Przetwory rybne cieszą się dużym zainteresowaniem na rynku produktów spożywczych. W Polsce uprawianie rybołówstwa morskiego należy do tradycji.

Obecnie o tej gałęzi przemysłu zalicza się takie działy jak:

- połowy ryb;

- przetwórstwo rybne: olej, mączka rybna, inne produkty spożywcze;

Potrzebne jest przy tym posiadanie wyspecjalizowanego sprzętu, który sprawia, że uprawianie tej działalności staje się efektywne (kutry, trawlery, statki- bazy, zamrażalnie, przetwórnie ryb).

Miejsce Polski w świecie w zakresie połowu i przetwórstwa ryb jest dość wysokie, jednak popyt na rynku wewnętrznym nie jest zbyt wysoki, choć w ostatnich latach wzrasta.

Ilość poławianych ryb zmniejsza się wskutek wprowadzania takich ograniczeń, jak strefy ekonomiczne na morzu. To powoduje, że polska flota musi poszukiwać nowych łowisk, na przykład u wybrzeży Afryki, Kanady czy Norwegii. Część poławianych ryb sprzedawana jest bezpośrednio w państwach, w pobliżu których były łowione.

Najważniejsze ośrodki przetwórstwa rybnego w Polsce to: Gdańsk, Gdynia, Szczecin, Świnoujście, Władysławowo, Ustka, Kołobrzeg.