Estry
Estry są to produkty kondensacji kwasów (zarówno organicznych jak i nieorganicznych) i alkoholi. Jest to tzw. reakcja estryfikacji, a prościej estryfikacja, która przebiega wg ogólnego równania:
RCOOH + R'CH2OH RCOOCH2R' + H2O
np.: CH3COOH + C2H5OH CH3COOC2H5 + H2O
kwas octowy + alkohol etylowy daje octan etylu i wodę
Estry charakteryzują się miłym zapachem, co jest wykorzystywane w przemyśle spożywczym oraz w kosmetycznym (perfumy), należy zwrócić uwagę że w dużych stężeniach mogą być toksyczne. Estry są słabo rozpuszczalne w wodzie, ale za to mają zdolności dobrego rozpuszczalnika wielu związków organicznych.
Odwrotna reakcja do kondensacji estrów jest ich hydroliza. W środowisku kwaśnym po przyłączeniu wody powstaje: kwas i alkohol (reakcja odwracalna do wyżej opisanej).
W środowisku zasadowym hydrolizują nieodwracalnie tworząc odpowiednią sól kwasu i alkohol. W przypadku tłuszczy jest to tzw. proces zmydlania i tworzą się mydła (sole potasowe oraz sodowe wyższych kwasów karboksylowych), najczęściej stosowanym mydłem jest palmitynian sodu.
Kwasy organiczne
Kwasy karboksylowe należą do związków organicznych zbudowanych z łańcucha węglowodorowego i dołączonej do niego grupy -COOH tzw. karboksylowej. Jak sama nazwa wskazuje ich roztwory wodne mają pH kwaśne ( <7 ), przy tym ulegają tzw. dysocjacji jonowej, są słabymi elektrolitami.
Jako związki organiczne ich spalanie przebiega całkowicie:
2CH3COOH + O2 → CO2 + H2O
Przykładami kwasów karboksylowych to:
- kwas mrówkowy (metanowy) o wzorze HCOOH
- kwas octowy (etanowy) o wzorze CH3COOH
- kwas propanowy o wzorze C2H5COOH
- kwas masłowy (butanowy) o wzorze C3H7COOH
- kwas petanowy - C4H9COOH
- kwas heksanowy - C5H11COOH
- kwas heptanowy - C6H13COOH
Kwasy tłuszczowe:
- kwas palmitynowy - C15H31COOH inaczej przedstawiony jako CH3-(CH2)14-COOH
- kwas stearynowy - C17H35COOH inaczej przedstawiony jako CH3-(CH2)16-COOH
- kwas oleinowy -C17H33 inaczej przedstawiony jako CH3-(CH2)7-CH=CH-(CH2)7-COOH