Aby człowiek mógł żyć, niezbędne jest mu pożywienie. Początkowo głównym sposobem pozyskiwania żywności było łowiectwo i zbieractwo. Uprawa roli i hodowla prawdopodobnie po raz pierwszy pojawiły się w Egipcie i Syrii przed ponad 12 tys. lat, a wiązało się to z początkami stałego osadnictwa. Najpierw udomowiono zwierzęta: bydło, świnie, kozy i owce, a następnie zaczęto uprawiać: pszenicę, jęczmień, ryż, soję, proso, bób, groch, soczewicę i len. Po pewnym czasie do uprawianych przez człowieka roślin dołączyły: warzywa, owoce i używki.
Dzienne zapotrzebowanie pokarmowe człowieka powinno zawierać:
- odpowiednią wartość energetyczną (kaloryczność) - wynosi ona 2500 - 3000 kcal,
- odpowiednią ilość białka (30 - 85 g, głównie zwierzęcego, w Polsce Instytut Żywności i Żywienia zaleca 85 g białka dla mężczyzny i 80 g dla kobiety), tłuszczów, węglowodanów (cukrów), wody, soli mineralnych i witamin
Owe wartości są jednak różne, a do warunków wpływających na zróżnicowanie zapotrzebowania energetycznego człowieka należą:
- klimat - większe zapotrzebowanie energetyczne występuje u ludzi żyjących w klimatach chłodnych.
- płeć - dzienne zapotrzebowanie energetyczne kobiet jest mniejsze niż mężczyzn.
- rodzaj wykonywanej pracy.
Stan wyżywienia ludności świata:
- średnie dzienne spożycie mieszkańca Ziemi wynosi: 2700 kcal i 67 g białka.
- spożycie pokarmów na świecie:
- około 1/3 ludności świata spożywa mniej niż powinna,
- około 1/10 ludności świata głoduje,
- około 30 mln ludzi rocznie umiera z głodu,
- około 1/4 ludności świata spożywa znacznie więcej niż wynosi jej zapotrzebowanie.
Według poziomu wyżywienia świat dzieli się na społeczeństwa:
- syte,
- niedożywione,
- głodujące.
Spożycie powyżej normy charakteryzuje obszary wysoko rozwinięte gospodarczo (Europa, Ameryka Północna, Australia). Spożycie poniżej normy występuje na obszarach słabo rozwiniętych gospodarczo, posiadających wysoki wskaźnik przyrostu naturalnego (Afryka i południowa Azja). W krajach ubogich żywność cechuje ponadto nadmierna jednorodność, co powoduje braki ważnych składników pokarmowych. Dysproporcje w spożyciu żywności przyjmują najbardziej jaskrawe formy zwłaszcza w spożyciu produktów pochodzenia zwierzęcego, tzn. mięsa, mleka i jaj, które są głównymi źródłami białka dla organizmu.
Najgorsza sytuacja pod względem głodującej liczby ludności panuje w Afryce subsaharyjskiej. Tutaj około 40% głodującej ludności stanowią dzieci poniżej 5 roku życia. Około 2/3 ogółu ludności tego regionu nie ma dostępu do wody pitnej.
Kraje rozwinięte gospodarczo utrzymują wysoki poziom wyżywienia dzięki dużej wydajności własnego rolnictwa, rozwiniętemu przemysłowi spożywczemu, rozwiniętej infrastrukturze technicznej w strefie gospodarki żywnościowej oraz dzięki dużym zasobom finansowym, pozwalającym na import produktów żywnościowych z zagranicy.
Przyczyny głodu:
- niska produkcja rolna w krajach rozwijających się,
- wysoki wskaźnik przyrostu naturalnego, wyższy niż wzrost produkcji rolnej,
- brak funduszy na zakup wyżywienia.
Rodzaje głodu:
- głód jawny - człowiek odczuwa ból wywołany brakiem pożywienia,
- głód utajony - wywołany brakiem białka, witamin i mikroelementów w pożywieniu, jest przyczyną wielu chorób. Zmniejsza on, zazwyczaj nieodwracalnie, możliwości fizyczne i umysłowe ludzi, a dotyka najsilniej grupy szczególnie wrażliwe, tzn. dzieci. Ten rodzaj braków w pożywieniu, w przeciwieństwie do głodu jawnego, nie jest odczuwalny jako uczucie głodu. Częściej dotyka on mieszkańców miast niż wsi.
Skutki głodu:
- upośledzenie fizyczne i psychiczne,
- choroby wywołane brakiem niektórych składników w pożywieniu:
- niedobór białka - powoduje kwashiorkor, występuje u dzieci po przejściu z odżywiania mlekiem matki na pożywienie węglowodanowe (maniok, banany), powoduje wychudzenie, obrzęki, zmiany w wątrobie, a nawet zgon. Dotyczy głównie Afryki, południowej Azji i Ameryki Łacińskiej.
- niedobór witaminy A - powoduje ślepotę. Dotyczy głównie Indii.
- niedobór witaminy D - prowadzi do rachityzmu i krzywicy.
- niedobór witaminy B - prowadzi do zaniku mięśni, paraliżu.
- niedobór witaminy C - może powodować szkorbut.
- niedobór żelaza - wywołuje anemię.
- niedobór jodu - powoduje zakłócenia w funkcjonowaniu tarczycy.
Sposoby zapobiegania zjawisku głodu:
- ograniczenie przyrostu naturalnego,
- powiększenie obszarów gruntów ornych przez:
- uprawę nieużytków,
- nawadnianie pustyń,
- osuszanie bagien,
- zwiększenie plonów przez:
- wzrost nawożenia nawozami sztucznymi,
- stosowanie środków ochrony roślin,
- stosowanie odmian wysokoplennych,
- zwiększenie ilości produkowanego pożywienia poprzez mechanizację rolnictwa,
- zmniejszenie strat produkcyjnych (szacuje się, że obecnie sięgają one nawet 20% zbiorów),
- wzrost nakładów na badania naukowe i kształcenie rolników,
- racjonalne wykorzystanie zasobów morza.
Organizacją podejmującą działania mające na celu ograniczenie głodu na Ziemi jest ONZ. Próbuje on doprowadzić do rozwoju i wzrostu jakości rolnictwa w krajach słabo rozwiniętych i ograniczyć przyrost liczby ludności (edukacja seksualna). Według prognoz w 2025 r. liczba ludności świata zbliży się do 10 mld. Wyprodukowanie żywności dla takiej ilości osób nie będzie łatwym zadaniem, skoro obecnie 20% ludności świata spożywa znacznie mniej niż powinna.