Bastard

Zanim poznacie potężnego niedźwiedzia polarnego-grizzly, przepięknego kota Savannah, który zachowuje się jak pies, i zabójcze pszczoły, przypomnijcie sobie, czym są bastardy. Mieszańce zwierząt, potocznie zwane właśnie bastardami, mogą powstać w przyrodzie spontanicznie, jeżeli obszary występowania dwóch gatunków pokrywają się i organizmy są spokrewnione gatunkowo. Mogą też być efektem działania człowieka, który przeprowadza eksperymenty zarówno w celach naukowych, jak i dla praktycznych zastosowań (np. w transporcie).  

Bastardy najczęściej nie mają potomstwa i wtedy nazywamy je sterylnymi. Zdarza się również, że mają obniżoną płodność. Możecie się zastanawiać, czy w historii były przykłady krzyżówek z ludźmi. Tak, w prehistorycznych czasach ludzie (homo sapiens), krzyżowali się z neandertalczykami (homo sapiens neanderthalensis). Dzisiaj jednak zajmiemy się ciekawymi przykładami bastardów zwierząt. 

Grolar Bear

Jeżeli waszym zadaniem byłoby wymienienie najbardziej niebezpiecznych niedźwiedzi, pewnie wymienilibyście niedźwiedzie polarne i grizzly. Oba gatunki należą do grupy siostrzanej, czyli grupy, która powstała z jednej linii ewolucyjnej po jej rozszczepieniu. Mimo że rejon występowania tych zwierząt jest zbliżony, rzadko dochodzi do bezpośredniego kontaktu. Niedźwiedzie brunatne żyją przeważnie wewnątrz lądu, natomiast polarne polują i żyją w rejonach nadmorskich. 

Grolar Bear
Grolar Bear w ZOO w Heidelbergu. Źródło: Domena publiczna

Po raz pierwszy potwierdzono występowanie tego mieszańca w środowisku naturalnym w 2006 roku na Wyspie Banksa, która znajduje się w Kanadzie na Archipelagu Arktycznym. Od tego czasu potwierdzono istnienie ośmiu hybryd, z czego wszystkie pochodziły od tego samego samca. Hybrydy były też hodowane w ZOO w różnych rejonach świata, między innymi w Osnabrück Zoo w Niemczech. W 2004 roku urodziła się tam jedna samica i jeden samiec. Cechy fizyczne niedźwiedzia Grolar są na ogół pośrednie pomiędzy dwoma gatunkami macierzystymi. Są mniejsze niż niedźwiedzie polarne i większe od niedźwiedzi brunatnych.