Problem wpływu pól elektromagnetycznych na zdrowie człowieka pojawił się wraz z rozwojem elektroenergetyki i radiokomunikacji.
Obserwacje dotyczące wpływu tych pól na organizmy utrudnia fakt, iż nie są to reakcje specyficzne, czyli mogą być wywoływane lub wzmacniane przez szereg innych czynników.
Skutki biologiczne zależą m.in. od ilości pochłoniętej energii, miejsca jej pochłonięcia oraz od częstotliwości pola elektromagnetycznego.
Rozważając wpływ pól na tkanki analizie poddaje się głębokość wnikania pola przy różnych częstotliwościach oraz tzw. współczynnik absorpcji właściwej, czyli stosunek pochłoniętej energii do masy ciała, która ją pochłonęła.
Energia pola elektromagnetycznego, która została zdeponowana w tkankach może doprowadzać m.in. do zmian pH. Zaburzeniom może ulegać również aktywność enzymów a nawet może zostać zachwiany cały metabolizm.
Głównymi objawami obserwowanymi u ludzi, którzy w swojej pracy mają kontakt z polami elektromagnetycznymi, były: bóle i zawroty głowy, zaburzenia pamięci, dolegliwości sercowe i ogólne zmęczenie. Przypuszcza się, że pola elektromagnetyczne mogą indukować niektóre rodzaje nowotworów.
Zmienne pola magnetyczne mogą wywoływać w tkankach tzw. prądy wirowe. Są one prawdopodobnie odpowiedzialne za efekty rezonansowe w tkankach i narządach. Pole magnetyczne może działać zarówno na poruszające się ładunki jak i na błony komórkowe i sieci neuronalne.
W przypadku pól elektromagnetycznych o wysokich częstotliwościach podstawowym efektem oddziaływania na organizm jest emisja ciepła. W przypadku fal radiowych zachodzi ona na skutek strat przewodzenia, a dla mikrofal główne znaczenie mają straty dielektryczne.
Należy pamiętać, że każdy człowiek w życiu codziennym jest narażony na działanie pól elektromagnetycznych, wytwarzanych chociażby przez sprzęty gospodarstwa domowego jak np. odkurzacz, kuchenka mikrofalowa czy nawet suszarka. Obecność wielu takich urządzeń może spowodować zwielokrotnienie całkowitego pola, a jego wpływ na organizm zależy przede wszystkim od odległości.