Spis treści:

Gdzie rośnie phallus indusiatus?

Grzyb phallus indusiatus rośnie w tropikalnych i subtropikalnych regionach w Azji, Afryce, obu Amerykach, a także w Australii. Występuje samotnie lub w skupiskach w pobliżu rozkładającej się materii organicznej, np. gnijącego drewna, odchodów zwierzęcych. W Azji wybiera wilgotne i ciepłe okolice gajów bambusowych. 

Łatwo go dostrzec ze względu na rozmiar (może osiągać do 25 cm wysokości) i białą siateczkę, która przypomina welon. Mimo specyficznego zapachu, który wydziela, nigdy nie brakowało chętnych do jego zbierania. Uchodził za rzadki, dlatego był niezwykle drogi. Obecnie jest uprawiany w celach gastronomicznych, a jego cena trochę spadła. 

Przeczytaj również: Najdroższe grzyby świata. Jak smakują i czy można je uprawiać w Polsce?

Phallus indusiatus. Grzyb ze smrodliwym welonem 

Jedna z nazw grzyba phallus indusiatus odnosi się do jego specyficznego wyglądu i zapachu. Jest przyozdobiony białą „koronkową” siateczką. Wydziela woń, która ma przyciągać owady, które składają jaja w rozkładającym się mięsie. Przyrodnik Phil Torres, którego odkrycia były prezentowane m.in. w Animal Planet, The Wall Street Journal, stwierdził, że ten zapach to połączenie martwego zwierzęcia, grzybów i czosnku. Określenie „smrodliwy welon ślubny” dobrze oddaje te cechy. Choć można też spotkać nazwę welon panny młodej

Grzyb bambusowy
Gdzie rośnie phallus indusiatus? / fot. autor: Rayabhari, licencja: CC BY-SA 3.0

Przeczytaj również: Soplówka jeżowata - jadalny grzyb o niezwykłych właściwościach

Jak smakuje grzyb bambusowy?

W Chinach phallus indusiatus jest znany, jako zhu sun lub grzyb bambusowy. Obecnie pojawia się w daniach wykwintnych restauracji. Już lata temu gościł na wystawnych bankietach. Henry Kissinger – sekretarz stanu USA, doradca ds. bezpieczeństwa i dyplomata – miał go skosztować w latach 70. XX wieku podczas wizyty w Chinach. 

W azjatyckiej kuchni uchodzi za afrodyzjak. Po specjalnej obróbce phallus indusiatus traci nieprzyjemny zapach. Kapelusz jest wyrzucany, pozostała część grzyba gotowana, a czasem też suszona. 

Jak smakuje grzyb bambusowy? Podobno jak pikantna słodycz. W kuchni chińskiej, japońskiej i koreańskiej jest ceniony również za jedwabistą konsystencję. Trzon bywa nadziewany mięsem lub warzywami. Grzyb pojawia się też w zupach. 

Przeczytaj również: Błękitny grzyb – czy ten cud natury rośnie także w Polsce?

Czy phallus indusiatus ma właściwości lecznicze? 

Już ok. VII w. n.e. Chińczycy używali grzyba bambusowego do leczenia stanów zapalnych czy chorób żołądka. Podobno wykazuje on działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne i antybakteryjne. Jednak warto pamiętać, że spożywanie niedojrzałych lub nieodpowiednio przygotowanych grzybów może być niebezpieczne. 

Źródła: atlasobscura.com, healing-mushrooms.net, mybis.gov.my, phil-torres.com

Redakcja

 

Rozwiąż quizy przyrodnicze:

Pieczarka to grzyb czy warzywo? QUIZ nie tylko dla grzybiarzy

QUIZ dla przyrodników. Jesteś mocny z biologii i geografii?

QUIZ dla grzybiarzy. Wstyd, jeśli nie rozpoznasz „trujaków” ze zdjęć