Zadania układu pokarmowego:

  1. Przyjmowanie pokarmu 
  2. Trawienie pokarmu
  3. Wchłanianie porduktów trawienia do krwi 
  4. Usuwanie niestrawionych resztek pokarmu w postaci kału

Przewód pokarmowy :

  1. Jama ustna
  2. Gardło
  3. Przełyk
  4. Żołądek
  5. Dwunastnica ( początek jelita cienkiego ) --> trzustka, wątroba
  6. jelito cienkie ( kosmki jelitowe )
  7. jelito grube 
  8. odbyt 

Ubytki na zębach powstają przez zdolność jamy ustnej do oczyszczania się z udziałem śliny oraz przez dietę składającą się z pokarmów zawierających cukier. Kształt zębów również w pewnym stopniu wpływa na powstawanie próchnicy, bruzdy i zagłębienia są idealnym miejscem do rozwijania się bakterii.

Enzymy trawienne to białka przyspieszające reakcje chemiczne. Rozkładają one związki wielocząteczkowe w drobnocząsteczkowe, które przenikają do komórek organizmu.

Gruczoły i enzymy trawienia pokarmów:

  • ślinianki - produkują ślinę, która zawiera enzym amylazę ślinową ; wstępne trawienie cukru
  • żołądek - produkuje sok żołądkowy ; wstępne trawienie białek
  • wątroba - wydziela żółć, która rozbija tłuszcz 
  • trzustka - wydziela sok trzustkowy. Sok ten zawiera enzymy trawiące białka, cukry oraz tłuszcze

Cukry - są trawione w :

  • jamie ustnej, dwunastnicy, jelicie cienkim

produktami tego trawienia są cukry proste

Białka - są trawione w :

  • żołądek, dwunastnica, jelito cienkie

produktami trawienia są aminokwasy

Tłuszcze - są trawione w:

  • dwunastnicy, jelicie cienkim 

produktami tego trawienia są kwasy tłuszczowe oraz glicerol

 

Wątroba wytwarza żółć, substancję, która rozbija tłuszcz na drobne kuleczki, zwiększa to powierzchnię działania enzymu. Wątroba w procesie odżywiania jest również filtrem oddzielającym i unieszkodliwiającym substancje trujące z krwi gromadzi także glukozę. 

 

Czynniki wpływające na zapotrzebowanie energetyczne:

  • wiek
  • masa ciała
  • płeć
  • rodzaj pracy
  • klimat/ pora roku

Składniki chemiczne w pokarmach ( E ):

  • konserwanty
  • barwniki spożywcze
  • środki aromatyzujące 

BMI = masa ciała w kilogramach/wzrost w m²

Konsekwencje niewłaśćiwego odżywiania się:

  • choroby nerek
  • miażdżyca
  • otyłość
  • choroy zębów i dziąseł
  • anoreksja
  • bulimia
  • nowotwory 
  • cukrzyca
  • zmiany skórne
  • niedokrwistość
  • choroby jelit 
  • choroby wątroby 
  • anemia