Zapiekanka z ryżem i łososiem

Składniki (na dwie osoby): dwie torebki ryżu, kilka plastrów wędzonego łososia, trzy pomidory, tarty ser żółty, sól, pieprz, przyprawy, dwa jajka

Potrzebne naczynia: pojemnik żaroodporny do zapiekania

Sposób przygotowania:

  1. Ugotować ryż.
  2. Pokroić łososia na drobne kawałki.
  3. Wybić jajka i starannie roztrzepać do uzyskania jednolitej masy.
  4. Pomidory obrać ze skórki i pokroić w plastry.
  5. Ryż dokładnie wymieszać z kawałkami łososia i rozmieszanymi jajkami, doprawić do smaku przyprawami.
  6. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem.
  7. Układać warstwami: ryż – plastry pomidorów – warstwa tartego sera – ryż itd.
  8. Wierzchnią warstwę posypać zawsze serem.
  9. Zapiekać przez pół godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 stopni.
  10. Podawać z sałatką z dowolnych świeżych warzyw.