- oksydoreduktaza alkoholowa: NAD (dehydrogenaza alkoholowa)
CH3CH2OH + NAD+ ® CH3COH + NADH + H+
W centrum aktywnym ma cztery atomy cynku; alkohol jest donorem, NAD - akceptorem
- oksydoreduktaza L-mleczanowa:
NADCH3CH(OH)COOH + NAD+ ® Pyro+ NADH + H+
- oksydoreduktaza b-D-glukoza: tlen (oksydaza glukozowa)
b - D-Glukoza + O2 + FAD ® D-glukono-b-lakton + H2O2 +FADH2 + H2O ® kwas glukonowy
- Dehydrogenaza mrówczanowa
- oksydaza ksantynowa
ksantyna + H2O + FAD+ ® kwas moczowy +FADH2
- reduktaza: NAD-Co Q (dehydrogenaza NADPH2)
NADPH2 +akceptor ® NADP + zredukowany akceptor
- oksydaza cytochromowa:
4 Cytochrom a (Fe+2) +4H+ + O2 ® 4Cytochm a(Fe+3) + 2H2O
Znajduje się na wewnętrznej błonie mitochondrialnej, stanowi końcowy element mitochondrialnego łańcucha oddechowego.
- oksydaza o-dwufenolowa
2 o-dwufenol + O2 ® 2 o-chinon + 2H2O{atakują O2 czterema elektronami}
- oksydaza p-dwufenolowa
2 p-dwufenol + O2 ® 2 p-chinon + 2H2O
Przenosi wodór bezpośrednio na tlen, może brać udział w uczestniczyć w reakcjach tworzenia melanin oka.
- oksydaza askorbinianowa
2 L-askorbian + O2 ® 2 dehydroaskorbian + 2H2O
Działa na mono-, di- oraz polifenole. Akceptorem wodoru jest tlen. Jest miedzioproteidem.
H2O2 + H2O2 ® 2 H2O+O2
Zawiera w centrum aktywnym cztery atomy żelaza. Nadtlenek wodoru jest tu zarówno akceptorem, jaki i donorem wodoru.
- Peroksydaza
H2R + H2O2 ® R + 2 H2O
Grupę oznaczoną jako R mogą stanowić: fenole, aminy, związki heterocykliczne. Zawiera żelazo w grupie prostetycznej, jest odporna na działanie temperatury.
- Lipaza
Trójgliceryd ® H2O2 + digliceryd + jon kwasu tłuszczowego
Hydrolazy monoestrów fosforanowych [Seryna...Histydyna. Kwas asparaginowy]
- Fosfohydrolaza monoestru ortofosforowego (Fosfataza alkaiczna)
monoester kwasu ortofosforowego + H2O ® alkohol + ortofosforan
Do aktywacji niezbędne są jony magnezu.
- Kwaśna fosfataza
monoester ortofosforanowy + H2O ® ortofosforan + alkohol
- 4-glukanohydrolaza 1,1-glukanu (amylaza)
Hydrolizuje wiązania a-1,4-glukozydowe w cząsteczkach polisacharydów posiadających trzy albo więcej jednostek D-glukozy połączonych za pomocą wiązań a-1,4. Do aktywacji enzymu niezbędna jest obecność minimum 1 gramoatomu silnie związanego Ca na każdy 1 mol enzymu.
- Maltohydrolaza b-1,4-glukanu (b-amylaza)
Hydrolizuje wiązania b-1,4-glukonowe w cząsteczkach polisacharydów, odłączając kolejne jednostki glukozy od nieredukujących końców
- Glukoamylaza
Hydrolizuje cząsteczki skrobi, zbudowane przede wszystkim z glukozy (połączonej wiązaniami a;-1,4 i a-1,6) oraz niewielkiej ilości dekstryn, zaczynając od końca nieredukującego. Działa w pH 4,5 - 4,7.
- Glukohydrolaza a-D-glukozydu (a-glukozydaza )
a- D- glukozyd + H2O ® alkohol +D-glukoza
- b;-fruktofuranozydaza (inwertaza)
Hydrolizuje cząsteczki sacharozy, rafinozę oraz metylo- b -D-fruktofyranozyd. Jej aktywność jest hamowana przez atomy rtęci i ołowiu, częściowo również przez atomy cynku, miedzi oraz złota. Optymalne pH wynosi 4,0-5,5
Hydrolizuje wiązania peptydowe, działa w niskim pH - około 2.
Hydrolizuje peptydy, estry oraz amidy w miejscach gdzie występują wiązania z grupą -COOH z L-argininy albo L- lizyny, optymalne pH dla tego enzymu wynosi 8-9.
