Rolnictwo w Polsce - charakterystyka
Rolnictwo jest uznawane jako podstawowy producent żywności, ale także jeden z najważniejszych działów w gospodarce narodowej. Jeśli idzie o tzw. samowystarczalność w możliwości wyżywienia, to rolnictwo jest podstawowym gwarantem bezpieczeństwa państwa. I tak około 50% wszystkich gleb w naszym kraju, jest zaliczana do gleb słabych, dalej 15% - gleby dobre oraz gleby bardzo dobre. Z kolei największy teren dobrych gleb jest zlokalizowany na Nizinie Śląskiej oraz Wielkopolskiej, czy Wyżynie Lubelskiej. Dalej warunki klimatyczne pozwalają na uprawę większości roślin ze strefy umiarkowanej. A sprzyjająca rozwojowi rolnictwa dodatkowo także rzeźba terenu-czyli niziny, razem z wyżynami to (91%).
Własność polskiego rolnictwa.
* 77% gospodarstw to własność prywatna
* 23% gospodarstw to tzw. gospodarka uspołeczniona czyli państwowa, albo też spółdzielcza.
Średnia wielkość polskich gospodarstw rolnych wynosi 5 ha, natomiast zdecydowana większość - gospodarstwa małe czyli karłowate. Takie gospodarstwa bardzo utrudniają rolnikom nowoczesne gospodarowanie. I tak w gospodarce rynkowej te małe gospodarstwa raczej wykazują małą rentowność ekonomiczną, ale aby stanowić konkurencję dla innego wysoko zmechanizowanego rolnictwa krajów Europy Zachodniej. Więc to rozdrobnienie polskich gospodarstw oraz bardzo niski stopień mechanizacji, wymagają dużej liczby zatrudnionych osób.
W krajach zachodnich np. Niemcy, na 100ha użytków rolnych jest zatrudnionych - 10 osób, natomiast w Wielkiej Brytanii zaledwie 3 osoby, natomiast w Polsce to blisko 28 osób.
Do tego słaba mechanizacja, czyli 1 ciągnik przypadający na 16ha, czyli bardzo niewiele, dla małych gospodarstw, jako główna siła pociągowa nadal są konie. Współcześnie prawie wszystkie gospodarstwa rolne są już zelektryfikowane. Ale istotnym problemem pozostaje zaopatrzenie polskich wsi w pitną wodę. Gdyż wodociągi ma zaledwie 40% wsi, a na niedobór wody skarży się blisko 50% polskich wsi.
Przestrzenność jako cecha rolnictwa.
Mamy cztery podstawowe formy w użytkowaniu gruntów rolnych, czyli użytki rolne oraz grunty orne, dalej sady, dalej łąki, czy pastwiska. W Polsce grunty orne stanowią blisko 47% powierzchni kraju. Z kolei najmniej grunty orne zajmują na zachodzie kraju oraz tereny górskie (tutaj poniżej 47%)z kolei maksimum jest w środkowej część Polski, a więc około 55%.
Ważny dział w produkcji rolnej to także sadownictwo, ogrodnictwo oraz warzywnictwo.