C₆H₁₂O₆ -glukoza,fruktozaZastosowanie: syrop glukozowo-fruktozowy, zamienik miodu, uzyskiwania błyszczącej powierznchni bombek, luster, bielenie skóry, nadawnie połysku tkaninomodróżnanie glukozy od fruktozyCH2OH-(CHOH)4-CH2OH + Br2 + 2NaHCO3 → CH2OH-(CHOH)4-COOH + 2NaBr + H2O + 2CO2↑Właściwości chemicznewłaściwości fizyczne-jest biała,o słodkim smakuma odczyn obojętnu,dobrze rozpuszcza się w wodzie,drobnokrystalicznaGlukoza:Wlaściwości fizyczne: biały, słodki smak, odczyn obojętny, dobrze rozpuszcza się w wodzie chemiczne: palny, posiada właściwości redukująceMonosacharydy - cukry proste, zawierające w cząsteczce od trzech do ośmiu atomów węgla grupy hudroksylowe - oh i grupę aldehylową lub grupę karbonylowąFruktoza:biały, krystaliczne ciało, słodki smak (Słodszy od glukozy), dobrze rozpuszczalne w wodzie, właściwości higroskopijne, ulega karmelizacjiPoodział monosacharydów: liczba atomów węgla w cząsteczce :triozy, tetrozy, pentozy, heksowygrupe funkcyjną: aldozy, ketozyWzór ogólny : Cn(H2O)m