Produkty żywieniowe surowe są przetwarzane dzięki przemysłowej obróbce w celach konsumpcyjnych. Produkty naturalne przetwarzane są tak, aby człowiek mógł je zjeść. Do produktów konsumpcyjnych człowieka można zaliczyć produkty mleczne, roślinne (zbożowe), rybie i mięsne.
Do produktów roślinnych zaliczamy owoce, warzywa i zboża, są one uprawiane zwykle na nawozach sztucznych lub naturalnych. W przypadku nawozów naturalnych rośliny pobierają wszystkie potrzebne pierwiastki, przy czym w glebie jest także nadmiar różnych związków, jak np. azotanów. Przy niedoborze składników może nastąpić nieurodzaj, z kolei przy nadmiarze jest niebezpieczeństwo uszkodzenia rośliny, zakwaszenia czy zasolenia gleby. W momencie, gdy w glebie mamy nadmiar związków następuje ich wymycie wraz z wodą gruntową pośrednio, lub bezpośrednio do wodnych zbiorników. Najczęściej jednak przy uprawach stosuje się nawozy sztuczne, które powinno się wyliczać odpowiednio do potrzeb uprawianych roślin i gruntu.
Przy czym zazwyczaj jest tak, że do gleby trafia znacznie więcej nawozów sztucznych, czego konsekwencją jest wymywanie wielu związków do wodnych zbiorników. Przez to, że rolnicy nie nawożą gleby odpowiednimi dawkami doprowadzają do niszczenia środowiska. W związku z narażeniem roślin na szkodniki, chwaty oraz choroby roślin stosuje się coraz częściej wszelkie środki do ochrony roślin przed owymi zagrożeniami. Są to np. pestycydy do których należą rodentycydy zwalczające gryzonie, czy herbicydy zapobiegające rozwój chwastów w otoczeniu uprawy. Związki te są jednak bardzo szkodliwe nie tylko dla samych roślin uprawnych, w związku z ich właściwościami ( trudność w rozpuszczeniu) wywołują często zaburzenia w całej biocenozie zagrażając zwierzętom (ptaki, pszczoły, ssaki, ryby, czy dżdżownice), które zjadając rośliny często giną, lub przechodzą mutacje, jak w przypadku sokoła wędrownego, którego jajo ma cieńszą skorupkę. Pestycydy mają też negatywny wpływ na człowieka zjadającego owe związki razem z warzywami, czy owocami. Mogą one powodować wszelkie choroby, zatrucia doprowadzające do śmierci, czy nawet nowotwory: żołądka, krwi, skóry. Najczęściej zaobserwować można zatrucia spowodowane związkami fosfoorganicznymi, które pobudzają nadmiernie cholinergiczny układ, czego objawami są: wymioty, nudności, drżenie mięśni, zwężenie źrenic, czy nawet śmierć.
Kolejnym etapem w produkcji owoców i warzyw jest ich dokładana selekcja oraz przetwarzanie. Oprócz produktów sprzedawanych w surowej postaci, są także i te które są poddawane mrożeniu, paczkowaniu, suszeniu, czy konserwowaniu. W przypadku konserwacji warzyw i owoców stosuje się konserwanty, regulatory kwasowości, czy aromaty. Produkty takie znaleźć można w każdym sklepie i konsumenci kupują je często bez zastanowienia. Produkty zbożowe podobnie jak warzywa i owoce są często naszpikowane związkami chemicznymi, jak np. chleb do którego dodaje się spulchniacze.
W przypadku produktów mięsnych sytuacja wygląda podobnie. Hodowane zwierzęta na produkcję są karmione paszami oraz roślinami, które jak wiemy rosną na glebach zaopatrywanych w sztuczne nawozy oraz pryskane pestycydami. Jeśli przez cały okres życia zwierze hodowlane zjada takie rośliny jest niemal pewnym, że w mięsie takiego zwierzęcia znajdować się będzie duża ilość chemicznych substancji.
Zwierzęta hodowlane, jak np. krowa dostają wraz z paszą dodatkowo zootycydy, które zwalczają zwierzęce szkodniki, a także fungicydy zwalczające grzyby i bakterie chorobotwórcze. Mięso takie poddawane jest badaniom na choroby zwierzęce, jednak nie uwzględniają one zawartości związków chemicznych. Po obróbce takiego mięsa dodaje się do niego zwykle konserwujące środki by pozostało świeże na dłużej. W przypadku produktów mlecznych pochodzących od mleka krowy faszerowanej związkami chemicznymi mają one w swoim składzie również te same trujące składniki. Do samego mleka często dodaje się związki przedłużające jego świeżość, a do serów, czy jogurtów dodatki polepszające smak i wygląd.
Podobne zjawiska spotykamy u ryb, które żyjąc w wodzie zawierającej związki azotanów, ścieki przemysłowe, czy nawet ropę naftową wchłaniają owe związki wraz z wodą. Częstym zjawiskiem jest zatrucie wodą, czy zwierzętami żyjącymi w wodzie skażonej rtęcią i innymi trującymi związkami chemicznym.
W dzisiejszych czasach produkcja żywności wywiera negatywny wpływ na ludzi i środowisko. Producenci dopuszczają się do wielu nagięć aby tylko sprzedać jak najwięcej produktów. Konsekwencją tego jest wiele chorób z tym związanych, osłabienie organizmu, nowotwory, alergie, które są coraz częściej wykrywane u ludzi, zatrucia często kończące się kalectwem, lub śmiercią (zatrucie ołowiem, fosforanami, rtęcią, niklem). Są jednak coraz częściej modne produkty pochodzące z ekologicznych upraw i hodowli, jednak są one droższe i trudniej dostępne.