Podstawowe wiadomości o wodzie

Czym jest woda? Najprościej mówiąc, jest to związek nieorganiczny. Zbudowany z wodoru oraz tlenu. To pozbawiona barwy, zapachu oraz smaku ciecz. Temperatura krzepnięcia wynosi 0°C, zaś wrzenia ma wartość 100°C. To bardzo dobry rozpuszczalnik chemiczny. Gęstość wody ma wartość 1 g/cm3.

Rola wody

Woda warunkuje życie na Ziemi. Bez niej życie nie byłoby możliwe. Stanowi środowisko dla organizmów wodnych. Jest niezbędna do zachodzenia podstawowych procesów życiowych.

4/5 organizmu ludzkiego to woda. Jest niezastąpiona w procesach, które mają miejsce na poziomie komórkowym. Organizm ludzki wytrzyma bez wody tylko kilka dni. Człowiek nie ma możliwości gromadzić wody, musi codziennie na nowo się w nią zaopatrywać.

Wykorzystanie wody

Człowiek wykorzystuje wodę w wielu dziedzinach życia. Wodę wykorzystujemy w przemyśle, bez niej niemożliwy byłby przebieg wielu procesów, ale także woda jest przydatna w celach spożywczych i gospodarczych.

a) przemysł

Woda jako dobry i katalizator, rozpuszczalnik oraz substrat procesów chemicznych ma szerokie zastosowanie w przemyśle. Są to procesy oczyszczania oraz rozdzielania substancji. Ma wysokie ciepło właściwe. Jest stosowana jako dobry nośnik ciepła (ogrzewanie oraz chłodzenie). Para wodna umożliwia pracę silnikom tłokowym oraz turbinom parowym, które są wykorzystywane do wprawiania w ruch różnych mechanizmów.

Energia mechaniczna rzek jest w stanie przekształcić się w energię elektryczną. Hydroenergetyka oraz energetyka wodna, to działy energetyki wykorzystujące wodę w ten sposób.

b) gospodarka

Gospodarka wodna ma za zadanie, przy pomocy różnych środków oraz metod, kształtować zasoby śródlądowe wód powierzchniowych, aby dobrze wypełnić cele zaopatrzeniowe. Poza tym chroni zasoby wodne przed powodzią i wyczerpaniem oraz przed zanieczyszczeniem

c) rekreacja

Woda jest źródłem rozrywki i sportu. Dzięki wodzie możemy uprawiać takie dyscypliny sportowe jak: pływanie, nurkowanie, żeglarstwo, surfing, skoki do wody.

d) cele spożywcze

W wodach powierzchniowych żyje wiele jadalnych gatunków ryb. Istotnym sektorem żywieniowym jest rybołówstwo. Ryby są bardzo zdrowe, bogate w substancje odżywcze. Chociaż raz w tygodniu człowiek powinien jeść ryby, gdyż są one źródłem wielu pierwiastków (mikro i makroelementy).

Zanieczyszczenia

Gromadzenie wody ma wielkie znaczenie. Istotnym problemem są procesy powodujące zanieczyszczenie wody.

Główne źródła zanieczyszczeń to:

- liczne zakłady, fabryki oraz przetwórnie funkcjonujące blisko rzek oraz jezior;

- odpady z elektrowni jądrowych;

- wydobywanie złóż ropy naftowej na otwartym morzu;

- liczne katastrofy tankowców oraz statków transportujących szkodliwe i promieniotwórcze substancje.

Mamy do czynienia z kilkoma klasami czystości, aby sklasyfikować zakres zanieczyszczenia. Przynależność do określonej klasy, jest zależne od wyników badań przeprowadzanych w pracowniach laboratoryjnych. Tam jest wykonywana analiza wody pod kątem zawartości różnych pierwiastków chemicznych oraz ich związków.

W każdej klasie jest określona dopuszczalna ilość związków rozpuszczalnych w wodzie. Czasami się zdarza, że badana woda nie może zostać sklasyfikowana, wówczas jest to woda ponadklasowa i bardzo zanieczyszczona.

W Polsce do klasy I wchodzi 4,8% jezior oraz 2,7% głównych rzek. Jak widać woda w naszym kraju jest zanieczyszczona. Większość wód jest sklasyfikowana do klasy III. Spory procent należy do wód ponadklasowych.