Nasienie jest formowane wraz z powstaniem zarodka. Osłonki zalążka przekształcają się w łupiny nasienne. Nasiona wewnątrz wypełnione są materiałami zapasowymi dla zarodka. Na zewnątrz łupina nasienna może posiadać różnego rodzaju haczyki, włoski czy skrzydełka. Ułatwiają one rozsiewanie.
Zalążnia rozrasta się i przekształca w owoc. Czasami inne części kwiatu też biorą udział w budowie owocu.
Dno kwiatowe jest częścią owocu róży, truskawek, poziomek czy jabłek. Ananasy zbudowane są z całych kwiatostanów. Ściana owocu, czyli zalążnia jest ochroną dla nasion.
Owoce mogą być:
- Mięsiste, barwne, jadalne, słodkie- porzeczki, jagody, winogrona, pomidory;
- Twarde, trudne do rozbicia, jadalne- orzechy laskowe;
- Łatwo pękające, suche- rzepak, gorczyca;
- Tworzące pestkę- czereśnia, wiśnia, brzoskwinia, morela.
Rodzaje owoców:
- Owoce pojedyncze
- Owoce pękające: mieszek, strąk, torebka;
- Owoce zamknięte: suche(orzech, ziarniak, niełupka, rozłupnia), mięsiste(pestkowiec, jagoda);
- Owoce zbiorowe- np. typ jabłko;
- Owocostany- np. u ananasa.
Przykłady roślin:
Strąk- groch
Torebka- goździk
Torebka- mak
Łuszczyna- rzepak
Orzech- dąb
Orzeszek- konopie
Jagoda- pomidor
Ziarniak- trawy
Łuszczyna- kapusta
Rodzaje nasion:
Bielmowe- dużo materiału zapasowego( mak, nasiona zbóż)
Bezbielmowe-bielmo zanika, rolę materiału zapasowego przejmują liścienie( groch, fasola)
Rozsiewanie nasion:
- Samorzutne: w wyniku zmiany turgoru w owocni następuje wysypanie nasion, np. u maku;
- Roznoszenie przez wiatr; nasiona zaopatrzone są w skrzydełka lub puch: klon, mniszek lekarski;
- Roznoszenie przez wodę: duża powierzchnia nasion, łatwe unoszenie przez wodę: lilia wodna
- Roznoszenie przez zwierzęta: haczyki na nasionach pozwalają na przyczepianie się do sierści: łopian, rzep, zjedzone z pokarmem następnie zostają wydalone w innym miejscu.