- Ureaza (amidohydrolaza mocznika)
Rozkłada cząsteczki mocznika na CO2 oraz NH3. enzym zawiera w swoim centrum aktywnym jony Ni(II).
1. OKSYDOREDUKTAZY.
Są to enzymy odznaczające się wysoką specyficznością. Katalizują one reakcje utleniania i redukcji (redox), czyli odwracalne przemiany związane z przeniesieniem protonów i elektronów. Mają one złożoną budowę. W skład apoenzymu wbudowane są grupy prostetyczne, wśród których mogą się znaleźć np.: hemy, flawiny, czy atomy metali. Biorąc pod uwagę sposób działania, oksydoreduktazy zostały podzielone na dwie grupy:
- dehydrogenazy oraz reduktazy (są to nazwy potoczne) - stanowią grupę enzymów katalizujących przenoszenie atomów wodoru, bądź elektronów z jednych związków na inne. Nie przenoszą one tlenu. Katalizowane przez nie reakcje mogą być sprzężone z mitochondrialnym łańcuchem oddechowym i dostarczają wówczas energii chemicznej.
- oksydazy, oksygenazy oraz hydroksylazy (podobnie jak wyżej są to nazwy potoczne) - stanowią grupę enzymów katalizujących reakcje utleniania i redukcji, w których uczestniczy tlen, niejednokrotnie połączony z różnymi związkami.
Działanie dehydrogenaz zaliczanych do klasy oksydoreduktaz sprowadza się od utleniania substratu, poprzez odłączenie od niego dwóch atomów wodoru i przeniesieniu ich na różnego rodzaju przenośniki. Wyróżnia się:
- dehydrogenazy współpracujące z NAD albo z NADP - ich zadaniem jest dostarczenie zredukowanego NAD do mitochondrialnego łańcucha oddechowego,
- dehydrogenazy współdziałające z flawinami (tzw. flawoproteiny)
- dehydrogenazy związane z kwasem liponowym.
Wszystkie dehydrogenazy cechuje bardzo wysoka specyficzność substratowa.
Działanie oksydaz sprowadza się do przeniesienia atomów wodoru (proton plus elektron) z substratu na cząsteczkę tlenu, w wyniku czego powstaje cząsteczka wody, bądź nadtlenku wodoru. Oksydazy mają zróżnicowaną budowę. Są wśród nich miedzioproteiny, flawoproteiny oraz hemoproteiny. Substratami w reakcjach katalizowanych przez oksydazy są zróżnicowane pod względem budowy związki chemiczne. Mogą mini być np.: alkohole, monosacharydy, aldehydy, AA, fenole, aminy, steroidy, związki nitrowe i wiele innych. Do grupy oksydaz zalicza się między innymi: oksydazę cytochromową, oksydazę ksantynową (biorącą udział w reakcji prowadzącej do powstania kwasu moczowego), oksydazę aminokwasową (katalizującą reakcję dezaminacja AA połączoną z utlenianiem), oksydazę fenolową (katalizującą reakcje, w których powstają związki chinonowe, odpowiadające za ciemnienie owoców), czy oksygenazę askorbinianową (przeprowadzającą reakcję utleniania witaminy C do formy nieaktywnej).
2. TRANSFERAZY.
Są to enzymy katalizujące odwracalne reakcje przeniesienia grup funkcyjnych z donora na akceptor. Wśród transferaz wyróżnia się następujące klasy:
- enzymy przenoszące grupy funkcyjne zawierające jeden atom węgla np. grupy metylowe, uczestniczą one między innymi w reakcjach biosyntezy kreatyny i metioniny; grupy formylowe, uczestniczą w biosyntezie pierścieni purynowych; czy grupy karboksylowe, uczestniczą w syntezie szczawiooctanu,
- enzymy przenoszące grupy funkcyjne zawierające dwa atomy węgla np. grupy aldehydowe, czy ketonowe (zalicza się tu m. in. transaldolazy oraz transketolazy uczestniczące w reakcjach składających się na cykl pentozowy,
- enzymy przenoszące grupy acylowe (acylotransferazy),
- enzymy przenoszące grupy glikozylowe (glikozylotransferazy),
- enzymy przenoszące grupy alkilowe, biorące udział np. w syntezie tiaminy,
- enzymy przenoszące grupy zawierające azot (aminotransferazy),
- enzymy przenoszące grupy zawierające fosfor (fosfotransferazy, kinazy),
- enzymy przenoszące grupy zawierające siarkę.
Acylotransferazy transportują grupy acylowe z AcCo Acetylotransferazy albo innych acyloCo na szereg związków organicznych. Uczestniczą w przemianach tłuszczów np. w reakcjach degradacji oraz biosyntezy kwasów tłuszczowych, czy biosyntezy mono-, di- oraz triglicerydów. Katalizują one również reakcje biosyntezy Accholiny, acetyloglukozoaminy (składników, z których są zbudowane mukopolisacharydy) oraz acetylokarnityny (jest to przenośnik grup acetylowych przez błony mitochondrialen).
