Polska jako najmłodszy członek Unii Europejskiej ma do zaoferowania pozostałym Europejczykom zdrową żywność. Polskie produkty ekologiczne cieszą się ogromną popularnością na zachodzie. Żywność ta pochodzi z ekologicznych gospodarstw rolnych, w Polsce jest ich około 950. Kolejne gospodarstwa przechodzą na tego typu produkcję żywności. W trakcie zmiany produkcji na ekologiczną jest w tej chwili ponad 600 gospodarstw. Struktura upraw przedstawia się następująco:

  • 54% rolnicze uprawy ekologiczne;
  • 37% łąki i pastwiska;
  • 4% warzywa;
  • 3% rośliny jagodowe;
  • 2% sady.

Aby zwiększyć produkcję przemysłową w rolnictwie powszechnie stosuje się pestycydy i nawozy.

Pestycydy są środkami chemicznymi dla ochrony roślin. Mogą być pochodzenia naturalnego lub syntetycznego. Stosuje się je do walki z organizmami niepożądanymi w rolnictwie, które zmniejszają plony. Są stosowane również dla ochrony zwierząt hodowlanych. Pestycydami są rodentycydy- zwalczanie gryzoni, nematocydy- zwalczanie nicieni, akarycydy- zwalczanie roztoczy, insektycydy- zwalczanie owadów, herbicydy- zwalczanie chwastów, fungicydy- zwalczanie grzybów, bakteriocydy- zwalczanie bakterii. Pestycydami są również środki, które wpływają na przebieg procesów życiowych zarówno organizmów szkodliwych jak i chronionych. Przykładem są chemosterylanty, które regulują wzrost roślin i biopreparaty, które zawierają organizmy chorobotwórcze dla szkodników. Dzięki temu ich populacja maleje.

Wadą pestycydów jest to, ze mimo pożytecznego wpływu na szkodniki oddziałują również na uprawy i organizmy pożyteczne. Niemożliwe jest wyeliminowanie skutków ubocznych. Odbija się to zarówno na uprawach jak i na konsumentach. Pestycydy mogą wywoływać u ludzi nowotwory, uszkadzają układ nerwowy. U kobiet w ciąży może dojść do uszkodzenia płodu. U wielu osób pojawiają się alergie.

Aby gospodarka rolna była dochodowym źródłem dla państwa musi być intensywna i nie przynosząca strat z powodu zniszczenia plonów przez różnego typu szkodniki. Taka sytuacja wymusiła stosowanie pestycydów na dużą skalę. W tej chwili odchodzi się od stosowania takich środków, ponieważ mają duży wpływ na zanieczyszczenie środowiska naturalnego. W tej chwili przechodzi się na stosowanie środków ochrony roślin syntetyzowanych sztucznie, które zbliżone są składem do naturalnych. Mają one działanie selektywne. Wpływają na owady i ich rozwój, zahamowują rozmnażanie i procesy życiowe.

W celu użyźnienia gleby stosuje się różnego rodzaju nawozy. Zawierają one makroelementymikroelementy potrzebne do prawidłowego rozwoju roślin. Składnikami nawozów są między innymi: N, K, P, Mg, S. Stosowanie nawozów powinno być przemyślane, w odpowiednich dawkach. Rośliny nie wykorzystują nadmiaru substancji, gleba również ma ograniczoną pojemność. Przenawożenie grozi degradacją gleb i zniszczeniem upraw. Przenawożenie zazwyczaj prowadzi do zakwaszenia gleb i zaburzeń w gospodarce wodnej.

Uprawa na skalę przemysłową narażona jest na wiele szkodliwych czynników, które głównie oddziałują na zbiory. Na zdrowiu człowieka odbija się to bardzo szybko, przecież to my zjadamy produkty.

Dlatego tak dużą konkurencję dla tego typu produkcji stanowią ekologiczne gospodarstwa rolne. Stosuje się w nich minimalne dawki pestycydów i nawozów sztucznych.

Produkty z ekologicznych gospodarstw cieszą się dużą ciągle rosnącą popularnością. Jest to związane ze słusznym przekonaniem, że żywność z produkcji przemysłowej jest mniej smaczna i może zagrażać zdrowiu i życiu.

Gospodarstwa ekologiczne noszą różne nazwy zamienne. Jest rolnictwo alternatywne, biodynamiczne albo naturalne. Żywność pochodząca z tego typu miejsc jest smaczna i zdrowa, a sama produkcja przyjazna środowisku. Pomysł na rolnictwo ekologiczne zrodził się w krajach uprzemysłowionych, gdzie rolnictwo konwencjonalne jest wysoce rozwinięte. Propagatorem tego typu gospodarstw były społeczne ruchy ekologiczne.

W Polsce powstaje coraz więcej gospodarstw ekologicznych. Prężnie działają kluby i stowarzyszenia popierające i propagujące rolnictwo biodynamiczne. Techniki uprawy roli w tego typu gospodarstwach są bardziej czasochłonne. Ograniczenie stosowania pestycydów i nawozów powoduje, ze rolnicy muszą sami walczyć z chwastami i szkodnikami. Szkodniki tępi się przygotowując wywary z różnych roślin. Nawozami naturalnymi stosowanymi w gospodarstwach rolnych jest obornik i kompost.

Położenie gospodarstw ekologicznych jest bardzo istotne. Muszą to być miejsca położone z dala od dróg, fabryk, okręgów przemysłowych, położone w strefach ochronnych dla pól, łąk, pastwisk, ogródków działkowych.

Efektem ciężkiej pracy jest jednak zdrowa żywość, która cieszy się ogromną popularnością.

Największa różnorodność gospodarstw alternatywnych znajduje się w Niemczech.