Budowa
Cukry są one pochodnymi aldehydów bądź ketonów, które poza grupami charakterystycznymi zawierają grupy wodorotlenkowe OH. Tak więc zbudowane są z atomów: węgla, wodoru oraz tlenu.
Ich wzór ogólny przedstawia się następująco:
CnH2mOm
Przy czym m < n
Podział węglowodanów (Tabela 1):
Wzór ogólny |
Przykłady
| |
Monosacharydy
(cukry proste)
|
C6H12O6
|
glukoza
|
fruktoza
| ||
Disacharydy
(dwucukry)
|
C12H22O11
|
laktoza
|
maltoza
| ||
sacharoza
| ||
Polisacharydy
(wielocukry)
|
(C6H12O5)n
|
skrobia
|
celuloza
| ||
glikogen
|
Tabela 1. Podział cukrów
Monosacharydy - glukoza:
- Posiada właściwości redukcyjne względem Cu(OH)2 oraz związków zawierających srebro (zawartość gr. CHO)
- W procesie fermentacji, zachodzącym przy udziale enzymów, tworzy się etanol:
C6H12O6 = 2C2H5OH + 2CO2
- Może ulegać reakcji izomeryzacji (np. w organizmie) przekształcając się we fruktozę
- Glukoza jest powszechnie syntetyzowana przez rośliny zielone (zawierające chlorofil) przy udziale światła, wody oraz dwutlenku węgla: 6 CO2 +6H2O = C6H12O6+6O2
Występowanie w przyrodzie:
- W sokach pochodzenia roślinnego, np. winogron, brzoskwiń
- W miodzie
- We krwi
Dwucukry - sacharoza:
Właściwości fizyczne i chemiczne:
Cukier
|
Sacharoza C12H22O11
Cukier buraczany
|
Budowa
|
Glukoza i fruktoza
|
Kolor, smak i zapach
|
Biała (postać krystaliczna),
słodki smak,
Temperatura topnienia
184°C (postać α) lub 169°C (postać β)
|
Rozpuszczalność
|
Dobrze rozpuszczalna w wodzie
Praktycznie nierozpuszczalna
w alkoholu
|
Czynność optyczna
|
Wykazuje prawoskrętność
|
Właściwości
|
Nie redukujące
|
Inne
|
Łatwo hydrolizuje
|
Zastosowanie i występowanie:
Cukier
|
Sacharoza
(cukier trzcinowy, cukier buraczany)
|
Występowanie
|
|
Zastosowanie
|
artykułów spożywczych
farmaceutycznego
|
Wielocukry
Skrobia
Ten wielocukier o wzorze ogólnym (C6H12O5)n (gdzie n wynosi od paruset do paru dziesięciu tysięcy) składa się z cząsteczek glukozy tworzącej proste lub rozgałęzione łańcuchy.
Hydrolizuje zgodnie z równaniem reakcji:
(C6H10O5)n +nH2O = n C6H12O6
Skrobia nie ulega rozpuszczeniu w wodzie. Po ogrzaniu tworzy z nią koloid, potocznie zwany krochmalem.
Cukier ten wchodzi w skład roślin, jako substancja zapasowa, i jest przechowywany w bulwach, nasionach oraz łodygach.
Celuloza
Ten cukier nierozpuszczalny w wodzie, hydrolizuje według równania:
(C6H10O5))x + xH2O = x C6H12O6