Zadania układu pokarmowego:
- Przyjmowanie pokarmu
- Trawienie pokarmu
- Wchłanianie porduktów trawienia do krwi
- Usuwanie niestrawionych resztek pokarmu w postaci kału
Przewód pokarmowy :
- Jama ustna
- Gardło
- Przełyk
- Żołądek
- Dwunastnica ( początek jelita cienkiego ) --> trzustka, wątroba
- jelito cienkie ( kosmki jelitowe )
- jelito grube
- odbyt
Ubytki na zębach powstają przez zdolność jamy ustnej do oczyszczania się z udziałem śliny oraz przez dietę składającą się z pokarmów zawierających cukier. Kształt zębów również w pewnym stopniu wpływa na powstawanie próchnicy, bruzdy i zagłębienia są idealnym miejscem do rozwijania się bakterii.
Enzymy trawienne to białka przyspieszające reakcje chemiczne. Rozkładają one związki wielocząteczkowe w drobnocząsteczkowe, które przenikają do komórek organizmu.
Gruczoły i enzymy trawienia pokarmów:
- ślinianki - produkują ślinę, która zawiera enzym amylazę ślinową ; wstępne trawienie cukru
- żołądek - produkuje sok żołądkowy ; wstępne trawienie białek
- wątroba - wydziela żółć, która rozbija tłuszcz
- trzustka - wydziela sok trzustkowy. Sok ten zawiera enzymy trawiące białka, cukry oraz tłuszcze
Cukry - są trawione w :
- jamie ustnej, dwunastnicy, jelicie cienkim
produktami tego trawienia są cukry proste
Białka - są trawione w :
- żołądek, dwunastnica, jelito cienkie
produktami trawienia są aminokwasy
Tłuszcze - są trawione w:
- dwunastnicy, jelicie cienkim
produktami tego trawienia są kwasy tłuszczowe oraz glicerol
Wątroba wytwarza żółć, substancję, która rozbija tłuszcz na drobne kuleczki, zwiększa to powierzchnię działania enzymu. Wątroba w procesie odżywiania jest również filtrem oddzielającym i unieszkodliwiającym substancje trujące z krwi gromadzi także glukozę.
Czynniki wpływające na zapotrzebowanie energetyczne:
- wiek
- masa ciała
- płeć
- rodzaj pracy
- klimat/ pora roku
Składniki chemiczne w pokarmach ( E ):
- konserwanty
- barwniki spożywcze
- środki aromatyzujące
BMI = masa ciała w kilogramach/wzrost w m²
Konsekwencje niewłaśćiwego odżywiania się:
- choroby nerek
- miażdżyca
- otyłość
- choroy zębów i dziąseł
- anoreksja
- bulimia
- nowotwory
- cukrzyca
- zmiany skórne
- niedokrwistość
- choroby jelit
- choroby wątroby
- anemia
Komentarze (0)