Zapiekanka z ryżem i łososiem
Składniki (na dwie osoby): dwie torebki ryżu, kilka plastrów wędzonego łososia, trzy pomidory, tarty ser żółty, sól, pieprz, przyprawy, dwa jajka
Potrzebne naczynia: pojemnik żaroodporny do zapiekania
Sposób przygotowania:
- Ugotować ryż.
- Pokroić łososia na drobne kawałki.
- Wybić jajka i starannie roztrzepać do uzyskania jednolitej masy.
- Pomidory obrać ze skórki i pokroić w plastry.
- Ryż dokładnie wymieszać z kawałkami łososia i rozmieszanymi jajkami, doprawić do smaku przyprawami.
- Naczynie do zapiekania wysmarować masłem.
- Układać warstwami: ryż – plastry pomidorów – warstwa tartego sera – ryż itd.
- Wierzchnią warstwę posypać zawsze serem.
- Zapiekać przez pół godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 stopni.
- Podawać z sałatką z dowolnych świeżych warzyw.
Mikki
Użytkownik
Punkty rankingowe:
Zdobyte odznaki:
0Mikki
Użytkownik