Aminotransferazy są enzymami transportującymi grupy aminowe (-NH2) w reakcji przebiegającej według schematu: AA1 + ketokwas2 ® ketokwas1 + AA2. dzieje się tak np. w przypadku przenoszenia grup serynowych z kwasu hydroksypirogronowego. Donorem grup aminowych jest glutaminian. Proces odwrotny polega na przeniesieniu grup aminowych z AA na kwas a-ketoglutarowy. Reakcje deaminacji powstającego glutaminianu umożliwiają pozbycie się nadmiaru azotu z organizmu. Grupą prostetyczną aminotransferaz jest fosforan pirydoksalu.
Fosfotransferazy należą do enzymów przenoszących grupy zawierające fosfor na szereg związków. W reakcjach przebiegających z udziałem fosfotransferaz nazywanych kinazami, czyli pobierających grupy fosforanowe z ATP powstają między innymi estry fosforanowe sacharydów. Związki te spełniają istotną funkcję w procesach związanych z metabolizmem sacharydów, nukleozydofosforanów, fosfagenów oraz fosforanowych pochodnych białek. Fosfotransferazy określane mianem nukleotydylotransferaz, uczestniczące w transporcie części nukleozydomonofosforanową z nukleozydotrifosforanów, biorą udział w syntezie takich związków jak: kwasy nukleinowe (RNA i DNA) oraz NAD i FAD
Kinazy stanowią szczególną grupę fosfotransferaz transportującą grupy fosforanowe z ATP (albo innych nukleozydotri fosforanów) na szereg związków, w wyniku czego powstają ich fosforanowe pochodne. Związkami tymi mogą być np. sacharydy - powstają wtedy estry fosforanowe, reakcje te zachodzą w trakcie glikolizy oraz fermentacji alkoholowej; cholina - powstaje wówczas fosfocholina, reakcja ta zachodzi w trakcie biosyntezy lecytyn; kreatyna oraz arginina - powstają wtedy fosfageny; nukleozydy - powstają wówczas nukleozydofosforany.
3. HYDROLAZY.
Enzymy te katalizują nieodwracalne reakcje hydrolizy. W tego typu reakcjach rozpadowi każdego wiązania towarzyszy przyłączenie jednej cząsteczki wody. Do tej grupy enzymów zalicza się enzymy hydrolizujące wiązania:
- estrowe, czyli hydrolazy estrów,
- glikozydowe, czyli hydrolazy glikozydowe i nukleozydazy,
- peptydowe, czyli hydrolazy peptydów,
- wiązania między węglem i azotem inne niż wiązania peptydowe, czyli amidazy i deaminazy,
- wiązania bezwodników kwasowych np. fosfohydrolaza ATP.
Hydrolazy występują nie tylko we wnętrzu komórek. Duże ich ilości występują również w płynach ustrojowych, stanowią składnik soków trawiennych.
Hydrolazy estrów są białkami katalizującymi hydrolizę wiązań estrowych. Do tej grupy zalicza się na przykład: lipazy, hydrolazy alkoholi, estrów oraz kwasów organicznych, fosfodiesterazy, fosfatazy i sulfatazy. Wśród hydrolaz estrów można wymienić między innymi: acetylocholinoesterazę, rozkładającą wiązania w acetylocholinie; chlorofilazę, katalizującą odłączenie fitolu od cząsteczki chlorofilu; pektynoesterazę, rozkładającą pektyny; fosfolipazy hydrolizujące cząsteczki lipidów; glikosulfatazy hydrolizujące wiązania w siarczanach mono- oraz disacharydów.
Hydrolazy glikozydowe są białkami hydrolizującymi wiązania glikozydowego w polisacharydach, oligosacharydach oraz glikozydach. Są to enzymy działające hydrolitycznie na wybrane wiązania glikozydowego (a-1,4, a-1,6, b-1,4 itp.) oraz na określony rodzaju sacharydu (galaktozydazy, glikozydazy). Są one dość powszechne w organizmie. Wśród hydrolaz glikozydowych znajdują się między innymi: występujące u roślin inulaza oraz poligalakturonaza; wytwarzane przez mikroorganizmy celulaza oraz hialuronidaza; istotne enzymy trawienne u ssaków, takie jak b-D-fruktofuranozydaza oraz amylazy (katalizujące hydrolizę glikogenu i skrobi), czy a-amylazy wchodzące w skład soku trzustkowego i śliny (ptialina); b-amylazy znajdujące się np. w ziarnach zbóż.
