1 i 2. Stany skupienia ciał i właściwości ciał.
Cała otaczająca nas materia, składa się z różnych substancji, które rozróżniamy dzięki ich charakterystycznym właściwościom. Zbieżność podstawowych cech, takich jak trwałość kształtu i objętości pozwala nam podzielić wszystkie substancje na trzy podstawowe grupy, które nazywamy stanami skupienia ciał.
Wyróżniamy trzy główne stany skupienia:
- stały - ciało ma stały kształt (nie zmienia go bez działania zewnętrznej siły deformującej), podobnie zachowuje się jej objętość. Cząsteczki budujące ciało stałe są mocno zbite i wykonują tylko znikome ruchy. Przykład: kamień, lód, węgiel, plastik, drewno.
- ciekły - ciało przybiera kształt naczynia, w którym się znajduje, nie zmienia się jednak jego objętość. Ciecz nie jest już w swej strukturze tak zbita jak ciało stałe, jej cząsteczki mają pewną swobodę ruchu. Przykład: woda.
- lotny (gazowy) - ciało zmienia dowolnie kształt i objętość, gdyż momentalnie rozprzestrzenia się na całą przestrzeń, w której się znajduje. Przykład: powietrze i inne gazy.
Wszystkie substancje mogą znajdować się w trzech stanach skupienia. Oczywiście nie jednocześnie. W zależności od temperatury i ciśnienia otoczenia, przechodzą z jednego stanu do drugiego. Doskonałym przykładem jest woda, która poniżej temperatury 00C przechodzi w stan stały - lód, od 00C do 1000C jest ciekła, a powyżej 1000C staje się parą, czyli przechodzi w stan lotny. Właśnie woda jest substancją, która w największej ilości występuje na Ziemi we wszystkich stanach skupienia.
Obecnie, oprócz podstawowych stanów skupienia znamy jeszcze:
- plazmę (gaz zjonizowany)
- kondensat Bosego-Einsteina - powstaje z gazu składającego się z atomów rubidu, jest związany ze zjawiskiem nadciekłości.
- kondensat fermionów - twór teoretyczny, którego prototyp udało się wytworzyć w warunkach laboratoryjnych, ale z pewnymi ograniczeniami, które pozwalają na określenie go szczególnym przypadkiem kondensatu Bosego-Einsteina
3.Rozszerzalność temperaturowa ciał.
Rozszerzalność temperaturowa ciał, to zjawisko polegające na zwiększaniu się objętości ciał pod wpływem ich ogrzania oraz kurczenia się w wyniku schładzania. Stopień nasilenia rozszerzalności oraz szybkość jej postępowania zależy bezpośrednio od rodzaju substancji, z której ciało jest zbudowane. Tylko w przypadku, gdy jest to gaz, rozszerzalność nie zależy od jego rodzaju. Jest jednakowa dla wszystkich gazów.
Zdecydowanie najłatwiej i najmocniej rozszerzają się gazy, a najmniej ciała stałe. Wynika to z własności budowy tych ciał. W czasie ogrzewania ciała, jego cząsteczki dostają porcje energii, które pobudzają je do większej ruchliwości i oddalania się od siebie. Dzięki za wszystko temu powiększa się ogólna objętość ciała. Najłatwiej jest rozszerzać się cząsteczkom gazu, gdyż są najluźniej ułożone, a najtrudniej oczywiście cząsteczkom ciał stałych.
Zastosowanie rozszerzalności temperaturowej ciał:
- w termometrach (np. z rtęcią lub alkoholem)
- płytkach bimetalowych wykorzystanych np. w żelazku, palnikach piecyków i kuchenek gazowych, itp. - pod wpływem temperatury bimetal znacznie się odkształca i zamyka, bądź otwiera dopływ prądu lub gazu do danego urządzenia.
