Witaminy są związkami organicznymi niezbędnymi do prawidłowego przebiegu procesów biochemicznych i funkcjonowania organizmu. Twórcą nazwy tej grupy związków był Polak - Kazimierz Funk, który odkrył pierwszą witaminę - tiaminę (B1). W ciągu doby organizm potrzebuje niewielkiej ilości witamin. Niedobory witaminowe powodują objawy nazywane - awitaminozami, łatwo można im zapobiegać przez podawanie pokarmów bogatych w brakujące witaminy. Z kolei nadmiar określany jest jako - hiperwitaminoza.
Zarówno nadmiar, jak i niedobór witamin mają niekorzystny wpływ na organizm i wywołują liczne choroby.
Wiele organizmów żywych samodzielnie wytwarza witaminy, np. rośliny i niektóre bakterie. Człowiek musi je przyjmować w gotowej formie lub w postaci prowitamin (prekursor witamin). Witaminy nie są trawione lecz bezpośrednio wchłaniane przez komórki ściany jelit do krwi. Witaminy regulują wszystkie funkcje organizmu. Są to tzw. biokatalizatory.
Wyróżnia się dwie zasadnicze grupy witamin:
- rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K)
- rozpuszczalne w wodzie (C, kompleks witamin B)
Funkcje witamin:
Witamina | Działanie | Objawy niedoboru |
Źródła |
A
|
zapewnia normalne funkcjonowanie naskórka, prawidłowe widzenie, wzrost, odporność na zakażenia ropne
|
zahamowanie wzrostu, łuszczenie naskórka, ślepota zmierzchowa (kurza ślepota)
|
masło, jaja, mleko, wątroba, nerki, tran,
|
D
|
zapewnia prawidłowy rozwój tkanki kostnej
|
krzywica u dzieci, deformacje kości
|
masło, jaja, mleko, tran, masło
|
E
|
wpływa na płodność, chroni przed poronieniem, hamuje proces starzenia, przeciwdziała miażdżycy, przyśpiesza leczenie oparzeń
|
zaburzenia płodności, zwyrodnienia mięśni, zwiększa ryzyko poronień
|
jaja, mleko, oleje roślinne, jarzyny
|
K
|
podstawowa w procesie krzepnięcia krwi
|
obniżenie krzepliwości krwi
|
jarzyny, wątroba, olej sojowy
|
C
|
wzmacnia ogólną odporność organizmu, utlenianie komórkowe
|
szkorbut, osłabiona odporność, kruchość naczyń włosowatych, bóle mięśniowe, zmęczenie, apatia, brak apetytu
|
cytrusy, pomidory, kiszona kapusta
|
B1
|
utlenianie komórkowe, prawidłowy stan tkanki nerwowej, poprawia sprawność umysłową, pomaga zwalczać chorobę lokomocyjną
|
Beri-beri, zapalenie nerwów, zaburzenia trawienne, zmęczenie,
zaburzenia pamięci i koncentracji
|
mięso, jaja, drożdże, ziarna zbóż
|
B2
|
wzmacnia odporność, pobudza wzrost, przemiany węglowodanów
|
zmiany w błonach śluzowych (pękanie kącików ust), obniżenie sprawności umysłowej, zawroty głowy, brak koncentracji,
zaburzenia oddychania
|
wątroba, jaja, mleko, sery, jarzyny, drożdże, rośliny strączkowe
|
B6
|
wpływa na procesy krwiotwórcze, przyswajanie tłuszczów, przemiany aminokwasów, przeciwdziała zaburzeniom nerwowym, osłabia nocne kurcze mięśni i drętwienie
|
stany zapalne skóry, zmiany w szpiku kostnym, zaburzenia układu nerwowego, osłabienie panowania nad mięśniami, uczucie mrowienia
|
wątroba, mleko, mięso, jarzyny, drożdże,
|
B12
|
reguluje procesy krwiotwórcze, głównie wytwarzanie erytrocytów, potęguje energię, wpływa na wzrost,
zwiększa apetyt u dzieci
|
niedokrwistość (anemia) złośliwa
|
wątroba, jaja, mleko, mięso, nerki, sery
|
PP
niacyna
|
oddychanie komórkowe, gospodarka barwnikowa organizmu, pobudza ukrwienie skóry
|
Pellagra (z włoskiego pella agra = szorstka skóra), zaburzenia skórne i pokarmowe, trudności z pamięcią,
agresywne zachowanie
|
serce, ryby, nerki, wątroba, drożdże, orzechy, fasola
|
Biotyna
H
|
wpływa na właściwy stan skóry i włosów, współdziała w przemianie aminokwasów i cukrów, wpływa na układ immunologiczny
|
zmiany skórne, wypadanie włosów
|
Ziemniaki, jaja, marchew, wątroba, drożdże
|
Kwas pantotenowy
|
wpływa na przemiany węglowodanów i tłuszczów, przyśpiesza gojenie ran, regeneruje mięśnie
|
zaburzenia czucia, zmiany skórne,
gorsze gojenie ran
|
wątroba, drożdże, jaja, jarzyny, ryby
|
Kwas foliowy (B11)
|
reguluje procesy metaboliczne, bierze udział w podziałach komórek, niezbędny podczas ciąży
|
zaburzenia rozwojowe płodu, niedokrwistość,
|
zielone warzywa, wątroba, drożdże
|
Witaminy są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Najlepiej dostarczać je stosując prawidłową dietę. Ewentualne niedobory można uzupełniać zażywając sztucznie wytworzone witaminy. Należy jednak uważać, aby ich nie przedawkować. Nadmiar witamin rozpuszczalnych w wodzie usuwany jest razem z moczem, natomiast witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (czyli A, D, E, K) gromadzone są w organizmie, dlatego też należy bardzo uważać, aby nie przekraczać dopuszczalnych dawek jeśli zażywa się je w postaci tabletek.