Hydrolazy peptydów są białkami hydrolizującymi wiązania peptydowe. Wyróżnia się wśród nich egzopeptydazy oraz endopeptydazy, czyli proteinazy. Hydrolazy produkowane przez zwierzęta uczestniczą w reakcjach proteolizy - trawienia białek, zachodzących we wnętrzu układu pokarmowym. Mowa tu między innymi o trypsynie, chymotrypsynie, pepsynie, reninie oraz karboksy- i aminopeptydazie. Hydrolazy wykryto w komórkach nerek, płuc, wątroby i szeregu innych. Plazmina oraz trombina, występujące w osoczu, regulują proces krzepnięcia krwi. Hydrolazy peptydów wykryto również u roślin, mowa tu m. in. o papainie i ficynie.
Amidazy białka katalizujące rozkład wiązań niepeptydowych występujących między atomami węgla i azotu. Są to odwracalne reakcje odłączania amoniaku od amidów. Enzymy zaliczane do omawianej grupy występują zarówno w tkankach roślinnych, jak i zwierzęcych. Należą do nich m. in.: asparaginaza - rozkładająca wiązania w cząsteczkach asparaginy, glutaminaza - rozkładająca wiązania w cząsteczkach kwasu glutaminowego, amidaza odłączająca amoniak od amidów kwasów monokarboksylowych, czy ureaza, hydrolizująca mocznik.
4. LIAZY.
Katalizują niehydrolityczny rozkład wiązań. W wyniku ich działania nie powstają, ani nie są pobierane żadne inne cząsteczki. Część katalizowanych przez nie reakcji może ulegać odwróceniu. Reakcje rozkładu mogą dotyczyć wiązań występujących pomiędzy atomami:
- C - C: są to reakcje przeprowadzane przez dekarboksylazy, polegające na odłączeniu cząsteczki dwutlenku węgla, reakcje zachodzące pod wpływem aldolaz, polegające na odłączeniu aldehydu, czy reakcje właściwe dla liaz ketokwasów, polegające na odłączeniu cząsteczki kwasu,
- C - O: jako przykład może posłużyć reakcja syntezy i rozkładu kwasu węglowego (H2CO3) realizowana przy udziale anhydrazy węglanowej,
- C - N: na przykład amoniakoliza L-Asp,
- C - S: reakcja odłączenia H2S przez desulfhydrazy.
Koenzymami liaz są fosforan pirydoksalu i pirofosforan tiaminy. Szereg liaz nie posiada koenzymów.
Dekarboksylazy są białkami katalizującymi odłączanie cząsteczki dwutlenku węgla (CO2) z grup karboksylowych (-COOH) kwasów organicznych. Koenzymami omawianych enzymów są przede wszystkim fosforan pirydoksalu (w enzymach katalizujących dekarboksylację aminokwasów) i pirofosforan tiaminy (w enzymach katalizujących dekarboksylację kwasu pirogronowego).
5. IZOMERAZY.
Są enzymami katalizującymi odwracalne reakcje przekształceń strukturalnych w obrębie jednej cząsteczki. Powstają więc izomery. Do tej grupy enzymów zalicza się:
- racemazy (przekształcające L-AA w D-AA),
- epimerazy (przekształcające formę a sacharydu w b np. glukozę w galaktozę),
- izomerazy cis-trans (zmieniające kwas maleinowy w kwas fumarowy),
- oksydoreduktazy wewnątrzcząsteczkowe (przekształcające np. ketozy w aldozy lub odwrotnie),
- transferazy wewnątrzcząsteczkowe (przenoszące grupy chemiczne w obrębie cząsteczki),
- liazy wewnątrzcząsteczkowe (katalizujące np. otwarcie pierścienia w cząsteczkach laktonów),
- izomerazy spotykane głównie wśród mikroorganizmów.
6. LIGAZY - SYNTETAZY.
Katalizują syntezę trwałych wiązań kowalencyjnych, wykorzystując do tego celu energię z makroergicznych wiązań ATP. Nowe wiązania mogą być wytwarzane pomiędzy atomami:
- C - C: karboksylazy,
- C - O: ligazy potrzebne do aktywacji AA w trakcie biosyntezy białka,
- C - S: ligazy katalizujące aktywację kwasu octowego, koenzymu A, acetylokoenzymu A i inne,
- C - N: ligazy, biorące udział w reakcjach biosyntezy CTP, GTP oraz peptydów, takich jak np. glutation, ich rola polega na przyłączaniu grup aminowych (-NH2).
Wszystkie cząsteczki ATP, z których korzystają ligazy powstają w reakcji oddychania wewnątrzkomórkowego, przede wszystkim na etapie łańcucha oddechowego.