Wątroba jest największym gruczołem, w jaki zaopatrzony jest organizm ludzki. Razem z trzustką nazywane są czasami wielkimi gruczołami układu pokarmowego. Zlokalizowana jest w jamie brzusznej, po jej prawej stronie, poniżej przepony. Można w niej wyróżnić dwie powierzchnie. Pierwszą z nich stanowi powierzchnia trzewna, która skierowana jest w kierunku tylnym i dolnym. Drugą zaś jest powierzchnia przeponowa, skierowana odwrotnie niż trzewna, w kierunku przednim i górnym.

W budowie wątroby można wyróżnić:

  • wrota wątroby,
  • tętnicę wątrobową,
  • żyłę wrotną,
  • nerwy,
  • naczynia limfatyczne,
  • przewód żółciowy,
  • żyły wątrobowe,
  • zraziki,
  • przewody wątrobowe.

Poprzez bruzdy, które występują w wątrobie w liczbie sztuk trzech, gruczoł ten jest podzielony na cztery płaty. Tętnica wątrobowa, żyła wrotna oraz nerwy przedostają się do tego narządu poprzez wrota wątroby. Przewód żółciowy i naczynia limfatyczne z kolei z wątroby odchodzą. Do żyły dolnej głównej uchodzą z wątroby tzw. żyły wątrobowe. Tętnica doprowadza tętniczą krew do tego gruczołu, a żyła wrotna przenosi substancje, które zostały wchłonięte w jelicie. Przewodów wątrobowych jest kilka. Składają się one z kanalików żółciowych. Przewody te ulegają złączenie w miejscu gdzie znajdują się wrota wątroby i tym sposobem tworzą wspólny przewód wątrobowy. Od pęcherzyka żółciowego do wspólnego przewodu wątrobowego biegnie przewód pęcherzykowy. Ponadto do tego gruczołu wnikają łącznotkankowe pasma (gdyż okrycie wątroby stanowi łącznotkankowa błona), dzielące wątrobę na tzw. zraziki. To zraziki budują segmenty wchodzące w skład płatów wątroby, a same zbudowane są z hemtocytów, czyli komórek wątrobowych.

Wątroba jest gruczołem, a więc musi wydzielać jakąś substancję. W tym przypadku jest nią żółć. Gromadzona jest ona w pęcherzyku żółciowym, który zawdzięcza jej swoją nazwę. Pęcherz ten zbudowany jest z mięśni gładkich, które kurcząc się powodują wyciskanie żółci z pęcherzyka żółciowego. Wydzielina ta trafia następnie do dwunastnicy.

Rola wątroby:

  • branie udziału w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów w organizmie,
  • syntetyzowanie i magazynowanie glikogenu,
  • magazynowanie witamin,
  • produkowanie czynnika krzepnięcia krwi,
  • produkowanie żółci - substancji niezbędnej do trawienia tłuszczów.