Nasienie jest formowane wraz z powstaniem zarodka. Osłonki zalążka przekształcają się w łupiny nasienne. Nasiona wewnątrz wypełnione są materiałami zapasowymi dla zarodka. Na zewnątrz łupina nasienna może posiadać różnego rodzaju haczyki, włoski czy skrzydełka. Ułatwiają one rozsiewanie.

Zalążnia rozrasta się i przekształca w owoc. Czasami inne części kwiatu też biorą udział w budowie owocu.

Dno kwiatowe jest częścią owocu róży, truskawek, poziomek czy jabłek. Ananasy zbudowane są z całych kwiatostanów. Ściana owocu, czyli zalążnia jest ochroną dla nasion.

Owoce mogą być:

  • Mięsiste, barwne, jadalne, słodkie- porzeczki, jagody, winogrona, pomidory;
  • Twarde, trudne do rozbicia, jadalne- orzechy laskowe;
  • Łatwo pękające, suche- rzepak, gorczyca;
  • Tworzące pestkę- czereśnia, wiśnia, brzoskwinia, morela.

Rodzaje owoców:

Przykłady roślin:

Strąk- groch

Torebka- goździk

Torebka- mak

Łuszczyna- rzepak

Orzech- dąb

Orzeszek- konopie

Jagoda- pomidor

Ziarniak- trawy

Łuszczyna- kapusta

Rodzaje nasion:

Bielmowe- dużo materiału zapasowego( mak, nasiona zbóż)

Bezbielmowe-bielmo zanika, rolę materiału zapasowego przejmują liścienie( groch, fasola)

Rozsiewanie nasion:

  • Samorzutne: w wyniku zmiany turgoru w owocni następuje wysypanie nasion, np. u maku;
  • Roznoszenie przez wiatr; nasiona zaopatrzone są w skrzydełka lub puch: klon, mniszek lekarski;
  • Roznoszenie przez wodę: duża powierzchnia nasion, łatwe unoszenie przez wodę: lilia wodna
  • Roznoszenie przez zwierzęta: haczyki na nasionach pozwalają na przyczepianie się do sierści: łopian, rzep, zjedzone z pokarmem następnie zostają wydalone w innym miejscu.