Czemu wydzielane przez nas "gazy" są głośne oraz mają nieprzyjemną woń?
Zapach pochodzi od pewnego udziału w mieszaninie gazów siarkowodoru oraz metanu. Po spożytym posiłku do jelita grubego dostają się resztki nie strawionych pokarmów, które nie uległy przetworzeniu w procesach metabolicznych lub przetworzenie to było tylko częściowe. Tam stanowią one pokarm dla zamieszkujących ten odcinek jelita bakterii. W wyniku reakcji metabolicznych tychże bakterii powstaję wcześniej wspomniana mieszanina gazów jelitowych, które nie raz są dość obficie wydzielane. Nawet u osób zdrowych może występować tzw. niepełne trawienie, co jest przyczyną tego typu problemów.
Duży wpływ na to jak intensywnie będą "śmierdzieć" tzw. "bąki" ma to, co spożywamy. Im więcej pochłaniamy związków bogatych w siarkę, tym więcej związków siarko-pochodnych będą produkować bakterie zasiedlające nasz układ pokarmowy - wzrost intensywności nieprzyjemnego zapachu. Węglowodany czy też błonnik występujący w owocach i warzywach np. fasoli czy grochu) w znaczący sposób wpływają na ilość produkowanych gazów jelitowych. Tak ostatnio modna dieta wegetariańska może wcale nie służyć dobrze naszym jelitom. Przede wszystkim u dzieci wywołuje ona wzdęcia oraz towarzyszące im bóle. Niewiele osób wie o tym, że nadmierna ilość gazów znajdująca się w jelicie grubym wywołuje powiększenie jego objętości, co wiąże się z przykrym uczuciem bólu.
Zdaję się, ze niektórzy ludzie są wręcz genetycznie predysponowani do generowania dużej ilości gazów w swych jelitach. Cecha ta przekazywana jest z pokolenia na pokolenie i dokucza całe życie. Mimo prozaiczności zjawiska jest ono poważnym problemem dla osób cierpiących z jego powodu, które tracą na swej popularności w towarzystwie. Może to prowadzić do trudnych problemów na podłożu emocjonalnych u takich osób.
W jaki sposób powstają efekty dźwiękowe towarzyszące tzw. "bąkowi"?
Dźwięki towarzyszące usuwaniu gazów z jelita wynikają z drgań błon otaczających odbyt i ściśle zależą od prędkości, z jaką wypychane są gazy oraz stopnia napięcia zwieraczy odbytu.
Jak dużo gazów można wyprodukować w ciągu dnia?
Średnio dorosły człowiek jest wstanie wygenerować około 0,5 litra mieszaniny gazów jelitowych.
Jakie są kolejne etapy powstawania gazów?
Jest to kwestia dość ciekawa, gdyż gazy jak to gazy powinny unosić się ku górze, zaś gazy jelitowe jak wiadomo usuwane są poprzez odbyt. Wytworzona mieszanina w jelitach wraz z produktami przemiany materii przesuwana jest ku otworowi odbytu dzięki skurczą jelit zwanym ruchami robaczkowymi. Proces ten m.in. stymuluje również jedzenie, stąd tez nieraz konsumpcja może być skorelowana z potrzebą uwolnienia gazów, bądź wydaleniem stolca. W trakcie ruchów robaczkowych generowane jest podciśnienie, które pomaga w przesuwaniu stolca i gazów ku odbytowi. Małym pęcherzykom powstałych gazów łatwo jest przecisnąć się przez luźną masę resztek pokarmu, gdy przebiją się przez nią wspólnie tworzą jeden większy pęcherzyk gazu. Kiedy jelito przestaje pracować gazy mogą na jakimś odcinku przemieszczać się ku górze, jednak z powodu zawiłej budowy jelita nie wędrują one zbyt daleko. Poza tym, gdy leżymy w pozycji horyzontalnej nasz otwór odbytowy znajduję się na tym samym poziomie co niemal cały układ pokarmowy.
Czy jest różnica w częstotliwości wydalania gazów między kobietami a mężczyznami?
Nie ma żadnych fizjologicznych różnic między dwoma płciami. Jedyne różnice mogą być natury psychicznej - specjalne wstrzymywanie uwolnienia gazów jeśli właśnie jest się w towarzystwie.
Czy częstotliwość wydalania gazów zależy od pory dnia?
Zasadniczo nie, choć prawdopodobieństwo wypuszczenia gazów rano (pula gazu wytworzona w nocy) zaraz po przebudzeniu jest większe niż wieczorem, no chyba że spożyło się bogaty w błonnik pokarm.
Czemu spożywanie fasoli oraz grochu sprzyja produkcji gazów jelitowych?
W warzywach tych występują cukry, które nie są przyswajane przez nasz organizm. Jednak stanowią one świetne źródło pokarmu dla bytujących w naszych jelitach bakterii. Wiąże się to ze wzmożonym wytwarzaniem ich produktów przemiany materii.
Jakie są inne przyczyny generowania dużej ilości "wiatrów"?
Czynnikiem takim może być chociażby szybkie i gwałtowne pochłanianie jedzenia, któremu towarzyszy niepotrzebne połykanie powietrza. Pomocnym w tym przypadku może być spokojne i powolne spożywanie posiłków. Inna przyczyna może leżeć w naszej psychice, kiedy jesteśmy zdenerwowani część wdychanego przez nas powietrza trafia do jelit włączając się później do puli gazów wytwarzanych w jelitach.
Przyczyną może być również choroba, która wiąże się z łatwiejszym doznawaniem wzdęć. Także podróże samolotem, kiedy to dochodzi do dość znaczących zmian ciśnienia mogą generować powstawanie wzdęć.
Jaka jest różnica między "odbiciem się" a "wydaleniem gazu"?
Te dwa rodzaje sposobów pozbycia się nadmiernej ilości jakiegoś gazu z ciała różnią się przede wszystkim składem chemicznym. W skład "wiatrów" wchodzą gazowe produkty metabolizmu bakterii jelitowych, których to nie ma w powietrzu wydalanym w trakcie "odbicia się".
Jakie są konsekwencje wstrzymywania "wiatrów"?
Zdania na ten temat są podzielone. W przeszłości ludzie wierzyli, iż faktycznie nie należy wstrzymywać "gazów". Potwierdza to chociażby prawo wprowadzone z starożytnym Rzymie przez Cezara Klaudiusza, które pozwalało obywatelom na puszczanie wiatrów. Uczynił on to w trosce o zdrowie swych poddanych, gdyż panowało wtedy przekonanie, że zatrzymane gazy mogą spowodować zatrucie organizmu lub wywołać jakąś chorobę.
Jak przeciwdziałać "wiatrom"?
Czasem wzmagające się "wiatry" są sygnałem, aby udać się do toalety w celu wypróżnienia. W innych przypadkach można stosować środki farmakologiczne, które z łatwością są dostępne w aptekach.