W wodzie panują inne warunki życia, niż ma to miejsce na lądzie.

  • Niższe amplitudy temperatur: od około -2 stopni Celsjusza do +30 stopni
  • Niższa zawartość tlenu, a w skrajnych przypadkach jego brak
  • Mniejsza podatność na zmianę temperatury poprzez ogrzewanie się i stygnięcie
  • Wzrost głębokości pociąga za sobą zmniejszenie natężenia światła, wyodrębnić można dolną granicę strefy produktywnej- w niej organizmy mogą wyprodukować wyłącznie taką ilość materii organicznej, jaka jest konieczna do oddychania, znajduje się na głębokości do około 100 metrów
  • Istnieje także druga granica- głębokość, do której człowiek jest w stanie widzieć toń podwodną, w zależności od różnych czynników, między innymi czystości wody, wynosi ona do 600 metrów, a poniżej zaczyna się absolutna ciemność oceaniczna

Wyróżnić można wodę słodką oraz wodę morską o różnym stopniu zasolenia.

Ekosystem jezior złożony jest z następujących stref:

  • Przybrzeżnej (litoralnej)
  • Otwartej toni ( pelagicznej)
  • Strefy wód najgłębszych (profundalnej).