Papier – materiał włóknisty powstający z połączenia włókien zawieszonych w wodzie. Pochodzenia organicznego, najczęściej roślinnego. Papier dzieli się na drzewny - włókna otrzymuje się z drzew - lub bezdrzewny - włókna roślinne takie jak: bambus, konopie, len, trzcina, słoma, bawełna. Dodatkiem do włókien może być skrobia ziemniaczana lub związki mineralne (kaolin, talk, gips, kreda ), chemiczne (barwniki), rzadziej zwierzęce (ścinki skór, wełna).

Podział papieru ze względu na strukturę (najczęstszy):

  1. Bibuła – wyk. do dekoracji, higieny i izolacji, wyrobu papierosów. Cechuje go duża chłonność 2. Brystol – gruby, sztywny karton, najczęściej rysunkowy 3. Papier – bezdrzewny; drzewny; kalibrowany – wyk. do drukarek; czerpany – wyk. do kartek ozdobnych, kaligrafowanych; kredowy – śliski, do produkcji ulotek, materiałów szkoleniowych 4. Karton – wyk. do produkcji pudełek, okładek książek dla dzieci, teczek, pudełek 5. Tektura – wyk. do produkcji opakowań, najgrubszy, zależności od materiału: biały, brązowy, szary

Podział ze względu na trwałość i przeznaczenie:

  1. Papier klasy I i II – bezdrzewny, najwyższa trwałość. Przeznaczony do produkcji banknotów, lub sporządzania ważnych dokumentów. 2. Papier klasy III – bezdrzewny. Wykorzystywany do produkcji zeszytów szkolnych, służy do wieloletniego przechowania i ciągłego pożytkowania. 3. Papier klasy IV – drzewny, podobny do papieru typu III. Wykorzystywany do druków specjalnych. 4. Papier klasy V i VI – drzewny, dobrej jakości. Cechuje się dużą wytrzymałością i wieloletnią trwałością. Wykorzystywany do druku książek. 5. Papier klasy VIII – drzewne, przeznaczone wyłącznie do druku gazet 6. Papier klasy X – drzewny. Używany do produkcji makulatury, najniższa trwałość

Podział ze względu na rodzaj powierzchni: jednostronnie lub dwustronnie gładki szorstki matowy satynowy marszczony prążkowany karbowany tłoczony i inne