na głębokości od dziesięciu do dwudziestu centymetrów. Do ich poszukiwań angażowane są zwierzęta, które wyczuwają zapach wyjątkowych grzybów.
Przeczytaj również: Grzyb, którego nie można zabrać do domu. Tylko szczęściarze go znajdują
Jak smakuje trufla?
Smak trufli zdecydowanie wyróżnia je na tle innych grzybów. Określenie, jak smakuje trufla, nie jest jednak wcale takie łatwe. Zazwyczaj opisywany jest jako połączenie lekkości i intensywności. Każda z odmian grzyba charakteryzuje się innymi nutami smakowymi. Najdroższa i najbardziej ekskluzywna – trufla biała, to połączenie świeżych ziół, orzechów i czosnku, zamkniętych w kremowej i delikatnej konsystencji. Natomiast gatunek czarny wyróżnia się znacznie twardszą teksturą i orzechowo-ziemistym posmakiem z nutami pikantności.
Jakie są odmiany trufli?
Szacuje się, że w samej Europie rośnie od 120 do 200 odmian trufli. Oczywiście, tak jak w przypadku większości grzybów, nie każdy rodzaj nadaje się do spożycia. Jakie są odmiany trufli? Do najpopularniejszych odmian jadalnych zaliczają się:
- trufla zarodnikowa,
- trufla zimowa,
- trufla biała,
- trufla czarna,
- trufla letnia.
Wybierając się na zbiory tych grzybów w Polsce, warto szukać jedynie rodzaju letniego lub jesiennego, ponieważ inne odmiany tutaj nie występują.
Odmiany trufli różnią się między sobą smakiem, wyglądem, sposobem wydobywania i aromatem. Rosną w przeróżnych miejscach na świecie i spróbowanie wszystkich jadalnych odmian z pewnością nie jest prostym zadaniem. Najdroższym i najbardziej pożądanym gatunkiem jest trufla biała, której aromat uważany jest za niezwykle intensywny, a smak za niepowtarzalny. Inną interesującą odmianą tego grzyba jest Craterellus cornucopioides. Ta trufla ma niezwykły czekoladowy odcień, a jej aromat i smak opisywane są jako połączenie mieszanki orzechów, truskawek i kakao.
Przeczytaj również: Niesamowite i jadalne polskie grzyby. Widziałeś je kiedyś?
Ile kosztuje trufla?
Ceny trufli uzależnione są od wielu czynników, takich jak pochodzenie, gatunek, sezon, popyt i forma, w jakiej jest sprzedawana. Najwięcej trzeba zapłacić za świeże grzyby, następnie są suszone i mrożone, a na ostatnim miejscu znajdują się wszelkie przetwory np. krem truflowy lub olej. W przypadku pierwszej opcji cena może się wahać od kilkudziesięciu złotych, do nawet kilku tysięcy złotych za kilogram. Najdroższą odmianą jest trufla biała, za której 100 g trzeba zapłacić minimum 300 zł. Natomiast cena wysokiej jakości grzyba sprowadzonego z Włoch może zaczynać się nawet od 1000 zł za 100 g.
To, ile kosztuje trufla, może zadziwić! Najdroższa trufla na świecie została sprzedana na aukcji w 2019 roku, a jej cena wyniosła aż 120 tys. euro, czyli ponad pół miliona złotych. Ten niezwykły okaz pochodził z regionu Alba w północnych Włoszech i ważył 860 gramów. Oczywiście była to najdroższa z odmian – trufla biała. Aukcja odbyła się na Międzynarodowym Festiwalu Białych Trufli w Albie, wydarzeniu, które co roku gromadzi fanów tych prestiżowych grzybów.
Natomiast najtańszą odmianą są trufle chińskie. Nie są tak cenione, jak gatunki rosnące w Europie, a ich cena waha się od 50 zł do 100 zł za 100 g. Mają znacznie łagodniejszy aromat i słabszy smak, przez co nie są uważane za tak ekskluzywny produkt spożywczy, jak trufle białe lub czarne. Pomimo tego, stanowią doskonałe uzupełnienie dań i są często wykorzystywane w kuchni chińskiej.
Przeczytaj również: Najdziwniejsze grzyby świata. Wygląd niektórych może przerazić
Czy trufle można uprawiać w Polsce?
Trufle to kapryśny gatunek grzybów, który potrzebuje specyficznych warunków, dlatego w Polsce funkcjonuje niewiele takich plantacji. Większość z nich znajduje się na terenie Podkarpacia i Lubelszczyzny i należy do prywatnych przedsiębiorców. Jest to bardzo świeży temat, ponieważ pierwsza plantacja w Polsce powstała w 2009 roku, a od założenia uprawy do pierwszych zbiorów może minąć od 4 do nawet 10 lat.
Choć cena sprzedaży trufli może wydawać się kusząca, to ich wymagania skutecznie zniechęcają potencjalnych plantatorów. Zastanawiając się, czy trufle można uprawiać w Polsce, warto najpierw dokładnie poznać ich potrzeby. Oprócz znalezienia terenu z glebą o wysokiej zawartości wapnia i odczynie zasadowym należy przygotować się na długi czas oczekiwania na pierwsze plony oraz zadbać o odpowiednie nasłonecznienie (około 4-5 godzin dziennie), optymalną temperaturę wynoszącą od 15 do 20 stopni i 80% poziomu wilgotności.
Oprócz prywatnych hodowli w Polsce można natknąć się również na trufle rosnące dziko. Są to jedynie dwie odmiany – jesienna oraz letnia. Ich największe skupiska znajdują się w okolicach Bieszczadów. Znalezienie tych ukrytych grzybków nie jest proste, lecz z pewnością taki okaz to nie lada gratka dla każdego grzybiarza.
Odpowiedzi do zadań z podręczników z biologii znajdziesz tutaj:
Biologia. Klasa 1. Podręcznik. Zakres rozszerzony – rozwiązania i odpowiedzi
Biologia. Klasa 2. Podręcznik. Zakres rozszerzony - rozwiązania i odpowiedzi
Biologia. Klasa 3. Zakres podstawowy. Podręcznik - rozwiązania i odpowiedzi
