Organizm dzięki narządom zmysłów może się komunikować z otoczeniem, ponieważ mogą one odbierać oraz przekazywać przeróżne informacje ze środowiska do układu nerwowego.

  1. Narządy chemiczne:

- narząd smaku - przy użyciu receptorów smakowych umiejscowionych w kubkach smakowych błony śluzowej jamy ustnej, w szczególności języka, rozpoznawane są cztery smaki: słodki, gorzki, słony i kwaśny;

- narząd powonienia - komórki błony śluzowej nosa rozpoznają zapachy (kilka tys.).

B. Narząd przedsionkowo-ślimakowy- leży w okolicy skroniowej, zw. uchem, zawiera zmysł słuchu i równowagi.
C. Narząd wzroku - oko, odbiera bodźce świetlne.
  1. Narządy czucia:

- powierzchniowego - rozmieszczone nierównomiernie w skórze specjalne ciałka odbierają wrażenia dotykowe, bólowe i zmiany temperatury (najbardziej wrażliwe są opuszki palców, wargi oraz czubek nosa, najmniej grzbiet, ramiona oraz uda);

- głębokiego - położone w stawach, mięśniach, mówią o ustawieniu kończyn, napięciu mięśni.