Identyfikacja białka
Reakcja ksantoproteinowa
Jest to reakcja służąca do identyfikacji białek. Sprowadza się ona do procesu nitrowaniu pierścienia aromatycznego tyrozyny. Fizyczne obserwuje się zmianę zabarwienia z żółtego na pomarańczowe
po dodaniu roztworu amoniaku.
Reakcja biuretowa
Działając na białko biuretem: H2N-CO-NH-CO-NH2, CuSO4 w środowisku alkalicznym roztwór zabarwia się na różowo - fioletowy kolor.
Wytrącanie białka z roztworu
Wysalanie białka
Metoda ta stosowana jest do wyodrębniania białka z roztworu. Wysalanie białka polega na utracie przez tą substancję otoczki solwatacyjnej poprzez działanie roztworu mocnego elektrolitu. Proces ten następuje, ponieważ jony elektrolitu ulegają silniejszej solwatacji poprzez cząsteczki wody. Następuje strącenie białka
z roztworu, a struktura przestrzenna cząsteczki białka pozostaje nienaruszona. Dlatego też proces ten jest odwracalny: białko wysolone można poddać ponownemu rozpuszczeniu.
Denaturacja białka
Denaturacja białek zachodzi pod wpływem takich czynników jak: soli ciężkich metali, aktywnych związków organicznych (np. aldehydu mrówkowego), mocnych kwasów czy wysokiej temperatury. Proces ten jest nieodwracalny, co wiąże się ze zniszczeniem przestrzennej struktury białka (co związane jest z rozerwaniem wiązań wodorowych).
Białko jako koloid
Koagulacja
Jest to przejście koloidu w koagulat, polegające na połączeniu się cząsteczek koloidów w większe skupiska (agregaty), które tworzą sieć nieregularną.
Peptyzacja
Jest procesem odwrotnym do koagulacji, czyli polega na przejściu koagulatu w koloid.
Otoczka solwatacyjna
Cząsteczki białka specyficznie oddziaływają z cząsteczkami wody. Te oddziaływania nazywają się solatacyjnymi, które są konsekwencja istnienia wiązań wodorowych pomiędzy cząsteczką białka a cząsteczkami wody.
Hydroksykwasy
Otrzymywanie hydroksykwasów:
- hydroliza zasadowa chlorowcokwasów
- hydratacja kwasów nienasyconych
- metoda cyjanohydrynowa (R+HCN+2H2O-NH3)
Właściwości:
- ulegają reakcji z metalami
- z wodorotlenkiem sodu
- z alkoholem
Aminokwasy
Otrzymywanie:
- w reakcji chlorowcokwasów z NH3
- hydroliza białek
- metoda cyjanohydrynowa (polega na reakcji aldehydu z HCN-cyjanohydryną )
Właściwości:
- ulegają reakcji z zasadami
- z alkoholem
- z kwasami
Wzory strukturalne wybranych aminokwasów:
Obecność w aminokwasach grup funkcyjnych o właściwościach kwasowych oraz zasadowych sprawia, że związki te posiadają charakter amfoteryczny, czyli reagują z kwasami oraz z zasadami.