Niekorzystny wpływ rozszerzalności cieplnej:
Chociaż rozszerzalność temperaturowa najtrudniej zachodzi dla ciał stałych, to jednak ma on ogromny wpływ na wiele zjawisk. Należy o tym pamiętać budując np. mosty, tory, przewody elektryczne, czy telefoniczne. Np. bo most może być dłuższy latem nawet o pół metra niż zimą. Aby uniknąć zniszczenia mostu i katastrofy, architekci rozwiązują te problemy przez zostawianie niewielkich szczeliny w konstrukcji mostu lub stosowanie zazębiających się stalowych "grzebieni" - umożliwiających rozszerzanie i kurczenie się pracujących" części mostu. Napowietrzne linie telefoniczne czy elektryczne nie powinny być nigdy bardzo naciągnięte, a raczej w miarę luźno zawieszone. Wszystko po to, aby uniknąć ich się zerwania, gdy będą się kurczyć zimą. Podobnie tory tramwajowe kurczą się w zimie, a rozgrzewają w lecie. W gorące dni nagrzane i powiększone tory powodują, że tramwaj silniej o nie trze i wywołuje charakterystyczny pisk.
Wyjątkowa rozszerzalność wody:
Woda przy ogrzewaniu jej od 00C do 40C zmniejsza swoją objętość. Powyżej temperatury 40C wzrostowi temperatury towarzyszy już wzrost objętości wody.
4.Zmiany stanów skupienia.
Temperatura krytyczna - powyżej tej temperatury dana substancja istnieje tylko w stanie gazowym. Nie możliwe jest skroplenie gazu, nawet jeśli podniesiemy ciśnienie. Temperatura krytyczna jest cechą charakterystyczną danej substancji. Dla pary wodnej wynosi ona 374,20C.
Punkt potrójny - to bardzo interesujący stan, w którym równocześnie mogą istnieć trzy stany skupienia danej substancji, na dodatek w równowadze termodynamicznej. Jest to wielkość charakterystyczna dla danej substancji, uzależniona od temperatury i ciśnienia. Punkt potrójny dla: wody w stanie ciekłym, lodu i pary wodnej ma parametry: temperatura 0,01°C i ciśnienie 611,73 Pa.
Wrzenie to gwałtowne parowanie w całej objętości cieczy. dla danej substancji zachodzi w ściśle określonej, stałej temperaturze, nazywanej temperaturą wrzenia. Temperatura ta zależy od rodzaju cieczy i jej ciśnienia np. przy normalnym ciśnieniu (1 atm = 101 325 Pa ≈ 1013 hPa), woda wrze w 1000C, obniżenie ciśnienia powoduje wrzenie wody poniżej 1000C. Dlatego też zagotowanie wody na szczytach górskich trwa krócej niż w dolinach, ze względu na spadek ciśnienia wraz ze wzrostem wysokości. Jednak jeśli rozważymy czas ugotowania danego produktu spożywczego, np. makaronu - to proces ten będzie trwał dłużej w górach. Chociaż woda szybciej osiągnie temperaturę wrzenia (< 1000C), to jednak więcej będzie potrzeba czasu na odpowiednie zmiękczenie makaronu w tej temperaturze.
Charakterystykę wszystkich procesów przemiany materii z jednego stanu skupienia w drugi, ilustruje poniższa tabelka:
Stan wyjściowy
|
Stan końcowy
|
Nazwa procesu
|
Sprzyjające warunki
|
ciało stałe
|
ciecz
|
topnienie
|
Głównie wzrost temperatury
|
ciało stałe
|
gaz
|
sublimacja
|
Temperatura niższa od temperatury topnienia (przy dowolnym ciśnieniu), lub ciśnienie i temperatura poniżej punktu potrójnego.
|
ciecz
|
ciało stałe
|
krzepnięcie, (krystalizacja)
|
Obniżenie temperatury przynajmniej do wartości tzw. temperatury krzepnięcia. Nieznaczna zależność od ciśnienia.
|
ciecz
|
gaz
|
parowanie
|
Obniżone ciśnienie zewnętrzne, wzrost temperatury
|
gaz
|
ciecz
|
skraplanie, kondensacja
|
Odpowiednie zwiększanie ciśnienia i temperatura powyżej temp. krytycznej - tzw. punkt rosy.
|
gaz
|
ciało stałe
|
resublimacja
|
Zwiększanie ciśnienia, obniżanie temperatury znacznie poniżej temperatury krytycznej.
|